Случаят с изгубения iPhone конфликтът между Gizmodo и закона в печално известния дебат около iPhone.
Случаят с изгубения iPhone конфликтът между Gizmodo и закона в печално известния дебат около iPhone.

PCMagazine, Брой 7
Категория: Технологии , Мобилни технологии , Смартфон
Етикети: iPhone , Gizmodo
PC MAGAZINE
19.7.2010

Случаят с изгубения iPhone конфликтът  между  Gizmodo  и  закона  в  печално известния дебат около  iPhone.

Рядко се случва в света на високите технологии да се разрази скандал, сравним със случая с изчезналия iPhone. През тази пролет спекулациите и коментарите около iPhone от следващо поколение достигнаха „точката на кипене“ и се превърнаха в треска, след като във високотехнологичния блог Gizmodo бе публикуван анализ от чисто практическа гледна точка на един телефон, представен като прототип на iPhone от четвърто поколение. Gizmodo разглоби телефона, като откри във вътрешността му напълно истински части на Apple. Това бе прекрасно доказателство, че устройството е истинско. Телефонът, до който се бе докопал Gizmodo, имаше видеокамера, насочена напред; фотосветкавица, разположена до цифров фотоапарат с малко по-големи размери; по-голяма батерия; малко по-малък екран; и преработен индустриален дизайн, в който алуминиевият заден капак е заменен с керамичен.

Как Gizmodo се е домогнал до този прототип на iPhone? Този въпрос заинтригува еднакво обществеността, Apple и полицията. Говори се, че въпросният телефон е намерен, след като е бил загубен в един немски бар (или ресторант) в гр. Редууд Сити, Калифорния, от 27-годишния софтуерен инженер Грей Пауъл. След като Пауъл забравил телефона в бара (ресторанта), той бил намерен от 21-годишния Брайън Хоуган. Хоугън твърди, че опитвал неколкократно да се свърже със службата за техническа поддръжка на Apple, за да върне телефона. Но след като не получил отговор, той продал въпросния телефон на Gizmodo срещу 5000 USD в брой.

След като в Gizmodo бе публикуван анализ на прототипа на iPhone, полицията направи обиск в дома на Джейсън Чен.

След като Gizmodo публикува снимки и информация за прототипа на iPhone, калифорнийската полиция претърси дома на редактора на Gizmodo Джейсън Чен. Според една публикация в сайта, направена от компания Gawker Media, която поддържа Gizmodo, „полицаите от калифорнийската полицейска част Rapid Enforcement Al lied Computer Team проникнали в дома на редактора Джейсън Чен в негово отсъствие, като иззели четири компютъра и два сървъра. Те направили това въз основа на съдебно разпореждане, издадено от съдия от Върховния съд на Сан Матео.“ Gawker Media твърди, че съдебното разпореждане, използвано за обиска в дома на г-н Чен, е невалидно. Затова разследването временно е спряно, докато бъде решено дали Gawker Media е имала основание да се позовава на законите на щата Калифорния, които защитават журналистите.

Според списание Business Journal полицейското разследване е подбудено от Apple. Засега обаче не са предявени никакви криминални обвинения срещу Хоуган или Gizmodo. „Все още не можем да твърдим дали става дума за престъпление“, казва заместник районният прокурор на община Сан Матео Стийв Уогстаф пред репортери от Business Journal.

По информация на Wired адвокатът на Хоуган Джефри Борнстейн твърди, че Хоугън „съжалява за своята грешка и за това, че не е положил малко повече усилия, за да върне телефона. Макар че е получил заплащане от Gizmodo, Брайън смята, че то е за възможността те да направят преглед на телефона“. Междувременно Gizmodo върна телефона на Apple и помоли компанията за снизходителност по отношение на Пауъл за това, че го е загубил. „Надявам се да не бъдете много сурови към момчето, което го е загубило – написа Чен. – Не мисля, че той обича нещо друго на света повече от Apple.“ – Редакционната колегия на американското издание на PC Magazine

Най-доброто от Интернет

WIKIPEDIA COMPANION

Wikipedia Companion е допълнителен модул, който дава възможност да извършвате бързо търсене в Wikipedia по даден термин. Можете да получавате и отваряте резултати в нова страница (tab) или да ги отваряте в поле над прозореца, който вече сте отворили.

SEPIATOWN

SepiaTown е уебуслуга, която публикува хиляди стари снимки на градове от цял свят и ги нанася на една напълно съвременна географска карта.


Съдържание: