За маниаците на тема тишина – слабо познатите продукти на Noctua
За маниаците на тема тишина – слабо познатите продукти на Noctua

PCMagazine, Брой 7
Категория: Хардуер
Етикети: вентилатор , Noctua
PC MAGAZINE , Добрил Доков
19.7.2010

За маниаците на тема тишина –  слабо познатите продукти на Noctua

Когато се опитваме да превърнем домашния компютър в изключително тиха система, някои от основните стъпки, които можем да предприемем, са понижаване на оборотите на всички използвани вентилатори. Работата е там обаче, че това съвсем логично намалява и тяхната производителност, поради което следва да се откажем от всякакви идеи за сериозен или дори обикновен овърклок. На практика нещата не стоят точно по този начин, тъй като на пазара съществуват няколко любопитни решения, предлагащи приемлива производителност при съвсем ниско ниво на шума. Такива съвсем естествено са и вентилаторите на Noctua, които ще разгледаме – моделите NF-S12B FLX и NF-B9.

Първият от двата споменати вентилатора – Noctua NF-S12B FLX, има диаметър от 120 мм и използва доста интересна форма, размери и наклон на пропелерите, като крайната цел е запазването на относително висока производителност при високи обороти и нищожно ниско ниво на шума. За лагеруването на перката спрямо корпуса на вентилатора се използва разработената от Noctua SSO (Self-Stabilising Oil-pressure Bearing) система, позволяваща изключително дълго време за работа без повишаване на шума.

 

В допълнение към това както при NF-S12B FLX, така и при NF-B9 се използва специфичен дизайн на витлата, при който се минимизира нивото на шума, като се запазва статичното налягане при работа. Стандартно моделът NF-S12B FLX работи при 1200 оборота, като чрез предвидените в комплекта преходници оборотите могат да се редуцират до още две степени – 900 и 600 об/мин. Производителността на вентилатора при тези условия ще е съответно около 100 куб.м за час без използване на понижаващи преходници, 76 куб.м за час при 900 и 49 куб.м за час при 600 об/мин.

При по-малкото братче на модела се използва идентичен дизайн на витлата с една малка, но не маловажна разлика – допълнителни процепи в задната част, чиято цел е да завихрят нагнетявания въздух по специфичен начин. За разлика от NF-S12B FLX обаче версията с диаметър 92 мм има по-висока скорост на въртене – 1600 об/мин с производителност съответно около 65 куб. метра за час. Използването на понижаващи скоростта преходници води до постигане съответно на 1300 и 1000 об/мин. Производителността на вентилатора в такъв случай се понижава до 52 и 41 куб. метра за час.

Като цяло въпреки относително ниските обороти на въртене и двата модела могат да се похвалят с изключително добра производителност и високо ниво на създадено статично налягане. Комбинирайки тези показатели с почти незабележимия шум при работа, в крайна сметка получаваме изключително качествени предложения, които определено са сред най-подходящите за маниаците на тема тиха система – била тя с или без овърклок... – Добрил Доков


Съдържание: