Facebook: враг на защитата на личната информация?
Facebook: враг на защитата на личната информация?

PCMagazine, Брой 9
Категория: уеб
Етикети: Facebook
PC MAGAZINE
14.9.2010


Във Facebook напоследък се появиха няколко интересни съобщения. Те варират от някаква утопична визия за безпроблемна, взаимосвързана мрежа от човешки взаимоотношения, до обикновен и прост бутон „Обичам“, който скоро ще бъде вездесъщ в интернет. Тези намерения на Facebook са доста амбициозни и дават основание за безпокойство дори на бързо развиващите се нейни съперници като Twitter. Но все пак простият факт, който някак си се губи в общият стремеж за вездесъща социална взаимосвързаност е, че потребителите на Facebook все още не знаят какво споделят, с кого го правят, и защо това е от значение. Накратко: Facebook си остава минно поле по отношение на защитата на личната информация.

Следене на вашите вкусове

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг описа накратко тъй наречената „Social Graph“ (Социална диаграма). Това, в основни линии, е карта на всички наши социални връзки и на нещата, за които милеем. На нея са нанесени не е само хората, които познаваме, но и нашите желания. Споделянето на снимки с приятели се прави за удоволствие, но от публикуването на снимки и адреси за установяване на контакти може да се правят пари. Това е обещанието на Семантичната Уеб. Тя ще представлява колекция от връзки и обекти, които лесно могат да се споделят и предназначението им да се сменя в различни сайтове. Всички линии биха могли да минават през Facebook (освен в Social Graph).

В плановете на Facebook влиза и създаването на универсален бутон „Обичам“. На пръв поглед той може да изглежда като нещо незначително, но не е. Разбира се, има много начини да покажеш, че обичаш история, публикувана онлайн: в Digg, Buzz, Twitter, Reddit и безброй други сайтове, но те служат главно, за да накарат хората да прочетат нещо. Как обаче да покажем, че просто обичаме нещо? Поне досега, най-елементарната мярка за нашите човешки намерения бяха термините за търсене. Google се справи чудесно със задачата да обвърже нашите намерения с рекламодателите, които правят пари от тях.

Недостатъците на Facebook

Според мен интерфейсът на Facebook е претрупан, приложенията-глупави, а Условията за ползване на услугата (Terms of service) – неясни и (в най-добрия случай) неразбираеми. Всъщност, Facebook е America Online (AOL) от 1996 година, но без таксите за услугата. Очевидно, аз съм малцинство. Facebook има над 400 милиона активни потребители по цял свят, и 50 процента от тях се включват всеки ден. Тези потребители създават и споделят над 25 милиарда уеб-връзки, статии с новини, постинги в блогове, бележки и албуми със снимки. Във Facebook тези неща се наричат „обекти“, но по същество са програмни отрязъци, които могат да се създават, споделят, експортират, импортират, синхронизират и да носят пари. Зукърбърг заяви скромно: „Това е най-трансформиращото нещо, което някога сме създавали в уеб“. Да, наистина – Facebook промени много неща, но по мое скромно мнение, по-добре Facebook да е трансформираща, а не интернет като цяло. Съгласен съм, че тези продукти направиха много по посока на създаване на „моментални социални и персонализирани присъствия в уеб“, но това е за сметка на нещо друго. И това друго е защитата на личната информация.

Свят от харесвания и предпочитания

Напишете в IMDB, че „обичате“ даден филм, и всички ваши приятели ще бъдат уведомени за това. Същевременно всеки път, когато отворите преглед на филм в IMDB, ще видите списък на приятели, които са го „харесали“. Това е един мощен инструмент, но аз мога да се обзаложа, че повечето от потребителите си нямат и понятие къде, кога и как техните „Обичам“ се появяват в уеб. И колко дълго се задържат.

В миналото Facebook искаше от вас да споделяте данните си с всяко приложение, които поиска достъп до вашия профил. Но сега, ако направите нещо „Публично“, то веднага ще се появи навсякъде в екосистемата на Facebook.

Иначе казано, внимавайте с кого се сприятелявате, защото ако посетите някой от тези предварително одобрени сайтове, информацията за това веднага ще бъде съобщена на приятелите ви. Наистина, интерфейсът за програмиране на приложения Graph (Graph API) прави възможно прехвърлянето на всякакви лични данни направо в други сайтове. Ако искате да знаете какво споделяте, посетете адрес graph.facebook.com/markzuckerberg, но сменете името на Зукърбърг с вашето. Или опитайте с името на някой ваш приятел, за майтап.

Потребителите са изправени пред една нова реалност

Facebook би казал, че всичко това е по желание и наистина си е така. По дяволите – никой не ви кара насила да използвате Facebook (поне засега). Но истината е, че потребителите на Facebook въобще не разбират настройките му за защита на личната информация. Същият проблем съществуваше и в Google при стартирането на Buzz, и точно той е причината тази услуга да е обект на критика в десет европейски страни. Но Google и Facebook са много различни. За Google, споделянето на лична информация от страна на потребителите представлява постоянен риск и неприятен страничен ефект от нейните услуги. Но за Facebook това е бизнесмодел. Ами средният потребител на Facebook? За добро или за лошо, той ще разкрива все повече своята личност в социалната мрежа. Поговорете си с Дан Коста. изпратете му вашите мисли по електронната поща на адрес dan_costa@pcmag.com


Съдържание: