Пазете си тайните!
Пазете си тайните!

PCMagazine, Брой 7
Категория: Информационна Сигурност , Network Security , Интернет , Интернет достъп , уеб
Етикети: лична информация , социални мрежи
PC MAGAZINE
19.7.2010

Пазете си  тайните!

Ново изследване показва, че потребителите все още издават лична информация онлайн.

Едно изследване, проведено наскоро от списание Consumer Reports, показва, че въпреки предупрежденията, които отправят защитниците на личната информация, докато са онлайн, много хора (дори зрели и опитни) все още имат рисково поведение в сайтове от социални мрежи.

От двете хиляди души, интервюирани от списанието, около 52 процента от пълнолетните потребители на интернет са публикували данни, които биха могли да представляват опасност – домашни адреси, дати на раждане и информация за техните деца.

В изследването се твърди, че около 38 процента от хората са публикували рожденните си дати в социални мрежи като Facebook и MySpace, а те биха могли да се използват от крадците на самоличности. Други 8 процента са публикували домашните си адреси. Като съчетаем всичко това с откритите профили и актуализации на статута, в който се казва, че през другата седмица заминавате на почивка в Гърци, Турция или Испания, става ясно, че просто каните крадците да нахлуят в дома ви и да ви оберат. По-нататък в изследването се казва, че 26 процента от потребителите на Facebook публикуват имената и снимките на децата си, с което ги излагат на опасност от нападение от крадци на деца и сексманиаци.

Що се отнася до мерките за сигурност в социалните медийни сайтове, около 23 процента от интервюираните потребители на Facebook въобще не са наясно, че в сайта има инструменти за управление на защитата на личната информация. А от 18.4 милиона потребители, инсталирали приложения от Facebook, 38 процента са уверени, че тези приложения са защитени – въпреки че само през миналата година компютрите на 1.8 милиона потребители са били заразени от приложения от социални сайтове.

През последните няколко седмици Facebook стана обект на кръстосан огън, след като предприе стъпки за преминаване към „по-открит“ подход, при който потребителите от цялата уеб ще бъдат свързани помежду си. Facebook твърди, че потребителите имат пълен контрол над това, каква информация се показва онлайн, но групите за защита на личната информация и членовете на американския Конгрес призовават за разследване на сигурността на сайта.

Общо взето, списание Consumer Reports установи, че само през миналата година 1.7 милиона домакинства, свързани онлайн, са станали жертва на кражби на самоличности, свързани с уеб. 5.4 милиона онлайн потребители са предоставили личните си данни чрез измамни електронни съобщения, а киберпрестъпленията са стрували на американските потребители 4.5 милиарда долара през последните две години, като са поразени около 2.1 милиона компютри.

Решаването на този проблем не изисква някакви сложни и скъпи технологии. „Иска се само самите мрежи да продължат да развиват и усъвършенстват защитата на личната информация и да образоват подобре своите потребители.“ – Клой Олбънизиъс


Съдържание: