Няколко съвета за по-успешна онлайн търговия
Няколко съвета за по-успешна онлайн търговия

PCMagazine, Брой 7
Категория: Интернет
Етикети: Интернет , web , оптимизация , онлайн магазин
PC MAGAZINE
19.7.2010


Kъде да бъде разположено менюто на сайта ни? колко големи да са рекламните банери? как да оптимизираме началната страница? тези въпроси по принцип са важни за всеки сайт, без значение дали той представя определена фирма, неправителствена организация, дали е медиен или просто личното място в интернет на дадено лице. те обаче са от особено значение за електронните магазини, тъй като от този тип онлайн платформи се очаква всеки ден да генерират продажби, увеличавайки приходите на своите собственици. Затова в настоящата статия ще обърнем внимание на няколко детайла от развитието на един интернет магазин, които биха могли да окажат влияние върху продажбите, генерирани през него. материалът се изготвя от сп. PC Magazine Bulgaria с експертната подкрепа на фирма Mirchev Ideas, създател на платформата за онлайн магазини Summer Cart (http://www.summercart.com/).

Броят на сайтовете за интернет търговия се увеличава ежедневно и тази тенденция вече отдавна не подминава и България. Ако допреди пет години самото притежание на електронен магазин беше конкурентно предимство, то днес маркетинговите екипи трябва да обърнат много по-голямо внимание на всеки детайл, който може да направи техния сайт по-удобен за клиентите и да ги изведе с „едни гърди“ пред другите пазарни играчи. Въпросът е кои са онези елементи от дизайна на онлайн магазина, които биха могли да окажат влияние върху неговия успех. Ето няколко съвета в тази насока.

Началната страница

Тя е първото нещо, което клиентът вижда от вашия сайт и до голяма степен определя дългосрочното впечатление, което ще си създаде той. Важно е както да бъде приветлива, така и още оттук да въведете достатъчно лесно управление, с което потребителят да свикне. Именно това може да бъде решаващо за създаването на лоялни клиенти към вашия онлайн магазин. Какво можем да подобрим в това отношение? Според независими тестове с канадски онлайн магазини посетителите остават по-дълго и разглеждат повече продукти, ако още от първата страница виждат по-големи снимки на артикулите. Това може да се направи, като се намали техният брой. Не е нужно да покажете още от началната страница всичко, което имате – по-скоро

акцентирайте върху няколко продукта

но го направете така, че те да привлекат по-добре вашите клиенти! Рубрики като „Най-новото“ или „Най-популярни“ също могат да влкючват по-малко артикули в полза на по-доброто им представяне. Според същите тестове, ефектът е още по-голям, когато към увеличени снимки се добавят и малки тъмбнейл – опции за показване на алтернативни цветове, в които се предлагат стоките (ако има такива). Добра възможност за крос продажби е под артикулите на началната страница да има линкове към най-популярните продукти от съответните категории.

Друг важен елемент от първата страница е големият брой допълнителни менюта, които често объркват клиентите, вместо да им помагат в избора. Ако сте решили към основното меню да добавите още едно, например вертикално разположено вляво или като втори ред, под Header – полето, е важно то да бъде с достатъчно големи букви и да не включва всички подкатегории, а просто да дава лесна възможност за достъп до тях.

Рекламните банери

Ако имате такива на вашия онлайн магазин, постарайте се позициите да не са много на брой. Първо – за да увеличите тяхната стойност, и второ – за да не предизвиквате хаос, публикувайки прекалено много различни търговски послания. Вместо това можете да увеличите големината им, за да подобрите тяхната видимост. Независимите тестове показват, че по-успешният подход е банер – пространството да се използва стратегически. Т.е. то трябва да е базирано на цялостната стратегия за развитие на магазина, да се използва целенасочено и да се избира внимателно какво се рекламира и къде се изпращат потребителите.

Големина и цвят на продуктовите снимки

Страниците с продуктови детайли са мястото, където вашите клиенти могат да затвърдят своето решение за закупуване на определена стока, след като вече са проявили интерес към нея. Или пък да се откажат. Именно тук те трябва да усетят, че вашият онлайн магазин е създаден с мисъл за тяхното удобство. Затова, ако предлагате различни опции за цвят и големина на продуктите, не ги скривайте от клиентите си. Тестовете показват, че потребителите поръчват повече, ако тези опции са видни веднага – чрез бутони за избор на цвят, а не са изнесени в падащи менюта. Още по-добре се приема, ако бутоните са разположени в непосредствена близост до основната продуктова снимка за по-голямо улеснение. При описанието на цветовете се постарайте да избягате от неясните определения като „тихоокеански“, „папратов“ и др. подобни, а създайте описания, които потребителят може да си представи лесно.

Улеснете поръчката

Бутонът „Добави в количката“ е може би най-важният елемент от всяка страница на онлайн магазина, защото именно от него се очаква да подтикне клиента към покупка. Затова е странно колко много създатели на сайтове забутват този бутон на някое трудно за откриване място, под прекалено дълги продуктови описания. Постарайте се във вашия магазин той да се вижда лесно, както и цената на продукта и опцията за избор на количество. Добър вариант е например да направите за тях малка колонка, с големи бутони вдясно, до продуктовото описание. Освен това обединяването на всички елементи от процеса на поръчка в една страница – въвеждане на информацията за доставката, подробностите за заплащане, потвърждение и др. също се възприема по-добре от клиентите.

Важно е да уточним, че тези съвети са базирани на конкретни тестове и не бива да се възприемат като универсално средство за оптимизация на всеки онлайн магазин. Затова съветът ни е вие сами да тествате различни варианти на комуникация с вашите клиенти и да направите собствени изводи за нагласите на вашата аудитория.


Съдържание: