Погрижете се за онлайн безопасността на детето си
Погрижете се за онлайн безопасността на детето си

PCMagazine, Брой 6
Категория: Софтуер , Network Security , Интернет , Интернет достъп
Етикети: Интернет , интернет достъп , онлайн безопасност , приложения за сигурност
PC MAGAZINE
7.6.2010


Съществуват твърде много начини децата да си навлекат неприятности в интернет, особено когато са оставени да сърфират без контрол. тук ще ви предложим 13 начина да защитите децата си в интернет – от едва прохождащите до тийнейджърите. Нийл Рубънкинг

Ако бъде оставен без контрол, моят син тийнейджър би седял на компютъра денонощно, играейки Team Fortress Two и други игри, водейки чат с приятели по време на играта, гледайки смешни видеоклипове и търсейки статии, които го вълнуват. Би ли му останало време за сън? Не знам – защото не му позволявам да стига дотам. Отговорността за упражняване на контрол си е моя, така че аз не издавам паролата за влизане в неговия акаунт и държа Net Nanny 6.5 Цена 39.99 USD

 

Net Nanny

си остава носител на нашата награда „Избор на редакторите” за продукти за родителски контрол. Той прави всичко, което бихте очаквали, и направо надминава конкурентните продукти с възможностите си за анализ на уебстраници в реално време и устойчивост на атаки от начинаещи хакери. компютъра на място в дневната, където той чудесно се вижда. Но аз работя у дома – не всеки родител има такава възможност. Някои имат нужда от софтуер и хардуер за родителски контрол за същата цел. Те ще трябва да решат, каква степен на контрол трябва да упражняват над децата си, когато те използват компютъра и интернет, и колко задълбочено биха искали да следят дейността им онлайн. Има решения за почти всички възможни сценарии за родителски контрол.

 

Netgear Live Parental Controls

Безплатна

Ако вече имате поддържан маршрутизатор Netgear, значи може вече да имате тази безлатна обслужваща програма за ълно мрежово филтриране на еподходящо съдържание. Все ак специализираните продукти а родителски контрол имат много повече възможности.

 

K9 Web Protection 4.0

Безплатна

Тази обслужваща програма за родителски контрол е притежава много от възможностите на конкурентите продукти – най-вече възможността за дефинирае на различни настройки за различни потребители. Но с това, което може да прави, се справя добре. Ако можете да свикнете с нейните ограничения, K9 Web rotection 4.0 е добра безплатна програма.

KidZui 5.0

Цена 7.95 USD на месец

KidZui дава възможност на децата да сърфират в уеб, да играят игри, да гледат видеоклипове и да общуват социално онлайн „също като мама и татко”. Защитената й среда е невероятно оживена, но не очаквайте вашите деца да я харесат веднага след като започнат да използват компютри в училище.

Защита на прохождащи

Ако детето ви е много малко, една „виртуална детска кошарка“ може да му даде възможност да използва компютъра „като мама и тати“, без да има опасност да повреди важни файлове или да се натъкне на неподходящи уебсайтове. Hoopah Kidview Computer Explorer 6 автоматично настройва нивото на свобода в интернет, докато детето расте. Peanut Butter PC 3.0 е по-скоро проект от типа „направи си сам“ и дава възможност за ограничаване на достъпа на детето до програми и уебсайтове, избрани от родителя. Завладяващата среда на KidZui 5.0 дава възможност на детето да гледа позволени снимки, видеоклипове и уебсайтове с опция за „сприятеляване“ с други потребители и споделяне на предпочитания.

Защита на по-големи деца

След като децата тръгнат на училище, родителите вече няма да могат да ги държат „в кошарката“. Дори децата от началното училище получават за домашно задачи, които изискват те да използват компютър. Традиционните системи за родителски контрол имат за цел да предпазят децата да не посетят случайно и непреднамерено неподходящи уеб-сайтове и освен това ограничават времето, което те могат да прекарат на компютъра. Продуктите K9 Web Protection 4.0 и OnlineFamily.Norton предлагат безплатно подобна защита, но продуктът на Norton е много по-пълен и завършен, като съперничи на платените системи за родителски контрол.

Net Nanny 6.5 е носител на нашата награда „Избор onlineFamily.Norton Безплатна  Този безплатен, базиран на уеб продукт блокира лоши сайтове, контролира времето за ползване на компютъра, надзирава чата и дори следи ползването на социални мрежи от всички ваши компютри РС и Mac. Настройките му се съхраняват в интернет, което опростява дистанционното му конфигуриране и създаването на отчети от разстояние.

OnlineFamily.Norton
Безплатна

Този безплатен, базиран на уеб продукт  блокира  лоши  сайтове, контролира  времето  за  ползване на  компютъра,  надзирава  чата  дори  следи  ползването  на  соиални  мрежи  от  всички  ваши компютри  РС  и Mac. Настройките му  се  съхраняват  в  интернет,  което опростява дистанционното му конфигуриране  и  създаването  на отчети от разстояние.

CyberPatrol Parental Controls 7.7

Цена 39.95 USD

предлага гъвкав и изчерпателен родителски контрол. Новост в него е филтрирането на моментални съобщения, но то изисква фина настройка. CyberPatrol може да се използва у дома, в училище, в библиотеката или на работното място. Той е особено полезен в училище или в библиотеката, където липсата на възможности за дистанционно управление и уведомяване не е от значение.

Hoopah Kidview Computer Explorer 6

Цена 39.95 USD

По-големите деца сигурно ще реагират с раздразнение на ограниченията на Hoopah Kidview Computer Explorer 6 и на неговия интерфейс, който прилича на анимационен филм. Безопасната за деца електронна поща, която предлага този продукт, не става за почти нищо освен за общуване чрез съвсем кратки съобщения. При все това този продукт би държал прохождащите деца далеч от вашите файлове и би ограничил сърфирането им съобразно възрастта им.

 

PC Pandora 6.0

Цена 109.95 USD 

Макар че притежава ограничени възможности за блокиране на уебсайтове, същинското предназначение на PC Pandora 6.0 е да извършва всестранен мониторинг на дейността в интернет. Родителите могат да преглеждат всичко, което децата им правят на компютъра; работодателите също ще могат да следят своите служители. Това е един мощен инструмент, който може да се използва за добро или за лошо.

NetBlox

Цена 149 USD

Уебфилтрирането на базата на хардуер позволява на NetBlox да прави неща, невъзможни за нито едно софтуерно решение – като филтриране на достъпа на устройства, които не са персонални компютри. Но при пряко сравнение със софтуерните решения NetBlox е провал, като на всичко отгоре годишните разходи за експлоатацията му са твърде високи. Очаквам следващата му версия.

Spector Pro 2009

Цена 99.95 USD 

Макар че притежава възможности, които са свързани с това, което децата ви правят на компютъра, истинската сила на Spector Pro е във всестранния мониторинг на дейността. Мама и татко могат да преглеждат хронологията на сърфирането, разговорите чрез моментални съобщения, паролите, електронната поща – всичко.


Peanut Butter PC 3.0

Цена 24.95 USD

Peanut Butter PC има две цели: да забавлява децата ви, когато са на компютъра, и да ги предпази да не направят нещо, което би увредило вашите файлове. Макар че тази версия притежава повече интерактивни елементи, според мен тя не е достатъчно привлекателна за прохождащо дете. Освен това детето пак може да „изскочи от кошарката“, преодолявайки защитата на Peanut Butter PC

 

Safe Eyes 6.0

Цена 49.95 USD

Safe Eyes 6.0 е насочена по-скоро към това, което семейството обича да прави онлайн, отколкото как да се контролира дейността на членовете му – при все че в него са запазени всички инструменти за защита. Функцията за отчети за дейността онлайн имат нужда от доработка, но при все това Safe Eyes 6.0 все още е най-добрият избор за семейства, които използват компютри Mac и РС.

Шпиониране на децата

Решенията, които изброих дотук, се базират на предпоставката, че вашите деца са добронамерени и просто трябва да бъдат насочвани да не попадат на лошо съдържание в интернет и да не вършат лоши работи на компютрите. Но ако вашето „дете“ е вече тринайсетинагодишно или е опасен тийнейджър, който не се поддава на контрол, може да се наложи да прибегнете до големите оръжия. Spector Pro 2009 и PC Pandora 6.0 налагат „добро поведение“ на потребителите на компютъра, като докладват за всяко тяхно действие на мама и татко. Това е твърде тежка мярка, но понякога е необходима. Така че какво искате да правят децата ви на компютъра и до каква степен според вас трябва да се уединяват? Каквито и отговори да имате на тези въпроси и каквато и политика да имате, ще намерите продукти, които ще ви помогнат да я внедрите.


Съдържание: