Най-добрите hi-tech джаджи за лятната отпуска
Най-добрите hi-tech джаджи за лятната отпуска

PCMagazine, Брой 7
Категория: Технологии , Електроника
Етикети: бизнес лаптопи , джаджи , електронни устройства
PC MAGAZINE
19.7.2010


Не забравяйте тези лаптопи и електронни устройства, докато подготвяте багажа си. с тях вашата екскурзия или почивка ще станат още по-приятни.

Лятото вече настъпи. Време е да се измъкнете от ежедневието си и да се отправите към планините, океана, горите където намерите за най-подходящо да се отървете от проблемите си в работата и тревогите си, поне за малко. Каквито и да са плановете ви за лятната ви отпуска, време е да ги направите. В никакъв случай не забравяйте да опаковате и поставите в багажа нужните електронни устройства (заедно с техните зарядни). В тази специална тематична рубрика за пътувания и екскурзии ще разгледаме нашето най-любимо преносимо ваканционно високотехнологично оборудване, за да можете да продължите да използвате компютри, навигатори, да записвате спомени, да четете и с удоволствие да търсите и слушате любимите си песни (или да гледате любимите си филми или телевизионни предавания), докато сте на път – по суша, по море или във въздуха.

Все пак не забравяйте, че сте решили да избягате от всекидневието си но пък не искате да паднете зад борда, нали? Защото ваканция без техника не е истинска ваканция, нали?

HP Elitebook 2540p

Цена 1629 USD

Ултрапортативните компютри за бизнеса са най-разнообразни, като най-малките от тях имат 12-инчов широк екран; всички джобни компютри с по-малък екран са на територията на нетбуците. HP EliteBook 2540p е наистина малък, но същевременно е един от най-мощните, най-богати на възможности преносими компютри за бизнеса. Този е настроен за дълъг живот на батерията (8 часа), като се комбинират нисковолтажен Intel Core i7 процесор с батерия с увеличен капацитет.

Sony VAIO VPC-116GXS 

Цена 1800 USD

Нашият любим ултрапортативен компютър тежи 1.36 килограма и работи с мощен централен процесор Intel Core i5. Добавете към това двата му графични чипсета, които могат да се превключват, както и две твърдотелни запаметяващи устройства (нашият модел за преглед дойде само с едно, 256-гигабайтово SSD), и имате един от най-леките и най-мощни преносими компютри. Луксовете включват клавиатура със задно осветление, екран с висока разделителна способност и поддръжка на много твърдотелни запаметяващи устройства (SSD drives) – неща, които се срещат рядко при толкова малки компютри.

Lenovo Thinkpad X201

Цена 1625 USD

 

За да господства на пазара на свръхпортативните модели, един преносим компютър трябва да уцели баланса между производителност и живот на батерията и при това да не е по-тежък от 1.81 килограма. ThinkPad X201 обединява мощта на централния процесор Intel Core i5 с невероятен живот на батерията (9 часа и 36 минути). Като съперниците си, X201 не е евтин (1625 USD), но ако имате толкова пари, купете си го.

HP Mini 5102

Цена 400 USD

 

  HP Mini 5102 е майсторски проектиран нетбук, който потребителите от малкия бизнес, представителите на правителството и студентите могат да носят с гордост. Всичко около него е впечатляващо изпълнено като при предишния модел Mini 5101: от металната рамка, клавиатурата и мишката от световна класа до целодневния живот на батерията. Тази версия идва с разнообразие от подобрения, включително нов процесор и платформа Intel Atom, почти 11-часов живот на батерията (чрез допълнителната 6-клетъчна батерия), нови опции за носене и сензорен екран.

Toshiba mini NB305-N410

Цена 400 USD 

В Toshiba очевидно знаят какво искат потребителите на нетбуци: отлично впечатление у потребителя, изгодна цена и невероятен живот на батерията. Има други нетбуци, които предлагат почти всички тези неща, но NB305 си остава на върха. Той е добре конструиран, има пълноразмерна клавиатура, тъчпад като на лаптоп и бутони за управление на курсора, както и USB порт, от който може да се зареждат периферни устройства, докато системата е изключена.

Asus EeePC 1201N

Цена 484 USD

 

Нетбук снобите и любителите на видеото с висока разделителна способност ще оценят това, че EeePc 1201N е най-бързият нетбук на пазара, въпреки че животът на батерията му е едва 4 часа. Базиран на платформата на Nvidia ION, която предлага 1080р видеоплейър и леки 3D игри, 1201N работи с вариант на графичния чипсет на Nvidia GeForce 9400M. Но това, с което 1201N е уникален, е, че е първият нетбук с двуядрен Atom процесор – 1.66-гигахерцовия Intel Atom N330.

Apple iPad

Цена 699 USD

 

Чуваха се много прогнози, че iPad ще е скъп тясноспециализиран продукт, нито лаптоп, нито смартфон. При все това реалността показа, че iPad има смисъл. В него е внедрено най-важното: основни, но жизненоважни инструменти за работа с iWork, подобрен браузър, електронна поща, iPod и фотоприложения, както и добре изпълнена платформа за електронни книги с iBooks. Като добавим към това хилядите приложения и игри, които могат да се теглят от интернет, и невероятния тънък корпус с красив 9.7-инчов сензорен екран, става ясно, че в лицето на iPad имаме победител.

Barnes & Noble Nook E-Reader

Цена 259 USD 

 

Nook може да се похвали с някои възможности, които липсват при съперника му kindle, но това не е всичко. Nook не само предлага двойно по-голям избор на книги (1 милион заглавия срещу 500 000 на Amazon) и цветен сензорен екран, но дори поддържа открития EPUB формат, има Wi-Fi достъп (kindle може да използва само собствената си 3G мрежа) и Micro SD слот за карта. Последната актуализация на неговия фърмуер 1.3 предлага уеббраузър, игри и толкова дългоочаквания бърз превключвател на страници. Всичко това прави Nook още по-завладяващ електронен четец на книги.

Amazon Kindle 2

Цена 259 USD

 

Със своя нов дизайн и подобрения си екран, способността си за конвертиране на текст в реч и многобройните си допълнителни подобрения на дизайна kindle 2 предлага всичко, което направи оригиналния kindle бестселър и дори повече. Добре би било, ако предлагаше по-отворен формат на файловете, но при все това kindle 2 е най-добрият четец, който можете да купите. При непрекъснато нарастващия каталог от списания и блогове, прехвърлящи съдържание в платформата, привлекателността на kindle 2 ще надрасне далеч тази на книжарниците.

МИКРО 4:3

Panasonic Lumix DMC-GF1

Цена 899.95 USD с опции за обектив 14-45mm f/3.5-5.6 или 20 mm f/1.7

 

С качество на изображението, което съперничи на това на цифровите огледално-рефлексни фотоапарати, с корпус не по-голям от този на фотоапарат с вариообектив с голямо увеличение (superzoom), 12.1-мегапикселният Panasonic Lumix DMCGF1 е най-компактният модел сред серията цифрови фотоапарати тип Микро 4:3 на Panasonic. Той е сравним по размери с Olympus E-P1 (цена 800 USD), който прави снимки със страхотно качество, но автоматичното му фокусиране се извършва прекалено бавно. GF1 не работи толкова добре, колкото D-SLR съперниците му в условия на слабо осветление (ISO 1600 и по-високо), но при по-ярко осветление качеството на снимките му е първокласно.

ЦИФРОВИ ОГЛЕДАЛНОРЕФЛЕКСНИ (D-SLR)

Canon EOS Rebel T2i

Цена 899.99 USD с обектив с фокусно разстояние 18-55 mm и стабилизация на изображението

 

Canon отново отбеляза успех. Нейният нов цифров огледално-рефлексен (DSLR) фотоапарат EOS Rebel T2i е подобрен вариант на революционния модел T1i. В момента EOS Rebel T2i е единственият D-SLR фотоапарат с цена под 1000 USD, който може да заснема видео с висока разделителна способност 1080p30, 1080p24 и 720p60. Впечатляващото качество на изображението, многостранните опции за запис на видео и сравнително ниската цена му донесоха нашата награда „Избор на редакторите”.

МИНИАТЮРЕН ЦИФРОВ ФОТОАПАРАТ

Sony CyberShot DS C-WX1

Цена 299.99 USD

 

Не позволявайте на дребничкия корпус на този фотоапарат да ви подведе: той има големи възможности. Максималната диафрагма на обектива му при широкоъглова настройка е f/2.4, което му позволява да улавя повече светлина, отколкото един обикновен автоматичен фотоапарат. В резултат има кристални изображения, дори и при слабо осветление. Бързият процесор за изображение на WX-1 също помага да се намали шума при заснемане в режим на слабо осветление.

КОМПАКТЕН ЦИФРОВ ФОТОАПАРАТ С ВАРИООБЕКТИВ (10X)

Fujiflm FinePix F70EXR

Цена 279.95 USD

 

Разделителната способност на този фотоапарат е 10 мегапиксела, с което не печели войната за мегапиксели. Конструкторите му са обърнали внимание на важни детайли: отлично качество на изображението и мощен оптически вариообектив, който е 27-милиметров с оптическо увеличение 10Х и корпус, дебел по-малко от 2.5 сантиметра. F70EXR прави висококачествени изображения, особено при по-ниски настройки ISO. Нашите единствени оплаквания: непривлекателен интерфейс и липса HD видео.

ЕВТИН ЦИФРОВ ФОТОАПАРАТ

Panasonic Lumix DMC-ZR1

Цена 279.95 USD

 

Благодарение на новата оптична система за обективи на Panasonic, 12.1-мегапикселният DMC-ZR1 е най-малкият, най-тънък фотоапарат с вариообектив с оптично увеличение 8х. И заради подобреният си графичен процесор, той изпревари всички напълно автоматични цифрови фотоапарати (point-and-shoot) при нашия тест за закъснение на затвора. Добавете към това възможността за запис на HD видео и лесния за управление потребителски интерфейс.

WATERPROOF

Canon PowerShot D10

Цена 329.99 USD 

 

Планирате да изкарате повечето време от пътуването си под вода? 12.1-мегапикселният D10 е първият напълно автоматичен цифров фотоапарат с водонепропусклив, уякчен корпус. Той би бил добър другар за любителите на приключения при екскурзии по море, сред сняг високо в планината и в пустинята. D10 не е нито лъскав, нито особено компактен, но прави красиви снимки и има прекрасен LCD екран.

Garmin nuvi 1390T

Цена 269.99 USD 

 

Пазарът е наводнен с персонални устройства за навигация в днешни дни. Но това не означава, че новите модели не могат да изпъкнат – особено тези с примамливи цени. Garmin nuvi 1390T има услуги от висок клас – като например гладка анимация на картата, добре нагласени гласови напомняния и режими за насочване при движение в две платна (two-lane assist modes). При това Garmin nuvi 1390T се продава на сравнително ниска цена. 

Motorola MotoNav TN765t

Цена 349.99 USD

 

MotoNav TN765t е навигатор с пълен комплект услуги, много широк 5.1-инчов сензорен екран и великолепен интерфейс. С него можете да извършвате търсене чрез Google Local, да получавате безплатно и безсрочно актуализирана информация за трафика, както и да сваляте други данни от интернет чрез Bluetooth, с помощта на гласовата връзка на вашия клетъчен телефон. Настройките на Motorola не изискват план за данни на телефона или отделен такъв, което е голям плюс. Но имахме малко проблеми с маршрутите.

TomTom Ease

Цена119 USD

 

Любителите на изгодни сделки, желаещи да закупят своето първо GPS устройство, трябва да обърнат внимание на Ease. Той включва всички основни неща, в това число и добро търсене на точки, представляващи интерес (points of interest, POI); услуга за конвертиране на текст в реч, за произнасяне на имена на улици и на изходи на магистрали, както и нощен режим. Ease определено е устройство без излишни украшения. Цената му 119 USD е твърде висока. Но ако търсите евтина GPS навигация или искате да смените по-старо устройство със стари карти или такова без конверсия на текст в реч, Ease ще ви свърши работа.

Apple iPod nano (пето поколение с видеозаписвачка)

Цена 149 USD за 8 GB; 179 USD за 16 GB


 

Този елегантен лек плейър е с малко шаси, но съдържа толкова много неща: видеокамера, УКВ тунер (първи по рода си, вграден в iPod), крачкомер за практикуващите джогинг, микрофон, високоговорител и по-голям екран. Този iPod nano е достъпен и притежава повече възможности от други плейъри на същата цена, което му донесе наградата „Избор на редакторите”. Потребителският интерфейс е отличен, снабден с полезните инструменти Genius Mix и VoiceOver. Ненужно е да казваме, че го обичаме.

Sony Walkman NWZ-W202

Цена 69.99 USD 

 

Този плейър премина през много превъплъщения, откакто бе представен за първи път през 80-те години. Sony Walkman е все още истински верен на мисията си: да предложи на хората лесен начин да слушат музика, докато тичат. Двугигабайтовият Walkman NWZ-W202 е MP3 плейър със слушалки, който звучи добре, на място е и е лесен за употреба. Слушалките възпроизвеждат доста добре ниските честоти, а плейърът притежава чудесен режим за преглеждане, който възпроизвежда кратки, разпознаваеми секции от песни, за да може бързо да сърфирате през библиотеката си. Ако искате екран, радио или възможност да използвате собствените си слушалки, NWZ-W202 не е за вас, но е елегантен и не скъп плейър, който е идеален за маниаците на тема фитнес.

SanDisk Sansa Clip+

Цена 39.99 USD за 2 GB; 49.99 USD за 4 GB и 69.99 USD за 8 GB 

 

За пътешественика с малък бюджет, който просто иска малко музика за пътуването, този плейър е добър вариант. Clip+ прилича ужасно на предишния модел Clip, но за разлика от него има слот за MicroSD карта, който може да бъде използван за зареждане на повече от вашата музика. В същия слот може да се поставят карти Sansa slotRadio – предварително заредени музикални карти, който действат като персонални дисководещи в плейъра ви, създавайки „станции” по жанр. Clip+ е просто невероятен, с екстри като LCD екран и УКВ радио, които няма да намерите на по-скъпия iPod shufe.


Съдържание: