Откривателството при софтуера нещо куца
Откривателството при софтуера нещо куца

PCMagazine, Брой 6
Категория: Софтуер
Етикети: софтуер
PC MAGAZINE , Джон Дворак
7.6.2010


Странно съчетание от трикове, свързани с оптимизация на търсачки, дублиране на продукти, измислени компании и фалшиви прегледи на продукти предизвикаха смут в света на софтуера. Не е за учудване, че магазините, където се продава софтуер, процъфтяват – след като е почти невъзможно да намериш добър софтуер в интернет. Трудно е да намериш нещо свястно извън „големите имена“, като Microsoft Office и Adobe Photoshop, тъй като онлайн пазарът е наводнен от продуктите на малки, амбициозни и хитри компании.

-Те са пред очите ви през цялото време. Ако търсите каквато и да е обслужваща програма чрез Google, ще се натъкнете на купища излишен и често пъти безполезен (ако не и зловреден) софтуерен боклук, който се появява на първите места в списъците благодарение на един трик, наречен „активна“ оптимизация на търсачки – „active“ SEO (search engine optimization). Общоприетите идеи за тази оптимизация, използвани за подобряване на резултатите от търсенето, се модифицират почти ежедневно.

Потърсете например „free video converter“ (безплатна програма за конвертиране на видео). Да предположим, че искате да конвертирате един .avi файл във формат .mp4. Коя обслужваща програма следва да използвате? (Имайте предвид, че нито една от тези програми в крайна сметка няма да ви излезе без пари.) Ако разгледате подробно списъка с резултатите от търсенето, ще откриете много аномалии. Първо, най-добрите програми за конвертиране на видео никога не се появяват на първите места. Там е мястото на програмите боклуци. С една дума, „върхът на сладоледа“ се е разтопил и вече не можете да използвате Google, за да го намерите.

За да откриете кои програми за конвертиране на видео днес са „върхът на сладоледа“, трябва да посетите някой форум и да поразпитате. Разбира се, практически е невъзможно да намерите тема, за която всички са съгласни. Ако намерите достатъчно последователи, можете да използвате Twitter или Facebook за краудсорсинг (crowdsourcing – използване на любители доброволци чрез интернет за изпълнение на определена задача, която не е от компетенциите на компанията), но в този случай ще трябва да намерите достатъчно последователи с технически познания, които да се съгласят да ви помагат.

Навремето, когато компютърните списания бяха в разцвет и дирижираха нещата, съвети от този род се даваха от редакторите им съобразно стриктни правила за извършване на прегледи. Днес този начин не е практичен. На потребителя вече му е много трудно да намери печатно компютърно списание, което да му каже коя е най-добрата обслужваща програма за видео. А ако все пак се намери такова списание, много малко ще са потребителите, които знаят, че могат да получат помощ от списанието.

Търсенето на помощ директно от Google обаче е проблематично. Продавачите предлагат един и същ продукт в безброй уебсайтове, често пъти с различни търговски марки, поради което той започва да конкурира сам себе си. Разнообразни трикове, свързани с оптимизация на търсачки, помагат въпросният продукт да излезе на първите места в резултатите от търсенето. Макар и в елегантна опаковка, продуктът рядко работи, както се казва в рекламата. Компаниите се защитават, като продават продуктите си придружени от огромни лицензни споразумения с крайния потребител, в които се казва, че продуктът е боклук, така че в крайна сметка всичко е законно и те не могат да бъдат обвинявани. Някои компании предлагат фалшив пробен период или шеруер – под формата на сделки, които са си измама, тъй като всички важни функции и инструменти на предлагания софтуер не са активни. Често пъти продуктите не работят изобщо.

Повечето компании не желаят продуктите им да са обект на прегледи. Затова предпочитат да ги предлагат в интернет и да правят фалшиви реклами и декларации за тях.

Хората оценяват високо това, че Apple създаде iTunes App Store акт, който се дължи на културата в Apple за ограничаване на всички възможности за проява на крадците и измамниците. Това може да е част от стратегията на Apple, но не е за пренебрегване фактът, че iTunes App Store царува и сред онзи вид излишен софтуер, който виждаме в онлайн света, където на власт са мошениците.

Съществуват известен брой инициативи за преглед (reviewing initiatives), които са на път да се конкурират по популярност с App Store. Аз се надявам, че те евентуално биха имали някакво въздействие. Засега обаче има само твърде много подкатегории и прекалено голямо объркване. Кои са най-добрите инструменти за каталогизиране и организация на шрифтове? Кой е най-добрият софтуер за прехвърляне на DVD запис на моя лаптоп? Кой е най-добрият софтуер за конвертиране на стар документ от формат XYwrite в HTML?

Рядкост е да намериш това, което търсиш, ако резултатите от търсенето са сложни. Дори когато някой доверен източник предлага преглед на дадена обслужваща програма, която търсите, истинско чудо ще е той да се появи на някое от първите десетина места в резултата от търсенето с Google. Защо? Защото тези сайтове не извършват активна оптимизация на търсачки за всяка отделна страница от съдържанието, което публикуват.

И преди съм се оплаквал от оптимизацията на търсачки и влиянието й върху уеб. В резултат само си навлякох гнева на консултантите по оптимизация на търсачки. Но това не може да ме спре. Любимият ми пример е за търсене с термина „best cell phone plan“ (най-добър план за клетъчен телефон). Пожелавам ви късмет в това търсене. Бъдещият онлайн магазин за приложения ще има поне 10 обслужващи програми, които биха могли да дават оценки със звезди, отразяващи мненията на потребителите. В самата структура на магазина за приложения е заложено, ако някой се опита да подправи оценките, неговата компания или продуктите да бъдат отхвърлени завинаги.

Разбира се, публичните прегледи често пъти са свързани с корупция. Това е друга основателна причина да се обърнете към доверен източник. Но къде да намерим такъв? Дори да имате някой доверен източник предвид, той би се появил на дъното в списъка с резултати от търсенето. Аз също се бях включил в тази група, но вече не правя прегледи. Повечето компании не желаят продуктите им да са обект на прегледи просто защото не са достатъчно добри – и компаниите знаят отлично това. Затова компаниите предпочитат да ги предлагат в интернет и да правят фалшиви реклами и декларации за тях. На практика бих останал изумен, ако открия отличен продукт, който е способен на всичко, което твърдят създателите му.

С една дума цялата система просто е безнадеждна.


Съдържание: