Apple MacBook Pro 15-Inch (Core i5) един по-мощен MacBook
Apple MacBook Pro 15-Inch (Core i5) един по-мощен MacBook

PCMagazine, Брой 7
Категория: Хардуер , Компютърни системи
Етикети: Apple MacBook Pro 15-Inch (Core i5)
PC MAGAZINE
19.7.2010

Apple MacBook Pro 15-Inch  (Core  i5) един по-мощен MacBook

Привържениците на Mac, които напоследък очакваха с нетърпение актуализираната серия MacBook Pro, могат да отдъхнат спокойно: дойде краят на тяхното така дълго очакване. Новият Apple MacBook Pro 15-Inch (Core i5) е със същото изумително красиво алуминиево шаси като предишния модел, но компонентите вътре в него са променени. Този път шасито съдържа бърз процесор Intel Core i5 в добавка към специалната технология на Apple за превключване на графични чипсетове.

Докато всички други лаптопи вече преминаха на 15.6и 16-инчов екран, Apple се придържа към 15.4-инчови широки екрани – този път с опция за разделителна способност 1680 на 1050 (срещу 150 USD повече). Черните клавиши Chiclet, които са със задно осветление, не са претърпели промени. Писането на тях е много приятно изживяване. Единственият ъпгрейд, който си заслужава да бъде споменат, е повишеният капацитет на твърдия диск – 320 гигабайта (докато този на предишния модел бе 250-гигабайтов). Моделите от среден и висок клас MacBook Pro с 15инчов екран се доставят стандартно с 500-гигабайтов твърд диск.

Тъй като всичките мои тестове са базирани на Windows, аз изпитах Apple MacBook Pro 15-Inch (Core i5) чрез Boot Camp и Windows 7 Ultimate Edition 64-bit.

Установих, че този MacBook е значително по-бърз от лаптопите от предишнота поколение. При тестовете PCMark Vantage и CineBench R10 той постигна резултати, по-високи съответно със 76 и 59 процента. Но при сравнението му с други лаптопи Apple MacBook Pro 15-Inch (Core i5) е равнопоставен. Той се справи с теста за кодиране на видео за 46 секунди, т.е. за време, по-кратко с 3 секунди от това на Acer Aspire AS5740-6378 (0:49) и Samsung R580 (0:49). Технологията Automatic Switching Graphics (ASG) на Apple е по-добра от интегрираната графика на Intel при задачи, като сърфиране в уеб, текстообработка и слушане на музика, и управлява успешно графичния процесор Nvidia GeForce 330M по време на триизмерни игри и графични задачи на професионално ниво във Photoshop, Aperture и Lightroom. Освен че способства за повишаване на производителността, очаква се това да повиши живота на батерията. Въпреки че Apple твърди, че така печели живот на батерията 8-9 часа, при теста MobileMark 2007 Apple MacBook Pro 15-Inch (Core i5) постигна резултат едва 3 часа и 21 минути.

Така че според потребителите, които имат нужда от бърз лаптоп, за да могат да завършват проектите си навреме (и имат желание да платят за него), този MacBook заслужава внимание. Но за всички останали Apple MacBook Pro 15-Inch (Core i5) е просто един мощен лаптоп с наполовина по-ниска цена. – Сиско Ченг

Apple MacBook Pro 15-inch (Core i5) Цена 1799 USD

Предимства: Великолепен дизайн. В графичния чипсет е внедрена технология за безпроблемно превключване на графиката. Бърз процесор Core i5. По-голяма батерия. Осветена клавиатура. Нов интерфейс с мултитъч и превъртане с движение (motion scrolling multitouch gesture). Многостранен тъчпад. Опции за по-висока разделителна способност на екрана и защита от отблясъци.

Недостатъци: По-скъп от своя предшественик. Характеристики: 2.4-гигахерцов процесор Intel Core i5-520M; 4 GB памет DDR3 SDRAM; твърд диск с капацитет 320 GB; 15.4-инчов екран; безжична мрежова карта Broadcom 802.11n Wi-Fi; тегло 2.49 кг; батерия с капацитет 77.5-Wh; Mac OS X 10.6.3. 


Съдържание: