Защо настройките за защита на личната информация във Facebook са вятър работа?
Защо настройките за защита на личната информация във Facebook са вятър работа?

PCMagazine, Брой 9
Категория: Информационна Сигурност , Network Security , Интернет , Уебдизайн
Етикети: Facebook , лична информация
PC MAGAZINE , Джон Дворак
14.9.2010


Много ми е забавно да чета толкова много статии за социалната мрежа Facebook и високомерната й незаинтересованост към проблемите на защитата на личната информация (прочетете статията „Facebook враг ли е на защитата на личната информация?“ на тази тема). Цяла общност е вдигната под тревога поради факта, че Facebook постоянно променя начина, по който работи и съответно занулява настройките на потребителите, до състояние, при което ТЯХНАТА ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ ОСТАВА НЕЗАЩИТЕНА.

Това ми е забавно, тъй като мнозинството от потребителите на Facebook въобще нехаят, че трябва да обръщат внимание на настройките за защита на личната им информация. От време на време някоя възрастна дама остава смаяна от факта, че всеки може да пише на нейната стена. Или веднъж месечно някоя тийнейджърка заявява учудено, че „не знаела”, че учителите й можели да четат нейните коментари за тях. Въпреки всичко броят на потребителите нараства с милиони, докато оплакванията се увеличават с хиляди, така че последствия няма.

Сега се появи движение за създаване на версия с открит изходен код на социалната мрежа, за решаване на този проблем. Това начинание може да успее или да се провали, но това на практика е без значение, тъй като твърде много потребители въобще нехаят за опазването на своите тайни. Те са твърде заети да публикуват унижаващи снимки на себе си във Facebook, Flickr и в други сайтове. Така че опазването на личната информация си остава завинаги само една хубава идея.

Защо, прочее, средният потребител не престава да върши подобни глупости? Това е уникално отражение на късогледото мислене, което е същинска чума за нашата култура. Ние постоянно четем за защитата на личната информация, когато се обсъжда дейността на големите корпорации, но в такива случаи винаги става дума за краткосрочни мерки с цел успокояване на инвеститорите. Те предприемат мерките тримесечие по тримесечие, вместо да мислят за далечното бъдеще.

Мислете за бъдещето – с хиляда години напред

Често пъти на европейците и американците им казват да вземат пример от Азия. Така трябва да се правят нещата! Мислете дългосрочно! Китайците например мислят за хиляди години напред, но американците и европейците просто не могат да осъзнаят тази концепция. Ние харесваме концепции като „живей ден за ден!“ или „живей, като че ли днес е последният ти ден на тази земя!“. Защо тогава да не публикувате ваша снимка, на която докосвате с език нечие ухо, като същевременно сте с гримирано лице и държите в ръка бутилка бира? Идва ли ви наум, че вероятният ви бъдещ работодател някой ден би намерил тази ваша стара снимка и би променил мнението си за вас? Постоянно ми напомнят за това как на времето се поддържаха блогове дневници, в които глупавите блогъри се извиняваха, че са пропуснали един или два дни и не са описали всичко, което им се е случило през тях. Няма значение, че подобен блог може да отразява баналния живот на един среден потребител – какво е ял, къде е спал, какво е гледал и т.н. Точно тези хора сега преминаха във Facebook и оттам – нашият съвсем реален живот.

Живот, провален от блог

През седмица-две един или друг потребител на Facebook вдига шум в „блогосферата” за това как е бил уволнен от работа заради нещо, което е написал в своя блог. Навремето една жена, която работеше в ужасна атмосфера в един тесен офис, направи в своя блог доста подробни описания на колегите си, дори на своя началник. Тя бе изненадана, когато блогът се появи на екрана на неговия компютър и той я уволни моментално. Подобна бе съдбата на една стюардеса, която публикува в блог няколко глупави свои снимки. Но най-забавен бе един случай, когато работех за TechTV. Един новоназначен майтапчия веднъж дойде и ни каза, че се радва много, че работи с нас. Не след дълго ние намерихме в неговия блог следното изказване: „Наскоро постъпих на работа в TechTV. Това е най-тъпото място, където някога съм работил. Ще напусна при първа въз можност.“ Следваха обиди по адрес на колегите Какъв идиот!

Този и други подобни случаи са резултат от късогледо мислене, съчетано с идиотизъм. Явно момчето си е мислело, че посланието му ще бъде прочетено от няколко негови приятели и толкоз На какво се дължи този вид мислене? Просто американците имат склонност към масово сплаш ване. Масовият потребител например постоянно е плашен, че ще бъде убит всеки момент. Аз съм израснал по време на Студената война, когато непрекъснато живеехме в страх от ядрен кон фликт. Тогава хората строяха противорадиаци онни укрития.

Винаги е имало нещо, което ни плаши. Сега хо рата са наплашени от опасността от терористични атаки. Така че ние постоянно сме в състояние на бойна готовност! Защо да мислим за далечното бъдеще, когато краят всеки момент ще настъпи? Впрочем, краят така и не настъпи, но би могъл да стане реалност за тези, които не мислят за дългосрочните послед ствия от това, което вършат днес онлайн.

Моят съвет е: спрете!


Съдържание: