Chieftec CA-01B-B-SL когато размерът има значение
Chieftec CA-01B-B-SL когато размерът има значение

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер
Етикети: компютърна кутия , Chieftec CA-01B-B-SL
PC MAGAZINE
7.6.2010

Chieftec CA-01B-B-SL  когато размерът има  значение

Несъмнено почти всеки хардуерен ентусиаст или овърклокър с по-странно охлаждане се е срещал с един от най-дразнещите проблеми при асемблирането на система – тясната компютърна кутия. За нормалните потребители това рядко е проблем, но ако ви се налага да поберете в кутията си водно или phase-change охлаждане или дори просто въздушно охлаждане от по-висок клас, размерът наистина има огромно значение. Кутиите от нормален клас, предназначени за също толкова нормалните системи, са напълно неспособни да поберат всички тези компоненти, поради което повечето потребители се оглеждат за различни решения от висок клас или дори нещо повече – сървърна кутия! Именно това е и предложението на Chiefec, което ще разгледаме в този материал – моделът CA-01B-B-SL.

Различните критерии, според които повечето потребители подбират своята компютърна кутия, могат да са доста разнообразни, но CA-01B-B-SL на Chiefec отговаря идеално на някои от най-важните, от които биха се интересували феновете на мощните системи и овърклока като цяло. На първо място, това е вече споменатото огромно пространство – нещо повече, самата кутия предлага огромно пространство над захранването на системата, в което може да се поместят елементите от фреоновото или водното охлаждане, както и допълнителни устройства. На задния панел на кутията във въпросния допълнителен обем има предвидено място, на което да се монтира вентилатор с размер 120 или 140 мм. Размерите на самата кутия са съответно 530 х 205 х 650 мм, а за изработката й е използвана стомана с дебелина 1 мм.

Вторият важен критерий, на който отговаря моделът, е изключително добре проектираната система за вентилация. Кутията разполага с три странични гнезда за монтаж на вентилатори с размер 92 мм, които да охлаждат твърдите дискове, както и два 120/140 мм на задния панел (освен захранващия блок). В допълнение към тях разполагаме и с още две гнезда за 80/92 мм вентилатори на страничния капак, както и отвори за изходящия въздушен поток на трите вентилатора при твърдите дискове. Ако многото места за вентилатори ви се струват излишни, повярвайте – подобни възможности никога не са излишен лукс.

Единственият недостатък, който бихме могли да посочим в това отношение, е липсата на гнездо за монтаж на вентилатор на „тавана“ на кутията, който би бил изключително полезен.

Трета важна особеност и възможност, предлагана от Chieftec CA-01B-B-SL, е работата без инструменти – за монтаж/ демонтаж на твърди дискове се изисква единствено малко сръчност, като същото важи и за монтажните планки, на които се прикрепват разширителните платки в системата. Като цяло едва ли ще имате каквито и да е проблеми по отношение на сваляне и поставяне на компоненти в кутията – от Chiefec са се погрижили за това.

Предният панел на Chiefec CA-01BB-SL предлага доста семпъл дизайн, като отворите на оптичните устройства са покрити от вратичка. Под нея са изведени бутоните за включване/изключване на системата и рестартиране, което би могло да се стори малко неудобно и дразнещо за някои от потребителите – все пак ще се налага всяка сутрин да отваряте вратичката при пускане на системата. Като цяло избраният дизайн с допълнителна врата е доста типичен за върховите модели кутии на фирмата, а доколко ще се хареса на потребителите е по-скоро въпрос на вкус. Под специално плъзгащо се капаче са добавени два USB и един IEEE 1394 порт, както и стереожакове за включване на слушалки и микрофон.


Съдържание: