Моля, не вземайте моя TweetDeck
Моля, не вземайте моя TweetDeck

PCMagazine, Брой 7
Категория: ИТ бизнес
Етикети: платформа , Twitter , TweetDeck
PC MAGAZINE
19.7.2010


Twitter е на път да се развие в много посолидна платформа за работата, която и днес вършим всеки ден в него. Повечето от хората, от които се интересувам – т.е. тези, на които обръщам по-сериозно внимание – го използват по същия начин. Разбира се, съществуват информационните потоци (feeds), по които пристигат заглавията на сериозните новини. Но красотата на Twitter е в това, което се намира между репортажите на новините. Във всеки случай аз следя всичко, свързано с TweetDeck – обслужваща програма за управление на Twitter, предназначена за настолни системи, която аз използвам от 2008 г.

TweetDeck отвътре

За тези, които не са запознати с базираното на Adobe Air приложение TweetDeck, ето няколко думи за него: то дава възможност да персонализирате вашия свят в Twitter в един добре подреден изглед с колони. В първата колона се изобразяват нефилтрираните туитове на хората, които следите. Във втората са туитовете, в които се споменава вашето име. А в третата са директните туитове от частен характер. Можете да добавяте колони на базата на ключови думи, на конкретни членове на Twitter, на други акаунти и т.н. В Twitter можете да вграждате много други функции и приложения на външни разработчици, като тези за качване на снимки в Twitpic, приложението за съкращаване на уебадреси bit.ly и дори услугите за превод на туитове. Това е едно забележително, богато приложение.

Общо взето, TweetDeck е моят универсален източник за всички неща в Twitter. Аз почти никога не посещавам сайта на Twitter. Неговият изглед с една колона е твърде „линеен“ за мен. Освен това не харесвам тъй наречените повторни туитове (re-tweets), които не ми позволяват да редактирам преди публикуване.

Разбира се, аз съм наясно с всичко, което се прави в Twitter за включване на по-мощни функции в този сайт. Инструментът Twitter Lists, който дава възможност да организирате група от хора, които следите, е елегантен и полезен. По всичко личи, че новата услуга, базирана на вашето местоположение, също е великолепна, макар че аз не съм голям привърженик на това непрекъснато да информирам хората къде се намирам. Част от появяващата се информация за хората в Twitter също е доста полезна.

Най-после: „туитване“ за пари

През април т.г. Twitter откри една платформа за реклами, която, както се надяват ръководителите на компанията, ще помогне за бързо разрастване на услугата за социални мрежи във финансово отношение. Това говори, че има едно фундаментално неразбиране, как на практика работят по традиция маркетингът и рекламите. Но тъй или иначе това вероятно ще бъде огромен успех, тъй като всички рекламирани туитове ще бъдат хиперконтекстни, винаги в реално време и ще са много повече от обикновени рекламки за изграждане на имидж на тази или онази търговска марка.

Това обаче е само първата фаза от един план за преосмисляне и преоткриване на Twitter. Един от най-големите инвеститори в компанията – Фред Уилсън – го описа по ужасяващо ясен начин в един свой постинг в блог.

Накратко, Уилсън казва, че независимите компании като TweetDeck трябва да спрат да „запълват дупки“ в Twitter и да започнат да изграждат известни иновации, които издигат нивото на последния. Защо? Новият Twitter вероятно ще работи до голяма степен като TweetDeck и ще предлага огромни количества информация, инструменти за персонализация и обслужващи програми в една страница. Друга статия, която прочетох, определя всички услуги на външни независими доставчици като обречени и на практика определя, че мястото им е на боклука. За Уилсън всичко това е добре. Той оприличава този сценарий с начина, по който настолното книгоиздаване спаси Mac през осемдесетте години на миналия век. А аз лично го оприличавам на Windows 95 (и на следващите издания на тази операционна система), които убиха голяма част от пазара на софтуер и на обслужващи програми към средата на деветдесетте години.

Учейки се от Windows

По онова време твърде много външни независими компании трескаво попълваха дупките в Windows. Те разширяваха паметта, компресираха дискове, управляваха здравето на вашата система и ви помагаха да поддържате нивото на продуктивността си.

Когато на сцената се появи Windows 95, тя вгради много от функциите на тези външни обслужващи програми в операционната система. А компаниите, които ги бяха разработили, се опитаха да се направят, че не им пука, и казаха, че навлизането на Microsof на пазара е потвърждение за неговата жизнеспособност. Това беше така до момента, когато те просто прекратиха дейността си. На пазара на текстообработващите програми комбинацията от връзки на Microsof с нейните партньори, силата на Microsof на пазара и качеството на продуктите й бяха достатъчни, за да победят всичките й конкуренти. По-късно Microsof на практика уби всички категории (надявам се, непреднамерено), като просто надгради операционната си система. На външните компании им бяха нужни три години, за да се възстановят и да започнат отново дейност в тези категории, но повечето от тях стигнаха само дотам, че просто продаваха своите продукти.

Twitter е новият Microsof. Неговите планове ще унищожат много продукти на независими външни компании, като няма гаранция, че това, което ще предложи Twitter, ще бъде по-добро от това, което вече имаме. Въз основа на изложенията в моя официален Twitter for Blackberry и re-tweet аз мисля, че нещата биха могли да са и по-зле. Но силата е на страната на Twitter. Трябва му само да направи няколко едва доловими настройки в интерфейса на Twitter за програмиране на приложения (Twitter API) и всяка външна програма, от която Twitter иска да се отърве, ще престане да работи. Не мисля, че може да се направи нещо, за да бъде спрян Twitter, но тъкмо сега му е времето да поставя началото на моята кампания „Спасете TweetDeck!“.

Ще ме последвате ли?

Ако искате да станете мой привърженик, присъединете се в Twitter! Прочетете коментарите ми за последните развития в света на високите технологии на адрес twitter.com/LanceUlanof.
Съдържание: