PocketBook 360° Най-малката електронна книга в света
PocketBook 360° Най-малката електронна книга в света

PCMagazine, Брой 9
Категория: Технологии , Иновации , Електроника
Етикети: електронна книга , PocketBook 360°
PC MAGAZINE
14.9.2010

PocketBook 360° Най-малката електронна  книга в света

Електронните книги добиват все по-голяма популярност, като в сферата на разработка на такива устройства навлязоха доста производители, които започнаха ожесточена борба за завладяване на пазарен дял. Сред първенците, които представиха джобна електронна книга са Amazon, известни със своя четец Kindle и PocketBook – украинска компания, която основава бренда през 2007 г. и след това се съюзява с компания Netronix, за да създадат международната компания PocketBook Global.

Подобно на електронните четци на Amazon, устройствата с марката PocketBook работят с дисплеи отразяващи светлина, разработени по технологията „електронно мастило“. Това ги прави не само много издръжливи откъм батерия (с едно зареждане могат да бъдат четени хиляди страници, без значение продължителността), но също така правят възприятието на изображението максимално близо до естествения начин, по който окото възприема хартиената страница. Очите са свикнали да обработват отразена светлина – почти всичко, което виждаме около нас е отразена светлина. Дисплеите, които работят с подсветка излъчват светлина и по този начин натоварват очите в много по-голяма степен от начина, по който натоварва очите отразената светлина. Това прави устройствата с технологията eInk максимално близо до естествените начини за възприятие и много подходящи за хора, които обичат да четат книга дълго, както и имат чувствителни очи.

Преди няколко месеца разгледахме модела PocketBook 301, който срещна голям интерес от страна на читателите. Това беше причината да решим да тестваме и друг модел от марката PocketBook, този път по-миниатюрен и по-насочен към младите хора и най-вече към дамите, които държат на елегантността. Става дума за модела PocketBook 360°, който е с размери от 118x140x12 мм, което го прави много удобен за носене в дамска чанта. Дисплеят му е 5 инчов eInk Vizplex 200 dpi, с разделителна способност 800x600. Вградената презареждаема батерия издържа за прелистването на до 8000 страници, без значение продължителността на четенето им (устройството потребява енергия само при прелистване на страници и обхождане на менютата му). Оперативната му памет е 64 MB и работи под управлението на популярната операционна система Linux. Към него има и вградена Flash памет, която е с капацитет от 512 MB. Допълнително може да се включи MicroSD, а връзката с компютър се осъществява посредствам MiniUSB интерфейс.

Моделът се отличава с изключително лесна навигация, в разработката на която са се включили повече от 100 обикновени читатели. За разлика от модела 301, този няма музикален плеър, но за сметка на това е включен акселометър, позволяващ автоматично обръщане на изображението в съотвествие на позицията, която заема устройството в пространството. Също така е направен основен редизайн на менютата, като иконите вече са много по-графични и симпатични.

Не на последно място, трябва да се посочи факта, че устройствата от марката PocketBook нямат никакви проблеми с четенето на книги на кирилица, благодарение на факта, че главните им инженери са украинци, ползващи кирилицата като нас. Друго нещо, което е особено важно, е поддръжката на всички най-разпространени формати документи. Можете да четете книги във форматите PDF, TXT, RTF, DJVU, HTML, DOC, CHM, EPUB, TCR, както и собствените формати FB2 и FB2.ZIP.

В заключение може да се каже, че устройството е много подходящо за подарък, тъй като освен всички свои интересни функции, се предлага и на изключителна цена – 482 лв. с ДДС. Можете да го закупите от електронният магазин http://shop.sagabg.net, където може да видите и всички характеристики на PocketBook 360°.


Съдържание: