От какво има нужда компания RIM?
От какво има нужда компания RIM?

PCMagazine, Брой 7
Категория: Операционни Системи
Етикети: операционна система , RIM , BlackBerry OS 6
PC MAGAZINE
19.7.2010


Операционната система BlackBerry OS 6 на RIM е на хоризонта, но не в окончателен вид. Предстоят много стъпки за нейното подобрение, насочени найвече към отстраняване на най-големия недостатък на платформата BlackBerry – липсата на приличен уеббраузър. Но също като при Windows Mobile 6.5, BlackBerry OS има по-дълбоки проблеми, които изискват основна преработка, ако RIM иска да е в крак с Android и Apple и да печели нови клиенти. Впрочем BlackBerry не работи зле. Поне засега той е смартфон номер едно в САЩ, с над 40 процента пазарен дял. Корпоративната му база изглежда солидна. Но повишената му популярност сред клиентите се дължи предимно на промоцията в стил „купи един и получаваш още един BlackBerry Curve безплатно“, предложени от по-големите доставчици, а не толкова на предлагането на привлекателен потребителски софтуер.

Основният проблем на BlackBerry

Както при Windows Mobile 6.5 основният проблем на BlackBerry е в ядрото на неговата операционна система. Проблемът не е в уникалната система клиентсървър на BlackBerry. Ръководителите на компанията RIM са обсебени от това как системата на BlackBerry да оптимизира данните и обръщат по-малко внимание на мрежите на доставчиците. Прекрасно!

Аз не съм от тези, които са на мнение, че RIM трябва да внедри сензорни екрани и изобщо да копира всичко, което прави Apple, единствено защото Apple го прави. Има голям пазар за телефони с хардуерна клавиатура, а на него смартфоните на RIM са най-добрите.

Най-големият проблем на компанията е, че операционната система BlackBerry OS не е много добра среда за създаване на външни приложения на независими разработчици. Всъщност тази операционна система представлява смесица от интерфейси за програмиране на приложения на Java (Java APIs), работили десетилетие на базата на древно ядро за операционни системи в реално време (RTOS (real-time operating system). В някои отношения това е по-близко до програмиране за LG enV, отколкото за iPhone. Междувременно официалният магазин на BlackBerry BlackBerry App World стана известен със странния си начин за купуване на софтуер.

Най-основното, без украшения

В резултат RIM изостана сериозно по количеството приложения, насочени към потребителя. Разбира се, компанията предлага невероятни корпоративни решения, както и някои изтъкнати потребителски продукти, като Viigo. Главният изпълнителен директор на RIM Майк Лазаридис е много точен, когато казва, че приложенията за BlackBerry често пъти вършат хубава работа, когато става дума за свързване с различни видове данни. Но сред разработчиците не цари ентусиазъм за създаване на програми, като прекрасни триизмерни игри или безброй приложения, каквито има за iPhone, Android и дори за Windows Phone 7.

Може би ще възразите, че част от проблема са разнообразните дизайни и форми на смартфоните на RIM – например сензорни и несензорни екрани, с разнообразни размери и т.н. Наскоро г-н Лазаридис каза, че RIM „работи за окончателното хармонизиране на платформата и това е най-доброто, което можем да направим“.

Същевременно разработчиците искат да имат позадълбочени инструменти, които да им осигурят лесен достъп до най-съвременен хардуер. Това е причината, поради която за iPhone има 180 000 приложения: този телефон има засега най-добрия интерфейс за програмиране на приложения (API) за всяка мобилна платформа, като прави баланс между лекота на работа и възможност за достъп до хардуера.

На една наскоро провела се конференция на аналитици RIM се похвали с огромен брой интерфейси за програмиране на приложения (APIs). Това всъщност не е съвсем предимство, защото не допринася за елегантността на последните. Разработчиците с ентусиазъм пишат приложения за iPhone, а са най-малко заинтересувани от писане за Android. А писането на програми за BlackBerry е досадна и обременителна работа.

Microsof на няколко пъти е страдала от същия проблем като RIM. В страха си да не изплаши и отблъсне корпоративните клиенти Microsof пазеше Windows Mobile почти непроменена, докато на компанията й стана ясно, че тази операционна система е неспасяема. Но решението – Windows Mobile 7 да се направи операционна система, по-удобна за обикновения потребител и да се изхвърлят много възможности, полезни за бизнеса – едва ли ще работи в полза на BlackBerry.

Изходът на RIM

Двамата главни изпълнителни директори на RIM споменаха, че са наясно, че имат нужда от ново ядро за операционната система. RIM закупи компанията QNX, която разработва едно ядро, подобно на Linux, имащо приложение най-вече при колите. Тази сделка май вещае потенциално ново начало за операционната система BlackBerry OS.

Фактът, че съществуващите приложения на RIM са написани на Java, също е потенциално спасителен. На една нова операционна система BlackBerry OS приложенията за BlackBerry биха могли да работят на виртуална система (virtual machine) на нивото на съвместимост (compatibility layer), същевременно предлагайки нови интерфейси за програмиране на приложения, за да се даде възможност на програмистите в бъдеще да създават много по-добър софтуер.

Разбира се, операционната система трябва да има въздействащи анимирани преходи, които да шашнат потребителя, както и много други украшения и финтифлюшки. Това е цената, която трябва да се плати, за да бъдеш приет. Именно това ентусиазира хората първоначално.

Освен това RIM би могла да използва по-модерен хардуер. Компанията не иска да поставя изисквания за техническите характеристики на хардуера, но когато имаш продукт герой с екран от световна класа, фотоапарат или модем, хората сигурно биха си спомнили, че RIM е водеща в това отношение.

Но по-важното е, че навлизаме в един свят, в който платформите на смартфони съществуват и изчезват в зависимост от мощността и влиянието на общностите, свързани с техните външни приложения. Ако RIM не иска да намалеят продажбите на нейните смартфони, тя трябва да има смелостта и куража да изгради наново своята операционна система. Толкоз!

СЛЕДЕТЕ ПОСЛЕДНИТЕ РАЗВИТИЯ ОКОЛО СМАРТФОНИТЕ Научете новостите за последните модели смартфони, като четете рубриката на Саша Сиган на адрес go.pcmag.com/segan.


Съдържание: