Oбзорен тест на широкоекранни Full HD монитори
Oбзорен тест на широкоекранни Full HD монитори

PCMagazine, Брой 7
Категория: Хардуер , Монитори и цифрова тв
Етикети: монитори , монитор , тестове , Full HD монитори
PC MAGAZINE , Добрил Доков
19.7.2010

Oбзорен тест  на широкоекранни  Full HD монитори

В последните години високите разделителни способности се срещат все по-често в моделите монитори от среден и дори нисък клас. Вече съвсем не е нетипично човек да срещне модели с резолюция от порядъка на 1920х1200 със съвсем приемлива цена. За да открием как стоят нещата в този пазарен сегмент за моделите с Full HD резолюция (и не само), ще тестваме различни предложения за дома и офиса. За целта ще използваме тестове, проверяващи не само цветопредаването на различните матрици, но и тестове за скорост на реакция на пикселите при бързодвижещи се обекти, при които най-често се забелязват артефактите, причинени от бавното време на реакция.

Както вече споменахме, за да разберем какви са възможностите на матриците, използвани в тестваните монитори, ще разчитаме на няколко теста. На първо място, това е тест, при който се наблюдава качеството на преливане на цветовете за трите основни цвята плюс белия към чисто черен. При този тест се следи за равномерното преминаване към по-тъмните варианти на всеки цвят, като се търси възможно най-плавното потъмняване на екрана без резки преходи. Втори тест с всеки от основните цветове с еднакъв интензитет за целия екран показва наличието на „мъртви“ или проблемни субпиксели – т.е. по един от трите основни субпиксела за всеки реален пиксел на екрана.

Трети тест ще проверява каква е скоростта на реакция на пикселите с реални движещи се по екрана обекти – бели квадрати на черен фон, движещи се съответно с различна скорост; от 100 пиксела в секунда през 200, 400, 600 и максималната скорост от 800 пиксела в секунда. Вероятно и сами се досещате, че при този тест по-бързо движещите се квадрати ще имат видимо прекъсване вследствие на бавното време на реакция на LCD матрицата. Не на последно място остава и т.нар. Moire тест при който се проверява стабилното представяне на натоварващи екрана образи – в случая става дума за изключително фина мрежа, при която дори най-малката нестабилност се проявява в сериозно видимо трептене на картината. Тестовата система използваше графична карта ATI Radeon HD 5830, притежаваща както DisplayPort, така и DVI конектори.

Philips Brilliance 220x1

Първият монитор, който ще разгледаме, е моделът Brilliance 220X1 на Philips, който може да се похвали с уникален и изключително елегантен дизайн и външен вид като цяло. Той ни беше предоставен за тестовете от фирма „Мултирама“, където може да бъде закупен на цена от около 400 лв. с ДДС. Едно от първите неща, които вероятно ще ви направят впечатление (по един или друг начин), когато включите монитора, е неговата светеща рамка, ограждаща целия дисплей. Доколко това ще ви се хареса е въпрос на лична преценка, така че, ако все пак не ви допада, спокойно можете да го изключите от менюто на монитора. Brilliance 220X1 разполага с USB, DVI и D-Sub конектори.Характеристиките на самия модел са както следва: разделителна способност от 1680х1050 пиксела при диагонал на екрана от 22 инча, матово покритие на дисплея, 2 ms време за реакция (gray to gray) и съотношение на контраст 1000 към 1. Поради доста сериозния размер на дисплея неговата резолюция може да ви се стори малка, но все пак нека вземем предвид и факта, че има хора, предпочитащи своите десктоп икони по-големи, а и в крайна сметка, когато асемблираме геймърска конфигурация, нативната резолюция е важен фактор за избора на графична карта.

Представянето на дисплея в тестовете беше на добро ниво, като всички цветове в тестовете бяха предавани на много добро ниво и без наличие на проблемни субпиксели. Преливането към пълно черно за всеки цвят беше на добро ниво, като проблем се забелязваше при Moire теста – там дисплеят показа нестабилност и треперене на картината в горния край на мрежата (при използване на DVI връзка с видеокартата). Що се отнася до тестовете на скоростта на реакция на пикселите, тук Brilliance 220X1 не беше на твърде добро ниво но все пак постигна задоволителни резултати. При скорости на движение от 600 пиксела в секунда се наблюдаваше относително слабо, но все пак забележимо трептене, докато при 800 пиксела в секунда то се виждаше доста отчетливо. Ако трябва да сме честни, подобно време за реакция все пак е едно добро постижение, така че е съмнително да предизвика каквито и да е проблеми във филми или бързи игри.

Награда „Избор на редактора“:

НP TFT22W80

Следващият монитор, който ще разгледаме, е моделът TFT22W80 на HP. Той ни беше предоставен за тестовете директно от НР България, тъй като към момента е все още твърде нов модел и трудно може да бъде намерен при партньорите на компанията за страната ни. Дизайнът на TFT22W80 е изключително изчистен, като самият дисплей е невероятно тънък – едва около един инч. Нативната резолюция на този модел на НР е 1920х1080 пиксела, като размерът му е 22 инча. Покритието на дисплея отново е матово, което подпомага намаляването на отблясъците при работа с него в силно осветени помещения. Изводите за свързване с видеокарта, с които разполага моделът, са по един DVI и D-Sub.


Представянето на цветовете и преливките им към чисто черен цвят при този монитор беше на отлично ниво, като в същото време не се наблюдават каквито и да е проблемни субпиксели. Moire тестът също не показа наличие на проблеми с картината и нейната стабилизация. Доста интересна беше ситуацията при теста за скорост на реакция на пикселите. При скорости от порядъка на до 600 пиксела в секунда не се забелязваше почти никакво трептене на обектите, като единствените по-забележими прекъсвания се появяваха едва при максималната тестова скорост от 800 пиксела в секунда. Доста добро постижение, което несъмнено ще намери своите фенове сред потребителите.

В крайна сметка HP TFT22W80 предлага доста интересни характеристики, на които определено си заслужава да се обърне внимание. Освен високата резолюция това са също така нивото на статичен контраст от 1000:1, добрата видимост в широки граници (170 градуса по хоризонтала и 160 по вертикала) и, разбира се, не на последно място – осветеност от 250 cd на кв. метър. Друга важна особеност е използването на WLED подсветка, която дава изключително ярко и равномерно разпределение на белия цвят за разлика от класическите CCFL лампи в повечето дисплеи.

Apple LED Cinema Display

Едва ли има нужда да посочваме, че продуктите на Apple са едни от най-качествените, които можем да намерим на родния пазар. Естествено, както си знаем, това качество идва на съответната по-висока цена, която обаче в определени случаи си струва заплащането, стига да можем да си я позволим. По подобен начин стои въпросът и с разработеният от компания LED Cinema Display, предназначен за универсално използване с всички системи, притежаващи Mini DisplayPort. Към момента това са не само повечето нови конфигурации на Apple, но и например компютрите, използващи видеокарта на ATI от по-висок клас.Дизайнът на Apple LED Cinema Display е изключително елегантен, като със сигурност ще се хареса на много потребители. Използвано е Glare покритие на дисплея, което, макар и да създава известни проблеми с отблясъци или отражения на околното пространство, води до значително поярки и изчистени цветове при работа. Нативната резолюция на матрицата е 1920x1200 пиксела, като размерът на дисплея е 24 инча. При тестовете с преливане на цветовете към черен цвят мониторът се представи отлично.

В Moire теста дисплеят показа стабилно изображение без никакви забележими трептения, а в теста за дефектни пиксели/субпиксели не се наблюдаваха такива. Доста интересен беше тестът за скорост на превключване на пикселите – мониторът успява да постигне доста добри резултати, като слабо забележимо накъсване се наблюдава при максималната скорост на движение от 800 пиксела в секунда. Като цяло Apple LED Cinema Display в размер от 24 инча представлява една отлична покупка, при която проблем може да бъде само наличието на един-единствен Mini DisplayPort конектор за връзка със системата. Естествено това важи само в случай че използвате РС. Цената, на която можете да се сдобиете с този модел на Apple, е около 1600 лв. с включено ДДС.

Награда „Избор на редактора“:


EIZO FlexScan S2243W-H

Моделът FlexScan S2243W-H на EIZO има диагонал на екрана 22 инча и нативна разделителна способност от 1920х1200 пиксела. Интересното при този модел е фактът, че той е предназначен по-скоро за професионална употреба, отколкото за домашния потребител и като такъв предлага доста по-интересни характеристики... на съответната по-висока цена. Като за начало това е отличната видимост от около 180 градуса по вертикала и хоризонтала, ниво на контраст от порядъка на 1200:1 и не на последно място – яркост от 350 cd/кв.метър.Моделът предлага наличието на два USB конектора, DisplayPort, DVI и D-Sub конектори чрез които да се свърже със системата. Покритието на екрана е матово, което води до доста по-лесна работа с монитора в силно осветена околна среда. Подсветката на екрана е реализирана чрез CCFL лампа, като консумацията на енергия при нормален режим на работа е в рамките на до около 90 вата.

В тестовете дисплеят показа отлично предаване на цветовете, както и преливанията им към чисто черен цвят. Не се наблюдаваха проблемни пиксели или субпиксели в нито един от основните цветове от гамата. При тестовете за бързина на пикселите на матрицата FlexScan S2243W-H показа много добри резултати – слабо забележимо накъсване при скорост на движение от 600 пиксела в секунда и средно забележимо при 800 пиксела в секунда. Що се отнася до Moire теста, там дисплеят се справи отлично и не се наблюдаваха никакви нестабилности на картината.

Моделът FlexScan S2243W-H ни беше предоставен за тестовете от фирма Tech Vision, откъдето може да бъде закупен на цена от около 1300 лв. с включено ДДС.

Награда „Най-добра покупка“:

ASUS VH232

Последният модел, който ще разгледаме, е ASUS VH232, който не само осигурява FullHD резолюция, но и я осигурява на една наистина впечатляваща цена – едва 339 лв. с включено ДДС. Моделът ни беше предоставен за тестове от фирма Plesio, откъдето може да бъде закупен. Диагоналът на този модел на ASUS е 23 инча, като нативната резолюция на матрицата е 1920х1080 пиксела. Мониторът, който тествахме, се предлага в разновидност, притежаваща един DVI и един D-Sub конектор, но ако търсите вариант с HDMI – ASUS предлага и такъв модел, макар вероятно цената му да е малко по-висока.


Дисплеят притежава матово покритие, елиминиращо отраженията при работа с него, макар и това да става за сметка на леко влошения чисто черен цвят и яркост на цветовете като цяло. Ъглите на видимост за матрицата са доста добри – 160 градуса по вертикала и хоризонтала при яркост от около 300 cd за кв.метър. Консумираната от дисплея енергия при нормален режим на работа е около 55 до 60 вата, което предполага наличие на LED подсветка.

В тестовете за представяне на цветовете VH232 се представи много добре, като не се наблюдаваха дефектни пиксели в нито един от основните цветове на гамата. В Moire теста не се наблюдаваше треперене на картината, означаващо стабилно ниво на сигнала. Що се отнася до тестовете за скорост на превключване на пикселите, там VH232 постигна задоволителни резултати: при скорост на движение на пикселите от 600 пиксела в секунда се наблюдаваше доста ясно доловимо накъсване, еквивалентно на повечето други модели при скорост от 800 пиксела/сек. В по-бързия тест със скорост от 800 пиксела в секунда се наблюдаваше забележимо накъсване на картината.

Като цяло, макар и да не блести със специални характеристики от висок клас, VH232 на ASUS блести с нещо доста по-важно за обикновения потребител – съвсем приемлива цена, за която получаваме HD 1080p дисплей с голям диагонал и съвременен дизайн. По тази причина този модел получава приза за „Най-добра покупка“ предвид отличното съотношение цена/характеристики. – Добрил Доков


Съдържание: