Направи си сам: Настолен персонален компютър за деца
Направи си сам: Настолен персонален компютър за деца

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер
Етикети:
PC MAGAZINE
7.6.2010

Направи си сам: Настолен персонален компютър за деца

Омръзна ли ви децата да заемат постоянно домашния ви компютър? Време е да помислите за изграждане на нова  система, която да е  само  за  тях. Със следното  ръководство „стъпка  по  стъпка”  вашата задача ще е много по-лесна. Дейниъл Еванс

Представете си: опитвате се да качите в интернет някои снимки от вашия домашен настолен компютър или просто искате да проверите спортните резултати в интернет. За съжаление налага се да влезете в конкуренция с вашите наследници, заети с писане на домашните си работи на компютъра, с някоя онлайн игра или с търсене на нови игри в „Замунда“ или „Арена“. Разбира се, можете да упражните правата си на родител и „да ги изритате“ от компютъра, но ще последват скандал и плачове, а за вас лично ще остане чувството на вина, че не сте дали възможност на децата си да развиват уменията си за работа с компютър. Затова за пореден път ви идва наум, че е крайно време да им осигурите компютър, който да е само за тяхно ползване.

Повечето хора, когато мислят за изграждане на персонален компютър за децата си (особено ако те са на възраст от 5 до 10 години), обикновено имат впредвид на система от стари, изхвърлени компоненти или незначителен ъпгрейд на някоя остаряла система, която седи неизползвана вкъщи. Това са напълно възможни варианти, но има и трети – да си направите сами изцяло нов персонален компютър. Тук предизвикателството е да направите компютър, който да е сравнително евтин (защо децата ви да имат по-добра машина от вас?), да има солидна производителност и да може да се разширява, за да отговаря на нуждите на децата ви, докато те растат.

 ШасиF1 red race Car PC Цена 69 USD CPUIntel Core i3-530 Цена 113 USD Дънна платкаGigabyte GA-P55-UD6 Цена 230 USD Графична карта ATI radeon HD 5450 Цена 50 USD Оптическо устройство Lite-on 24X Internal CD/DVD Drive (iHAS424-08 A) Цена 38.99 USD ПаметCorsair CM3X2G1600C9DHX DDr3 SDrAM (2 x 2GB) Цена 120 USD Операционна система Microsoft Windows 7 Home Premium Цена 199.99 USD Твърд диск  WD Caviar Blue (7200 rpm) цена 40 USD ЕкстриLearningBoard Цена 29.95 USD

Настолен компютър за деца: указания „стъпка до стъпка”

 

1. Отворете шасито Отворете страничния капак на шасито. Положете го настрани на равна повърхност.

 

2.Направете място за дънната платка  Поставете дънната платка в шасито.

За разлика от повечето други системи, които ние изграждаме, дънната платка е най-скъпият компонент на детския персонален компютър. Така е, защото тя трябва да може лесно да се надгражда с нов централен процесор, тъй като, докато растат, децата искат да имат компютър с все по-голяма мощност. Дънната платка Gigabyte GA-P55-UD6, която използваме ние в този модел, притежава цокъл 1156, в който могат да се поставят новите процесори Intel Core i3, i5 и i7, така че впоследствие ще можете лесно да смените Core i3 с по-мощен. Освен това дънната платка Gigabyte GA-P55-UD6 може да работи с по-мощната памет DDR3. Ние можем да използваме PCI слотовете на дънната платка, за да могат децата да имат графична под- система, по-добра от вградената в дънната платка Clarkdale. Тази дънната платка има 10 USB порта, сред които 2 порта USB/eSATA, както и стандарт- ните портове Ethernet, оптически и аудио.

Що се отнася до централния процесор, реших да се насоча към Intel Core i3-530, който е по-евтин в сравнение с чиповете Core i5 и i7. Някои биха възразили, че има и други чипове на същата цена, които имат по-голяма мощност, като четириядре- ния Athlon II X4 635 на AMD (каталожна цена 119 USD). Съгласен съм, че четириядрените процесори са много изкусителни, но реших да не се насоча към такъв по две причини. Първо, с четириядрен процесор по-късно няма да можете лесно да надградите до нов чип на Intel. Второ, ако решите да спестите пари и да не монтирате графичната карта ATI Radeon HD 5450, която ви препоръчваме тук, архитектурата Clarkdale на Core-i3 се доставя с вграден графичен чипсет с висока разделителна способност. Той е достатъчен за ежедневна работа с графика и за възпроизвеждане на медии, стига детето ви да не е запален геймър и само да гледа клипове от интернет или да прави домашните си на компютъра.

 

3. Монтирайте централния процесор Първо освободете лостчето на цокъла, като преместите леко настрани и след това го издигнете нагоре на 90 градуса. Поставете и подравнете процесора, но не го натискайте със сила на мястото му. След като се уверите, че процесорът е подравнен добре, натиснете лоста надолу, докато той попадне на мястото си в цокъла и бъде закрепен неподвижно.

 

4. Нанесете малко смазкаНанесете малко топлопроводяща смазка (thermal paste) на повърхността на чипа. Тя може да провежда добре топлината и повишава коефициента на полезно действие на охлаждащия радиатор, като запълва тясната пролука между централния процесор и повърхността на радиатора.

 

5. Монтирайте радиатора Монтирайте охлаждащия радиатор на повърхността на централния процесор и го закрепете неподвижно за дънната платка.

 

6. Добавете цялата нужна памет Монтирайте RAM. Които слотове за памет ще използвате (ще забележите, че са няколко) зависи от конфигурацията на вашата памет, така че направете справка с ръководството за потребителя, преди да поставите модулите с памет в слотовете им. Модулите RAM са конструирани така, че и да искате, не можете да ги монтирате на обратно. Ако някой от тях не може да влезе в слота, не го натискайте насила.

 

7. Подайте ток Монтирайте електрозахранването.

 

8. Монтирайте дънната платка Поставете дънната платка и затегнете винтовете, с които тя се закрепва. 

 

9. Предният панел  Отворете предния панел на шасито и свалете временните предни плоскости.

 

10 Монтирайте графичната карта Монтирайте твърдия диск и графичната карта.

 

11. Монтирайте оптическото устройство Поставете оптическото устройство в нишата отпред на корпуса и затегнете винтовете, с които то се застопорява.


12. Монтирайте окабеляването Намерете извода за захранването на дънната платка (той е с 20 крачета) и свържете към него съответстващия съединител на електрозахранването. Направете същото с накрайника за електрозахранването, който съответства на извода с четири крачета, в близост до централния процесор. Свържете всички кабели - от външните USB портове, от светлинните индикатори, от екранчето за състоянието, от аудио изходите – със съответните гнезда на дънната платка. С това приключвате с хардуера. Инсталирайте Windows 7 и дайте новия персонален компютър на децата си, за да му се радват!

Що се отнася до графичната подсистема, насо- чих се към новата графична карта ATI Radeon HD 5450 (50 USD) – невероятно евтина като начален вариант, при все че има HDMI порт. Вероятно и на вас не ви трябва система, на която децата ви да могат да играят триизмерни игри. Но след като ATI Radeon HD 5450 е графична карта с DirectX 11, децата ви и с нея ще могат да играят на игри от висок клас. Само че не опитвайте да играете на нещо по-сложно от Sims 3 или Lego Star Wars.

За да държим ниска цената на компютъра, решихме да минем без Blu-ray устройство и да използваме стандартно CD/DVD, което е и по- бързо, и по-евтино. Новото устройство Lite-On (iHAS424-08 A) може да записва със скорост 24Х. В него е вградена технологията LightScribe, която ще даде възможност на децата ви да отпечатват етикети на компактдисковете или DVD дисковете, които записват.

Накрая добавихме някои екстри, съобразени с предназначението на компютъра – за деца. Насо- чихме се към шаси F1 Red Race Car PC – красиво червено шаси, напомнящо болид за „Формула 1“. Решихме да използваме и специална клавиатура за деца (на пазара се продават няколко такива модела). За тази система използвахме клавиатура Chester Creek LearningBoard (29.95 USD), в която клавишите са с различни цветове, за да е по-лесно на малките потребители. Гласните, чис- лата и клавишите за команди лесно се намират и разпознават.

Общо взето, изграждането на този настолен персонален компютър бе сравнително лесно, а с цената си от 890 USD той няма да е в голяма тежест за бюджета ви. Освен това факторът „елегантност“ при него е на първо място, съобразно изисквани- ята на най-претенциозната публика: децата. Какво повече би искал един родител?


Съдържание: