Армейски стандарти при мобилните дискове от Silicon Power
Армейски стандарти при мобилните дискове от Silicon Power

PCMagazine, Брой 7
Категория: Хардуер
Етикети: мобилни дискове , Silicon Power
PC MAGAZINE
19.7.2010

Армейски стандарти при мобилните дискове от  Silicon Power

В редакцията ни предоставиха за тест устройство, което заслужава да бъде разгледано поради своите интересни характеристики. Устройството е мобилен твърд диск на известната със своите качествени продукти за съхранение на данни тайванска компания Si l icon Power. Конкретното устройство е мобилен твърд диск Portable Hard Drive Armor A70, който е 2.5-инчов и с капацитет от 250 GB. Интересното в него е това, че е предвиден за максимална защита на данните със своите множество защити. Дискът е водоустойчив, издържа на налягане, както и на изпускане, а също е устойчив и на сътресения. Всички тези фактори могат да унищожат данните в повечето мобилни твърди дискове, но не и в този, който е създаден по стандартите за надеждност на американската армия. Защитата на данните обаче не се свежда само до хардуерното обезпечение. Към диска идва и куп полезен софтуер, който добавя допълнителни пластове защита. Това е антивирусният софтуер Norton Antivirus, софтуерът за архивиране на папки, криптиране на данни, заключване към определено PC и архивиране на поща, фаворити и документи.

Въпреки че е създаден по стандартите на американската армия, дискът не страда от липса на добър дизайн, а напротив. Той е с алуминиев металически корпус, който е със заоблени ръбове и определено изглежда много приятно. Предоставеният ни за тест модел беше с червен цвят с черни кантове, което му придава много красив вид.

В комплекта се съдържа кабел за връзка с USB порт, но приятна изненада беше наличието на къс USB кабел, който се закрепва за корпуса на диска. Чрез него няма да ви се наложи да изпаднете в ситуация да нямате кабел подръка, тъй като той винаги ще е с вас.

Заслужава да се спомене и фактът, че дискът не се нуждае от допълнително захранване освен това, което получава от USB порта. Реших да тествам дали мога да включа диска и в медиа плейър, както и директно към телевизор, работещ с флаш дискове. Оказа се, че няма никакъв проблем той да получава достатъчно захранване дори от такива устройства, за да работи нормално.

Тествахме диска за скорост на четене на данни, като скоростите, които устройството демонстрира, бяха почти аналогични с друг модел преносим диск с аналогични параметри. Средната скорост на четене на данни е 29.7 MB/сек, а пиковата скорост е 33.6 MB/сек. Средното време за търсене при произволен достъп – 18.9 милисекунди.

Въпреки своите добри характеристики Silicon Power Portable Hard Drive Armor A70 не е скъп, а е по джоба на много широк кръг потребители. Цената му е 110 лв. без ДДС, която определено го поставя на много добра позиция спрямо останалите конкуренти.


Съдържание: