Мини - микро - Gigabyte H55N-USB
Мини - микро - Gigabyte H55N-USB

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер
Етикети: Gigabyte H55N-USB3
PC MAGAZINE , Добрил Доков
14.9.2010

Мини - микро -  Gigabyte H55N-USB

Традиционно разновидностите на дънни платки и графични карти с по-миниатюрни размери предлагат доста компромиси с охлаждането, с производителността, с функциите или пък направо с всички тези три фактора едновременно. Ако човек има достатъчно търпение, знания и желание, винаги може да разрови сред предложенията на пазара, за да открие подходящото за него, но сега това вече е значително по-просто, след като Gigabyte представиха своя нов продукт в класа на миниатюрните дънни платки – H55N-USB3. Моделът предлага не само доста невероятни размери (в смисъл на малки), но и доста адекватна производителност в комбинация с поддръжка на съвременните процесори, DDR3 памет и дори пълноценен PCI-Express x16 слот.

Една от другите особености на модела е използваният от Gigabyte чипсет – тук той е Intel H55, позволяващ поддръжката не само на всички модели процесори за Socket LGA 1156 от фамилията Core i7/i5/i3, но и вариантите Core i5 с вградено в процесора графично ядро. В случай че потребителите не искат да използват процесор от този тип, те могат да се възползват от пълноразмерния PCI-Express слот, на който може да се инсталира дискретна графична карта.

Интерес представлява списъкът с поддържани процесори от дъното. Логично е да се очаква, че дънна платка с подобни размери не би могла да осигурява мощното захранване, типично за предложенията от висок клас, следователно би трябвало да има ограничения в консумираната от процесорите мощност. Такива обаче липсват, така че на практика можете да окомплектовате дъното с доста богат избор от процесори, осигурявайки си необходимата производителност със съответния модел.

Благодарение на окомплектоването на Gigabyte H55N-USB3 с контролер на NEC (D720200F1) е налице и поддръжката на USB 3.0 SuperSpeed, като на задния панел на дъното има разположени два конектора по съответния стандарт. Gigabyte H55N-USB3 разполага с два слота за DDR3 памет, работещи в двуканален режим, като максималният обем, който може да се инсталира, е 8 GB, а тактовата честота, която се поддържа, е от 800 до 1666 MHz (след овърклок). Налице са общо четири конектора към дисковата подсистема, поддържащи стандарта SATA II 3Gbps.

На задния панел на дъното разполагаме с един PS/2 общ конектор за клавиатура или мишка, шест USB конектора (от които въпросните два USB 3.0), по един D-Sub, DVI и HDMI порт, гигабитова мрежа, еSATA и конекторите на вградената 7.1-звукова карта. Както е типично за почти всички продукти на Gigabyte напоследък, този модел също поддържа разработения от компанията стандарт Ultra Durable 3 с увеличено количество мед в междинните слоеве на платката.

За потребителите, търсещи подходящо решение за НТРС или изобщо миниатюрна система без компромиси с производителността на процесора и дъното, определено може да се каже, че Gigabyte H55M-USB3 представлява отлично предложение. Поддръжката на широк спектър от процесори (включително и бъдещите модели) идва като допълнителен бонус, натежаващ в полза на модела, така че си заслужава да му обърнете внимание. – Добрил Доков


Съдържание: