EXTREME TECH Робот, управляван с мисъл




EXTREME TECH Робот, управляван с мисъл

PCMagazine, Брой 7
Категория: IT наука , Технологии , Иновации
Етикети: робот , уебкамера , EXTREME TECH
PC MAGAZINE
19.7.2010

EXTREME TECH Робот,  управляван с мисъл

 Какво  се получава, ако  съчетаете уебкамера робот  с футуристична  слушалка?

Преди около два месеца аз изследвах слушалката с 14 електрода Emotiv EPOC EEG, чрез която можете да управлявате компютри и видеоигри чрез мислите си, а не с ръце. Но докато пишех тази статия, научих, че за момента няма солидно приложение, което може да използва тези възможности. Затова реших сам да напиша такова. Исках да видя дали мога да използвам гореспоменатата слушалка, за да управлявам мобилната видеокамера WowWee Rovio с помощта на ума, а не с изражението на лицето си. Започнах с една моя стара програма, наречена Robodance, която вече се използва за управление на Rovio. Така си осигурих какво се получава, ако съчетаете уебкамера робот с футуристична слушалка? база за сравнение на ефективността на двата вида интерфейси – управлявания с мишка и този, който се управлява чрез слушалката.

Първо реших, че искам да управлявам устройството Rovio и движението на неговата уебкамера. Софтуерът на слушалката Emotiv може да конвертира изходните данни, разпределяйки ги в четири категории: Expressiv (лицеви изражения, гримаси), Afectiv (пасивни измервания на умственото състояние на потребителя), Cognitiv (обучение на слушалката да разпознава как вие откликвате на определени чувства или настроения) и жироскопска категория.

 

Избрах командите Expressiv за управление на робота; жироскопските команди за бързи обръщания на робота и движения на камерата наляво и надясно; и Cognitiv за придвижване на робота напред.

Сигурно ще попитате: слушалката Emotiv наистина ли е подходяща за алтернативно устройство за управление? Отговорът е „определено да” за тези, които имат физически недъзи и не могат да използват мишка, но за останалите тя е по-трудна за контрол. Жироскопът ви осигурява почти същия набор от възможности, макар че управлението чрез натискане на бутони засега е по-бързо и по-точно. Методът на управление чрез лицеви изражения и чувства изисква повече усилия и е по-неточен. Нужно е повече време, за да свикнете с него, но той определено е пристрастяващ. – Робърт Олшър


Съдържание: