Ubuntu 10.04 Linux с нова физиономия
Ubuntu 10.04 Linux с нова физиономия

PCMagazine, Брой 9
Категория: Операционни Системи , Linux
Етикети: Linux , Ubuntu 10.04
PC MAGAZINE
14.9.2010


Един от най-старите проблеми на Linux е, че дори дистрибуциите, направени с цел по-лесна достъпност, често пъти имат твърде прост и скромен вид, поради което не могат да привлекат хората. Това важи и за най-популярната безплатна дистрибуция – Ubuntu. Във визуално отношение тя изглежда малко недомислена, при все че вътрешното й устройство и интерфейсът й са замислени и изградени умно. Но в най-новото издание на Ubuntu „с дългосрочна поддръжка“ (long-term support (LTS)) – 10.04 – (носещо прозвището „Lucid Lynx“ (Прозрачния рис), разработчикът компанията Canonical изглежда, е въвел промени към по-добро.

Няма ги вече размазания външен вид и грозната цветова схема, с които открай време се славеше Ubuntu. Те са заместени от работното пространство Gnome KDE, което е изгладено, красиво и впечатляващо. Но както винаги Ubuntu и този път крие нещо ценно и съществено зад външния си вид: лекота на работа, сравнително мощни инструменти и богат избор на софтуер. Например, вече имате достъп до базирания на интернет музикален магазин Ubuntu One. А чрез новото меню „Me“ (аз) можете да координирате възможностите на повечето социални мрежи, тъй като всичките ви акаунти в тях са в едно удобно място. Така ще можете да общувате онлайн, без да отваряте браузъра си. А достъпът до богата библиотека от безплатни приложения с открит изходен код вече е подобрен чрез една усъвършенствана версия на приложението Software Center. 

Ubuntu 10.04

Предимства: Преработен дизайн, поудобен и приятен за потребителя. Вградени възможности за чат и социални мрежи. Добър избор на предварително инсталиран софтуер. Кратко време на първоначално зареждане.

Недостатъци: Възможностите на музикалния магазин Ubuntu One са ограничени в сравнение с това, което предлагат Microsoft и Apple. Намирането и изборът на нов софтуер може да затруднят потребителите с по-малко опит.

При нашите тестове на най-новата версия на Ubuntu й бяха нужни само 32 секунди, за да извърши зареждането до екрана с работното пространство. Ubuntu 10.04 постига това благодарение на инструмента Upstart, който използва събития (events), за да стартира и спира изпълнението на задачи. Това е по-добро решение в сравнение с традиционната System V. И макар че и на Ubuntu 10.04 едва ли ще й се удаде да измести от трона далеч по-популярните – и по-скъпи – операционни системи на Microsoft и Apple, като че ли най-после тя прави решителни крачки към привличането и задържането на значителна потребителска маса. – Матю Мъри


Съдържание: