Sony Alpha NEX-3 компактен фотоапарат, който може да промени правилата на играта
Sony Alpha NEX-3 компактен фотоапарат, който може да промени правилата на играта

PCMagazine, Брой 9
Категория: Фото
Етикети: Sony Alpha NEX-3
PC MAGAZINE
14.9.2010

Sony Alpha NEX-3 компактен фотоапарат, който може  да промени правилата на играта
S ony навлиза с апломб на сравнително младия пазар на фотоапаратите със сменяеми обективи със своята серия Alpha NEX. 14.2-мегапикселовият Alpha NEX-3 е различен от всеки друг фотоапарат, който понастоящем е на пазара. Той конкурира цифровите огледално-рефлексни фотоапарати (D-SLR), които са около два пъти по-скъпи, и предлага перфектно качество на изображението, скорост, и солиден комплект от възможности. Всичко това е внедрено в цифров фотоапарат с най-малкия корпус, който съм виждал при моделите от този клас

NEX-3 тежи 311,84 грама, а размерите му са едва 6 на 11 на 6 см (ВШД, с обектив). Това го прави малко големичък, за да го сложите в джоба на джинсите си, но достатъчно малък, за да стои удобно в джоб на сако, яке или в портмоне. За разлика от Olympus E-P2 и Panasonic GF1, които имат сензори за изображението Micro-Four-Tirds, Nex-3 притежава по-голям сензор APS-C. В момента, Sony предлага само два обектива, направени за NEX-3, но ако си купите допълнително адаптер на цена 200 долара, можете да използвате обективите Sony Alpha (но тогава ще можете да настройвате само блендата, но не и автоматичното фокусиране). 3-инчовият LCD екран на Alpha NEX-3 е най-резкият сред всички фотоапарати със сменяеми обективи, които съм изпитал. Екранът е монтиран на подвижна конзола и може да се върти на 90 градуса нагоре до 45 градуса надолу.

Благодарение на своя сензор, който е като на цифров огледално-рефлексен фотоапарат, NEX-3 се представи добре на тестовете ни. Зарежда бързо, за около 2 секунди и може да заснема по 2.3 кадъра в секунда в режим на продължително снимане. Освен това NEX-3 постигна изумителни резултати при теста за рязкост, които бяха сравними с постиженията на по-големия, по-скъп Canon EOS Rebel T2i. NEX-3 направи снимки с ниско ниво на шум до (и включително) ISO 3200, така че можете да снимате чисти снимки без фотосветкавица. А заснемането на видео с висока разделителна способност и същинска наслада.

Sony Alpha NEX-3

Цена 549.99 USD

Предимства: Конкурентна цена. Изключително високо качество на снимките, снима добре при слабо осветление и има добра скорост. Най-малкия компактен цифров фотоапарат със сменяем обектив, който в момента се предлага на пазара. Красив 3-инчов LCD екран, който може да се върти. Дигитален порт за аксесоари.

Недостатъци: Ограничен избор на обективи E-Mount. Няма EVF опция. Няма ръчен контрол върху скоростта на затвора и на блендата по време на заснемане на видео. За съжаление, Alpha NEX-3 няма ръчен контрол на диафрагмата и скоростта на затвора. Като цяло, много ни е трудно да не ви препоръчаме този фотоапарат – и да не му присъдим наградата „Избор на Редактора“. – П. Дж. Якъбъуиц
Съдържание: