Патентен абсурд
Патентен абсурд

PCMagazine, Брой 6
Категория: ИТ бизнес
Етикети: Android , патент , HTC , iPhone OS
PC MAGAZINE
7.6.2010


Твърдението на Apple, че телефоните Android на HTC нарушават поне 20 от нейните патенти, на пръв поглед прилича на елементарна маневра на известната компания. Безспорно Android е най-силният конкурент на операционната система iPhone OS. Затова не е за учудване, че Apple ще се постарае да постави някои законови препятствия пред Android. Но в крайна сметка този пакет показва как нашата патентна система защитава големи компании с дълга история и наказва начинаещите им конкуренти.

Първо, нека изследваме твърденията на Apple. Компанията заведе дело в Районния съд във връзка с 20 случая на патентни нарушения, повечето свързани с iPhone. Освен това Apple обжалва пред Международната комисия по търговия, която би могла единствено да забрани напълно вноса на телефони на HTC в САЩ. Има сравнително голям брой патенти, но много от тях са свързани с интерфейса. Но за да може човек да разбере напълно исковете, той трябва да има инженерно образование, диплома на юрист и фино настроен детектор на лъжата. От тези три неща аз имам само едно.

Ето някои примери

Да вземем например патент № 7 657 849: „Деблокиране на устройство чрез жестове пред изображението за отключване“ (Unlocking A Device By Performing Gestures on an Unlock Image). Така си е – Apple може да нанесе страничния удар, който активира iPhone и почти всеки друг телефон на пазара. Според написаното това би било приложимо и спрямо жеста Upward Thumb Swipe Unlock (отключване с обърнат нагоре палец) на Palm Pre. Подозирам, че действието докосване също е патентовано.

Не по-малко революционен е патент № 7 633 076: „Детекция на действие на потребителя на джобни устройства и автоматичен отклик.“ Става дума за датчика, който изключва екрана на телефона, когато го приближите до главата си. Без съмнение умно решение, но подлежи ли на патентоване? Очевидно.

Следва патент № 7 362 331: „Времева непостоянна транслация на обектите в един потребителски интерфейс от едно състояние в друго.“ Според документацията, придружаваща патента, „Изобретението е свързано с метод за пренос на обекти в рамките на графичния потребителски интерфейс на дадена операционна система по начин, който създава ефект на преход между състоянията на прозореца, приятен за окото на потребителя“. Казано по-просто, това е ефектът на увеличение или намаление на изображението, който виждате, когато минимизирате приложение или прозорец в Mac OS X – или в Windows 7, webOS, Android, практически във всяка модерна операционна система. Този ефект също е притежание на Apple.

Apple няма нужда да победи в съда, за да спечели тази война забавянето на разпространението на Android е достатъчно. 

Има още 17 патента, но повечето от тях са от техническо естество. Очевидно, Apple притежава патент за „Обектно ориентирана графична система“ (патент № 5 455 599). Изглежда, от него могат да се правят много пари. Но дори ако се запознаем с най-простите патенти, изброени по-горе, става ясно, че цялата индустрия на смартфоните – и дори на персоналните компютри – е притежание на Apple. Тогава защо, прочее, Apple атакува HTC?

Битка с пистолети и ножове

Всички компании от високите технологии, особено тези, които отскоро са в този бизнес, имат огромни запаси от патенти, повечето от които са доста чудновати. Невероятно трудно е да изградиш персонален компютър, смартфон или софтуерен продукт, без да нарушиш нечий патент. Това е естеството на иновациите. Малко от тези патенти се прилагат на практика, но когато бъдат приложени, компаниите обикновено се съгласяват на справедлива такса за лиценз и всички остават доволни. Всички компании, свързани с този процес, имат стимул да играят, тъй като всеки ползва предимствата на някой друг. Но не се опитвайте да играете играта, ако нямате собствен арсенал от патенти. Според мен точно такъв е случаят с HTC.

Но има много други цели, от които може да се избира. Google разработи операционната система Android и също така продава телефони Nexus One. Тези телефони не нарушават ли също патентите на Apple? Може да се каже, че Motorola, Microsoft и Palm несъмнено нарушават много от същите патенти. Но те са въоръжени добре със свои собствени арсенали от патенти. Сигурен съм, че и HTC си има свои собствени патенти, но те не са толкова много като на другите, по-добре установили се на пазара компании. С една дума, HTC извади нож, за да се включи в престрелка с пистолети.

Google обръща тенденцията

Само времето ще покаже дали Google ще защити своя партньор – производител на хардуер, за да му помогне да установи баланс на пазара. Но Google вече дава признаци, че има желание да го направи. Наскоро Google направи следното изявление: „Ние не сме страна по това дело. Но заставаме зад нашата операционна система Android и зад партньорите ни, които ни помогнаха да я разработим.“

Във всеки случай малко вероятно е делото да влезе в съда; подобни дела са толкова скъпи, че малко са ищците, които се решават да ги внесат в съда. Ами ако тайванската компания пожелае да влезе в съда на Делауер и да води битка с американска компания с помощта на привлекателни за окото цветни реклами, излъчвани всяка вечер по телевизията?

Но не е необходимо Apple да спечели дело в съда, за да се окаже победител в тази война. За нея би било победа и ако само забави невероятно бързия растеж на Android. Би било чудесно само ако накара производителите да помислят добре, преди да пуснат на пазара телефони с Android. Няколкомесечни съдебни прения биха помогнали на Apple да затвърди водещата си позиция.

Бизнесът си е бизнес и като журналист, специалист по високи технологии, аз оценявам високо честната борба. Но делото срещу HTC е един нечестен мач. Основният рунд започва, когато Google – и всички нейни патенти – стъпи на ринга.

Поговорете си с  Дан  Коста Изпратете му по електронната поща вашето мнение на адрес dan_costa@pcmag.com.


Съдържание: