Да посрещнем Core i7-875к и Core i5-655K – отключен множител и за простосмъртните
Да посрещнем Core i7-875к и Core i5-655K – отключен множител и за простосмъртните

PCMagazine, Брой 7
Категория: Хардуер , Процесори
Етикети: Intel , процесори
PC MAGAZINE , Добрил Доков
19.7.2010

Да посрещнем Core i7-875к и Core i5-655K –  отключен множител и за простосмъртните

В последните години Intel обикновено не предлагаше опцията отключен множител за моделите си от среден или дори някои от висок клас. Основната група процесори, които бяха „привилегировани“ да са с отключен множител, винаги идваха с доста разочароваща за масовия потребител цена. Това превърна овърклока на повечето процесори на Intel в една по-трудна задача, основно защото автоматично означаваше да се търси дънна платка с възможност за постигане на високи честоти на шината. Очевидно някой в Intel е решил, че е крайно време това да се промени, вследствие на което компанията представи първите си два модела процесори от среден и дори среднонисък клас, които ще се предлагат с отключен множител – Core i5 655K и Core i7-875K.

От хардуерна гледна точка разликата между тези два процесора и техните събратя със заключен множител е... никаква. Единствената разлика всъщност се състои именно в отключения множител, позволяващ на потребителите да извършат овърклок на процесора кажи-речи с няколко натискания на бутони по клавиатурата и почти никакви познания по съответната материя. Това несъмнено ще доведе до популяризиране на овърклока като начинание или поне най-малкото ще го изведе от онова мрачно и леко страшно състояние, предизвикващо загрижени усмивки у собствениците на компютри плюс деликатно отклоняване на предложението за овърклок с довод за отпадаща гаранция.

Шегата настрана, нека се върнем на овърклока и по-конкретно на новите процесори на Intel. За производството на новите чипове ще се използва съответно 45 nm (Core i7-875K) и 32 nm (Core i5-655K) производствен процес. Също както при отключените чипове при тях е налице поддръжка на HyperTreading и TurboBoost, увеличаващи производителността, и също като тях се поддържат от всички дънни платки с чипсет Intel P55/H55/H57 и Q57. Единственото потенциално затруднение, което бихте срещнали в използването на новите чипове, е нуждата от ъпдейт на BIOS-а на системата, за да може тя да ги разпознае безпроблемно и да можете да променяте множителя им.

Характеристиките на двата чипа са съответно тактова честота от 2.93 GHz (3.6 GHz с TurboBoost) за Core i7-875K, четири ядра с възможност за едновременно изпълнение на осем нишки и честота от 3.2 GHz (3.46 GHz с TurboBoost) за Core i5-655K, две ядра, изпълняващи едновременно до четири нишки. Логично е, че производителността на двата процесора е напълно еднаква с тази на техните „заключени“ събратя, така че едва ли има особен смисъл да си губим времето с тестове при фабричните честоти, нали така? Правилно, нека пристъпим към овърклока.

Отключен множител = лесен овърклок?

Всъщност едва ли има място за чудене, тъй като отключеният множител на процесорите наистина означава изключително лесен овърклок. Единственото, което трябва да направите в случая, е да инсталирате процесора (евентуално да направите ъпдейт на BIOS-a преди това), след което да промените неговия множител за постигане на желаната честота. Естествено, ако се целите твърде високо, ще се наложи да повишите и захранващото напрежение на чипа, като е добре да се внимава в тази насока, за да не се превърнете в собственици на прегоряло парче силициев кристал.

Овърклокът на по-младшия от двата нови процесора на Intel – Core i5-655K, беше доста впечатляващ и на практика по-добър от този на по-голямото му братче. Чипът достигна стабилна честота от 4.53 GHz единствено с промяна на множителя и повишаване на захранващото му напрежение до 1.443 V. Това не му осигури по-голяма производителност, тъй като предвид наполовина по-малкото му ядра това просто няма как да се случи. Моделът Core i7-875K успя да постигне стабилна честота от 4.12 GHz при същото захранващо напрежение (1.443 V) на ядрото.

От резултатите на тестовете на двата процесора се вижда, че производителността им е, меко казано, впечатляваща. Естествено прякото сравнение между двата чипа е ирелевантно, тъй като става дума за продукти, насочени към изцяло различни пазарни сегменти. Интересна особеност се наблюдава в тес товете на паметта при Mr.H CPU Benchmark, където по-високата постигната честота позволява на модела 655К да изпревари четириядрения си събрат.

Заключение

Едва ли има нужда да се посочва в самостоятелно заключение, че представените от Intel нови чипове са наистина впечатляващи. Тук обаче е моментът да се споменат два важни детайла, които никак не са за пренебрегване: тяхната цена, както и нещо по-важно – фактът, че тестваните процесори всъщност не бяха серийни образци, а ES (т.нар. Engineering Sample) Последното е много важен детайл, тъй като няма да е първият случай, когато една компания „зарибя ва“ потребителите с отличен продукт, впоследствие оказващ се не-чак-толкова-отличен. Ако нормалните процесори, пуснати в продажба, запазят този неверо ятен потенциал за овърклок, съчетан с изключително лесното осъществяване, то на феновете на компанията остава само да се радват на предоставените им нови възможности...

Що се отнася до цените на двата процесора, по тази точка феновете вероятно също няма да са разочаровани Във високия клас цената на Core i7-875K изненадващо е с няколкостотин долара по-ниска от тази на заключе ния вариант. Докато Core i7-870 се предлага на цена от около 999 USD, Core i7-875K ще има цени от порядъка на около 562 USD. Що се отнася до по-ниския клас там Core i5-655K ще се предлага за около 216 – с 40 USD над цената на заключения Core i5-650. Доколко цените ще останат в тези рамки за България тепърва предстои да се разбере, но едно е сигурно още отсега – изборът на феновете на овърклока вече е значително по-широк. – Добрил Доков


Съдържание: