ASRock P55 Deluxe 3 и 890Gx Extreme 3
ASRock P55 Deluxe 3 и 890Gx Extreme 3

PCMagazine, Брой 7
Категория: Хардуер , Чипсети и процесори
Етикети: процесор , ASRock , дънни платки , ASRock P55 Deluxe 3
PC MAGAZINE , Добрил Доков
19.7.2010

ASRock P55 Deluxe 3  и 890Gx Extreme 3

Марката ASRock е относително добре позната на родния пазар, като макар в повечето случаи да осигурява изключително ниски цени, присъствието й не е често срещано във върховите пазарни сегменти. По отношение на новите модели компанията разшири разнообразието на предлаганите дънни платки, като сред последните й предложения се нареждат две изключително интересни дъна, които ще разгледаме в този материал – ASRock P55 Deluxe 3, ориентирана към феновете на Intel и, разбира се, ASRock 890GX Extreme 3 – предназначена за собствениците на процесор на AMD.

ASRock P55 Deluxe 3

Ако сте решили да изградите своята домашна конфигурация около процесор на Intel за Socket LGA 1156, то определено ASRock P55 Deluxe 3 ще ви предложи някои любопитни особености, които си заслужават вниманието. На първо място това, разбира се, е интересният дизайн на дънната платка – двата PCI-Express x16 слота са достатъчно раздалечени един от друг, за да могат безпроблемно да съберат две графични карти с трислотови охладители. Причината за наличието на въпросните две карти е съвсем проста – P55 Deluxe 3 поддържа както Nvidia SLI, така и AMD CrossFireX, като е въпрос на избор на потребителя върху коя видеокарта ще се спре. Електрическото опроводяване на втория PCI-Express слот е х8, макар и физически размерите му да отговарят на х16.

 

По интересен начин е реализирано охлаждането на южния мост и захранващите елементи на процесора и паметта. Докато при повечето други производители предложенията от по-висок клас разполагат с обща система с топлопровод между всички елементи, от ASRock са решили да постъпят другояче – собствено независимо охлаждане на MOSFET-ите и отделен радиатор за чипсета. Масивните охладители на силовите елементи се справят отлично с охлаждането на чиповете, като дори и при солиден овърклок не се стига до твърде високи температури. Самата захранваща схема е реализирана по разработена от ASRock схема с 8+2 фазен вариант.

Освен споменатите два PCI-Express x16 слота налице са общо четири слота за DDR3 памет (максимална скорост 2.6 GHz след овърклок), два PCI-Express x1 и два класически PCI слота, шест SATA 2 3Gbps порта и допълнителен IDE конектор, както и два допълнителни SATA 3.0 6Gbps порта за по-бърз трансфер на данните.

Подобно на повечето модели дънни платки от повисок клас ASRock P55 Deluxe 3 разполага с бутони за включване и рестартиране на самата платка, както и дори бутон за изчистване на промените в BIOS-a на системата, изведен на задната планка. Налице е също така и LED дисплей, показващ състоянието на системата и кода на евентуалните грешки, които биха могли да се появят при сериозен овърклок. Захранващите конектори за вентилатори са пет, като два от тях разполагат с PWM контрол над оборотите.

На задния панел на дъното са разположени шестте USB 2.0 порта и допълнителните два USB 3.0 конектора, гигабитовата мрежа, 7.1-канален звук, реализиран чрез чип VIA VT2020, както и PS/2 връзки за мишка и клавиатура.

ASRock 890Gx Extreme 3

В случай че предпочитате да изградите системата си базирана на процесор на AMD, то ASRock имат още едно доста любопитно предложение – модела ASRock 890GX Extreme 3. Дъното разполага със Socket AM3 и в комбинацията с чипсет AMD 890GX осигурява поддръжка на всички процесори на AMD от последно поколение, включително и шестядрените модели с ядро Thuban. Паметта е DDR3 с максимална скорост от 1.8 GHz след овърклок.

 

Дъното разполага с общо три PCI-Express слота, като и трите имат физически размер х16. Електрическото им опроводяване е съответо х16, х8 и х4. Освен тях на дъното има също така един PCI-Express x1 и три PCI слота за инсталиране на допълнителни разширителни платки. Охлаждането на MOSFET елементите и чипсета е организирано чрез използване на общ топлопровод, свързващ двата масивни радиатора. Отделен, трети радиатор е поставен върху южния мост, като той не е свързан с топлопровод към останалите охлаждащи елементи. Захранващата схема на процесора и паметите е реализирана чрез 8+2-фазна схема, разработена от ASRock.


 

Чипсетът разполага с вградена графична карта Radeon HD 4290 със собствена видеопамет тип DDR3 с обем 128 МВ, като се поддържа DirectX 10.1. По тази причина на задния панел на дъното са разположени съответните два извода (D-Sub и DVI) за връзка на монитор към системата. Освен тях налице са също така и USB 3.0/2.0 портове, PS/2 конектор, гигабитова мрежа и 7.1-канален звук (VIA VT2020). Подобно на своя събрат, предназначен за изграждане на платформа, базирана на процесор на Intel, този модел също предлага бутони за включване и рестартиране на самата платка, както и допълнителен бутон за изчистване на съдържанието на BIOS на задния панел. Налице е също така LED дисплей за извеждане на цифровите кодове за съответните съобщения за статуса на системата. И при двата модела са използвани полимерни кондензатори за всички схеми на дънната платка, гарантиращи подълъг живот без проблеми, причинени от изсъхване на елементите.

Независимо от това кое от двете предложения на ASRock ще предпочетете, със сигурност ще можете да се възползвате в максимална степен от високата производителност, характерна за последните поколения платформи както на AMD, така и на Intel. В допълнение към това ще получите и нещо, предлагано от твърде малко фирми на пазара напоследък – повече от отлично съотношение цена/производителност. А това е нещо, което има своята тежест при подобен избор. – Добрил Доков


Съдържание: