Gigabyte Radeon HD 5870 Super OC Фабричен овърклок плюс тихо захранване
Gigabyte Radeon HD 5870 Super OC Фабричен овърклок плюс тихо захранване

PCMagazine, Брой 7
Категория: Хардуер , Графични карти
Етикети: овърклок , Gigabyte , графична карта
PC MAGAZINE , Добрил Доков
19.7.2010

Gigabyte Radeon HD 5870 Super OC Фабричен овърклок плюс тихо захранване

Овърклокът на графичните карти обикновено е с една идея по-сложен за осъществяване в сравнение с овърклока на процесор. Като добавим към това и затрудненията с охлаж- дането на графичната карта, когато тя е подложена на масивен овърклок, става ясно защо повечето потребители, имащи нужда от висока производителност, всъщност биха предпочели закупуването на по-мощен модел, вмес- то да се главоболят с овърклок. Естествено винаги съществува и друг вариант – купуването на модел подложен на фабричен овърклок. При този избор е добре да се обърне внимание и на използваното от производителя охлаждане – именно какъвто е и случаят с модела, който ще разгледаме в този мате- риал: Gigabyte Radeon HD 5870 Super OC.

Използването на фабрично овърклокната ви- деокарта има доста предимства – като за начало това е запазването на гаранцията от страна на производителя (или неговия представител) и от- падане на нуждата от тестване на новите настрой- ки на честотите на графичното ядро и паметта. Естествено това съвсем не означава, че след като сме се сдобили с такава видеокарта, не можем да продължим нейния овърклок, но това е вече въпрос на личен избор. Що се отнася до модел Radeon HD 5870 Super OC на Gigabyte, при нея е използван доста солиден овърклок, който вероятно ще зарадва феновете.

Тактовата честота на графичното ядро е уве- личена със 100 MHz в сравнение с референтната честота до 950 MHz, докато паметта работи при 5 GHz (срещу 4.8 според референтните стойности на ATI). Използваната система за охлаждане е повече от адекватна, запазвайки тишина дори и когато картата е натоварена в 3D режим. За да се осигури подобен овърклок, от Gigabyte са използ- вали разработената от тях програма, носеща името GPU Gauntlet. По същество при използването на тази програма в компанията се подбират всички графични процесори около центъра на силицие- вата пластина, тъй като те са най-качествени и имат най-голям шанс за безпроблемен овърклок без сериозни утечки на захранващото напрежение. Очевидно програмата работи доста добре, тъй като компанията успява да подсигури достатъчен брой графични процесори за предлагането на моделите Radeon HD 5870 Super OC.

В допълнение към GPU Gauntlet при този модел е използван и дизайнът Ultra Durable VGA, при който се разчита на висококачествени елементи за захранващата система. В крайна сметка от Gigabyte са успели да разработят и предложат една доста любопитна графична карта, така че нека проверим какви са нейните възможности спрямо конкурен- цията й. За целта използвахме тестова система с дънна платка MSI P55-GD80, процесор Core i7-870 работещ при тактова честота от 3.85 GHz и 2 GB DDR3-1333 MHz памет.

Тестовете бяха извършени с програмата Unigine Heaven Demo 1.0, както и игрите Crysis Warhead, Stalker Call of Pripyat, Metro 2033, Farcry 2, Lost Planet Colonies Edition, Resident Evil 5, Just Cause 2, Call of Juarez и World in Conflict. Както може да се види от резултатите, овърклокът на графичното ядро и паметта определено подпомага производи- телността на и без това доста бързата карта. Това, което също така може да се види обаче, е и сериоз- ният спад на производителността при достигането на максимума на наличния обем памет от 1 GB. Причината за това е елементарна – на картата й се налага да използва системната памет, а както можем да се досетим, в този случай трансферът на данни става значително по-бавно.

За да се заобиколи този проблем, единственото, което трябва да се направи, е да се разработи модел с по-голям обем памет – например 2 GB. Напълно възможно е в близко бъдеще да станем свидетели и на подобно предложение от серията Super OC на Gigabyte, но ако трябва да сме честни, случаите, в които се налага неговото използване, засега са твърде малко на брой. Постигнатата от Gigabyte Radeon HD 5870 Super OC производителност е повече от достатъчна за комфортна игра на почти всички съвременни игрови заглавия, поради което тя напълно заслужено получава приза „Избор на редактора“. – Добрил ДоковСъдържание: