MSI 890FXA-GD70
MSI 890FXA-GD70

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Чипсети и процесори
Етикети: чипсет , MSI 890FXA-GD70
PC MAGAZINE , Добрил Доков
14.9.2010

MSI 890FXA-GD70

С постепенното навлизане на новата, осма серия чипсети на AMD все повече производители започват предлагането на модели от среден и висок клас. Въпросният модел 890FXA-GD70 на MSI е ориентиран към потребителите, търсещи наличие на голям брой PCI-Express слотове с пълен размер, на които да инсталират своите разширителни платки. Естествено големият брой на PCI-Express слотовете съвсем не изчерпва предимствата на този модел – от MSI са заложили на доста богата гама от екстри, сред които са солидната реализация на процесорното захранване, лесен овърклок, възможност за отключване на ядрата на процесора и др.

Както вероятно сте се досетили от името на модела, използваният чипсет е AMD 890FX, благодарение на което се поддържат всички процесори на AMD за Socket AM3. Това включва както моделите от семействата Sempron, така и вариантите Athlon II и Phenom II независимо от тяхната разновидност и тактова честота. Дънната платка разполага с общо четири слота за DDR3 памет, като благодарение на възможността за овърклок максималната й честота е 2133 MHz. Максималният обем на паметта, който се поддържа от дъното, е 16 GB, като за целта ще се наложи да използвате 64-битова операционна система.

От общо петте PCI-Express слота се поддържат различни режими на работа – при използване само на два от тях те могат да работят в режим 2х16. Ако искаме да използваме четири от слотовете едновременно, и четирите ще трябва да работят в режим х8. Последният, пети слот предлага възможност за работа само в режим х4. Освен тях налице са също така и по един класически PCI и един х1 PCI-Express слот.

Захранващата схема на процесора е реализирана чрез 4+1-фазен вариант с използването на разработената от MSI конфигурация Dr.MOS. В допълнение към това всички използвани кондензатори са полимерни, осигуряващи значително по-дълъг живот в сравнение с класическия електролитен вариант. Благодарение на това овърклокът на процесора е възможен в доста широки рамки. Максималното захранващо напрежение за процесора е 2.025 V, за NB 1.6 V, за паметта 2.9 V, за HT схемите 2 V и за южния мост – 1.8 V.

Дъното разполага с общо шест SATA порта, поддържащи протокола SATA III 6Gbps, както и допълнителни два SATA конектора с максимална скорост SATA II 3Gbps. Освен тях налице са също така и един IDE конектор и пет захранващи хедъра за вентилатори. На задния панел са разположени двата PS/2 конектора, 12 USB 2.0 и два USB 3.0 порта, FireWire, гигабитовата мрежа, изходите на вградената звукова карта, както и S/PDIF и eSATA конекторите.

Охлаждането на чипсета и MOSFET елементите от силовата верига на процесора е реализирано с два радиатора. Охладителят над захранващите елементи е доста масивен и се възползва от въздушния поток на процесорния охладител, което гарантира доброто му охлаждане. Благодарение на топлопровода, свързващ го с охладителя на чипсета, се осигурява и адекватното охлаждане на последния, макар и неговият радиатор да е със значително по-малки размери.

Като цяло MSI 890FXA-GD70 е отличен представител на последното поколение дънни платки на MSI, осигуряващи не само стабилен овърклок и работа, но и богата гама от екстри, подплатени с поддръжка на последните налични на пазара технологии. По тази причина моделът получава и призa „Избор на редактора“, осигурявайки всичко необходимо за масивен овърклок и съпътстващата го нужда от поддръжка на мощен графичен хардуер. – Добрил Доков


Съдържание: