APPLE IPHONE 4: iPhone играе вабанк
APPLE IPHONE 4: iPhone играе вабанк

PCMagazine, Брой 9
Категория: Технологии , Мобилни технологии , Смартфон
Етикети: iPhone , iPhone 4 , APPLE IPHONE 4
PC MAGAZINE
14.9.2010

APPLE  IPHONE 4: iPhone играе  вабанк

На тазгодишната Световна конференция на разработчиците (Worldwide Developers Conference) Стийв Джобс представи новия Apple iPhone (наречен „iPhone 4“). Този телефон има много нови възможности: жироскоп, приложение за редактиране на видео, сканиране на ретината на очите (retina display), iBooks, инструмент за видеоразговори, наречен FaceTime и много други. Какво, прочее, показва сравнението на iPhone 4 с предишния модел 3G? Прочетете тази статия, за да научите.

Размерите

Първото нещо, което ще ви направи впечатление при новия iPhone, е, че той е „ръбест“. Ръбест в чисто физически смисъл, тъй като има твърди ръбове, които не сме свикнали да срещаме при продуктите на Apple. Шасито му е от неръждаема стомана, с гладък стъклен заден панел. iPhone 4 е малко по-неудобен за държане в сравнение с класическия, заоблен iPhone, но създава чувството, че е по-елегантен и по-скъп. iPhone 4 е дебел 9.3 милиметра, т.е. той е с 24 процента по-тънък от предшественика си, iPhone 3GS. iPhone 4 има бутони за управление на силата на звука, а отстрани ключ за застопоряване на ориентацията (orientation lock switch) и слот за карта с памет MicroSIM. Околовръст на шасито му е нанесена лента от неръждаема стомана, която е част от антенната система за Bluetooth, Wi-Fi, GPS, UMTS и GSM. Apple предлага iPhone 4 в черен и бял цвят. Екранът на iPhone 4 е с висока разделителна способност (960 на 640 пиксела), и има четири пъти повече пиксели в сравнение с iPhone 3GS. Конструкторите на iPhone 4 са отделили много внимание на качеството на екрана му, което личи от внедрената в него нова технология на име „retina display“. По-високото качество на изображението означава, че Apple може да помести четирикратно повече пиксели в една и съща площ. Когато сравнявахме iPhone 4 и iPhone 3GS, ни бе трудно да усетим разликата между екрана с висока разделителна способност на първия и екраните с 800 на 480 пиксела.

 

Възможности

iPhone 4 има процесор Apple A4, 5-мегапикселов цифров фотоапарат с възможност да записва видео с висока разделителна способност, а на задния си панел фотосветкавица със светодиоди. Освен това той има по-голяма батерия, което е чудесна новина за онези потребители на iPhone, които се оплакват от краткия живот на батериите на своите телефони. По данни от Apple с едно зареждане на батерията на iPhone 4, потребителите ще имат 40 процента по-дълго време за разговори, 10 часа сърфиране чрез Wi-Fi, 10 часа гледане на видео, 40 часа музика и 300 часа престой на телефона в режим на готовност.

 

Apple е вградила в iPhone 4 и жироскоп, свързан с акселерометъра, който осигурява детекция на движението по шест оси (six-axis motion sensing), дори при навеждане и въртене, когато обръщате тялото си. С акселерометъра са свързани и три други датчика, вградени в iPhone – компас, за близост и за околно осветление. iPhone 4 може да записва видео с висока разделителна способност – пълна 720р, при 30 кадъра в секунда. Заснетите видеоклипове може да се експор-тират с разделителна способност 360p, 540p или 720p. Освен това iPhone 4 поддържа споделяне чрез едно щракване на бутон. Една от най-прехвалените нови възможности на този телефон е FaceTime – технология, която позволява да провеждате видеоразговори чрез Wi-Fi между два телефона iPhone 4. Достъпът до FaceTime се осъществява от предния или задния панел на фотоапарата, като изображението може да се гледа в портретен или пейзажен изглед. Не се изисква списък на приятелите (buddy list) – видеоразговорът чрез FaceTime се провежда като обикновен телефонен разговор. От Apple казаха, че през 2010 г. FaceTime ще е достъпна само чрез Wi-Fi, тъй като Apple трябва да изглади някои детайли с доставчиците на клетъчни телефонни услуги. Когато изпитахме FaceTime, установихме, че изображението не отговаряше на очакванията ни по отношение на рязкостта. При все че технологията FaceTime е лесна за ползване, честотите на смяна на кадрите са ниски и това има за резултат трептене на изображението (15 кадъра в секунда), а видеото изглеждаше пикселизирано.

Нови приложения и софтуер

Подобно на iPhone 3GS, iPhone 4 ще работи с операционната система iOS 4, чиято популярна платформа вече има над 100 нови потребителски инструмента. Най-забележителни сред тях са възможностите за ограничена многозадачна работа; папките за приложения; универсалната входяща кутия за електронна поща; поддръжката на безжична клавиатура; и новите приложения за iBooks и iMovie. Новата програма iMovie позволява на потребителите да редактират видеоклипове, да записват видео директно върху времевата линия и да избират клипове и снимки, записани на телефона. Ние редактирахме няколко клипа с iMovie и установихме, че е изненадващо сложна и мощна програма – не е от тези, които се овладяват за няколко секунди.

Освен това инструментът за електронни книги iBooks, обявен първоначално за iPad, вече е вграден в iPhone 4. С него можете да синхронизирате съдържание с други устройства и да водите бележки, които ще се появят в електронната книга. Засега Apple е добавила три нови приложения: безплатното Netfix; приложението FarmVille на Zynga; и приложението Guitar Hero на Activision, което струва 2.99 USD.

Цени

Колко, прочее, ще ви струва цялата тази мощ? iPhone 4 с памет 16 GB ще се продава на дребно на цена 199 USD, а версията му с 32 GB ще струва 299 USD за досегашни потребители на iPhone (и абонати на AT&T). Но ако нямате договор, ще можете да си купите новия iPhone на цена 599 USD (с памет 16 GB) и 699 USD с 32 GB. Ако преминавате на AT&T от друг доставчик, компанията предлага нови планове за пренос на данни: DataPlus ви осигурява 200 МВ за 15 USD на месец, а DataPro – 2 GB на цена 25 GB. А ако понастоящем сте потребител на смартфон в мрежата на AT&T, няма нужда да преминавате към нов план.

Заслужава ли си ъпгрейдът?

Новият iPhone 4 вероятно ще убеди собствениците на телефони iPhone да извършат ъпгрейд, ако не за друго, поне заради това, че изглежда по-различно и е по-скъп – с една дума, той е нещо ново и е последният крясък на модата. Що се отнася до сравнението му с другите първокласни модели смартфони, през това лято ще проведем най-прецизни тестове в PC Labs. Очаквайте новини. – Крой Олбънизиъс и Саша Сиган


Съдържание: