Обзорен тест на твърди дискове
Обзорен тест на твърди дискове

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер
Етикети: тестове , твърди дискове
Добрил Доков
14.9.2010

Обзорен тест  на твърди дискове

От чисто технологична гледна точка класическите твърди дискове, макар и развиващи се, на практика се базират на технология, разработена преди доста десетилетия. Това естествено съвсем не им пречи да се справят повече от отлично дори в наши дни, предлагайки отлична производителност, съчетана с огромни обеми за съхраняване на данни. Остава да разберем какво на практика е положението при тези устройства, като за целта ще разгледаме няколко предложения, включващи не само споменатите класически твърди дискове, но и все по-широко навлизащите SSD устройства.

Производителността на един твърд диск е доста комплексно понятие, включващо не само възможността за бърз трансфер на записаните на него данни, но и времето, което е необходимо на устройството да открие къде точно е записана всяка част от информацията, да позиционира главите над въпросното място и да го изпрати надлежно нататък по веригата. При скорости на въртене на плочите от порядъка на 5400/7200 и дори 10 хиляди оборота в минута вероятно можете да си представите за колко прецизна работа всъщност става дума. Като добавим и факта, че средният размер на клъстерите на магнитната плоча е изключително малък, ситуацията става наистина заплетена.

Това естествено съвсем не пречи на производителите на твърди дискове да разработват и предлагат все по-бързи модели, осигуряващи не само огромни скорости на трансфер на информацията, но и почти мигновено позициониране при произволно (да не говорим за последователно) четене на клъстери. За да открием каква е производителността на един твърд диск, лесно можем да използваме някоя от десетките и дори хилядите програми, измерващи скоростта, с която той прехвърля данни към системата. Работата е там, че много често това всъщност не отговаря напълно на реалността, тъй като въпросните програми се случва да записват тестовите записи на последователни сегменти на диска, което значително ускорява операцията по четенето им.

За да избегнем този момент, ще използваме програма, отчитаща не скоростта на трансфер в мегабайти (респективно Gbps) за секунда, а програма, отчитаща времето, необходимо на системата за създаването на определен тип файлове. Тъй като използваната тестова система е идентична във всяка от тестовите ситуации, единствените разлики в скоростта ще идват от тестовите дискове и техните скорости. Самата програма (FCTest/File-Copy Test) включва в себе си общо пет предварително дефинирани схеми за създаване и копиране на файлове, имитиращи най-често сре-щаните в ежедневието ситуации. Това са съоветно ins, съдържаща симулация на инсталационна директория на фиктивна програма с 414 файла с общ обем 575 МВ; ISO: симулация на три ISO файла с общ обем 1600 МВ; МР3: симулация на 271 файла с общ обем 990 МВ; prog: симулация на директорията Program Files на Windows и нейното съдържание – 8504 файла с общ обем 1380 МВ; win: симулация на директорията Windows с брой на файловете 9006 с общ обем 1060 МВ. Както може да се види, FC-Test симулира не само копиране и работа с малко на брой файлове с голям обем, но и множество миниатюрни файлове, което покрива достатъчно добре възможните разновидности.

PQI SSD S528 SATA II

 

Преди да пристъпим към тестовете на класическите твърди дискове, нека отделим малко време и разгледаме докъде е стигнало развитието на техните най-опасни съперници – SSD устройствата. Първият модел, който ще тестваме, е PQI S528, представляващ SSD диск с обем 64 GB, SATA II интерфейс и 64 МВ собствена кеш памет, реализирана чрез DRAM чипове в корпуса на диска. Моделът ни беше предоставен за тестовете от фирма Argus Computers, откъдето може да бъде закупен на цена от около 300 лв. с включено ДДС.

Сред несъмнените и очевадни предимства на този тип дискове са абсолютната тишина при работа, независимост от физическите влияния (доста важно, ако се използва в мобилен компютър) или от околните температури, както и естествено повисоката скорост на трансфер на данните или намирането им. От резултатите в тестовете се вижда, че производителността на диска е доста добра при боравене с по-обемисти файлове, но отстъпва на следващото SSD предложение, когато стане въпрос за голям брой по-малки файлове. Причините за това могат да се крият в доста фактори – затруднен вътрешен трансфер между диска и кеша (претоварване на контролера) или задръстване на изходния интерфейс от кеша към системата. Независимо от това дискът всъщност показа едни доста добри резултати сред тестваните SSD устройства и определено си заслужава обмислянето като потенциална покупка.

Избор на редактора:

Intel X25-M SATA II

 

Второто SSD предложение, което ще разгледаме, е моделът Х25-М на Intel, който ни беше предоставен за тестовете от фирма „Мултирама“. Той може да се закупи на цена от около 380 лв. с включено ДДС и има обем от 80 GB – напълно достатъчен не само за операционната система, но и за повечето програми, които бихте искали да инсталирате. Самото устройство използва SATA II интерфейс и освен с обем от 80 GB отново може да се похвали с абсолютно отсъствие на шум по време на работа, както и кажи-речи пълна нечувствителност към механични въздействия по време на работа.

В тестовете Х25-М се представи доста добре, като особено интересни изглеждат разликите между възможностите на диска спрямо модела на PQI при файловете с малък и голям обем. Докато в тестовете, включващи боравене с по-големи по размер файлове (първите три – ins, ISO, MP3), X25-M отстъпва леко по производителност на модела на PQI, в останалите два теста, където 30 се работи с малки по размер файлове, но много на брой, той всъщност го изпреварва доста забележимо.

 

Доколко това ще е от значение за потребителите остава да решат самите те, но не е за пренебрегване и по-големият обем на диска (80 спрямо 64 GB), позволяващ побирането на значително повече програми и данни в допълнение на операционната система. Естествено този по-голям обем идва и на съответната по-висока цена, както и изобщо фактът, че става дума за продукт на Intel. Въпросните около 80 лв. повече всъщност са доста оправдани, но все пак е по-добре да се прецени за всеки конкретен случай каква е най-подходящата покупка.

Integral SSD 32 GB SATA II & USB

Третото и последно SSD предложение, което ще разгледаме, ни беше предоставено от фирма Soft Communications Ltd. и като такова представлява доста интересен вариант. Освен факта, че е нормален SSD диск, използващ SATA II интерфейс, доста любопитно е наличието на вграден USB 2.0 конектор, позволяващ директна връзка на диска с компютър чрез който и да е USB порт. Цената, на която можете да се сдобиете с този диск е около 290 лв. с включено ДДС, като обемът му е едва 32 GB – достатъчно за операционната система, но недостатъчно за по-сериозна употреба.

 

Интересното при този модел е лошото му представяне в тестовете, особено в случая със симулацията на файлове с голям обем. Доколко това се дължи на вътрешни несъвършенства на архитектурата на контролера на трансфер на информацията или има връзка с вградения USB контролер не може да се каже, но факт е, че ако ще копирате големи файлове, по-добре е да избегнете този модел. Във всеки случай, ако търсите подходящо SSD предложение за вашия лаптоп на приемлива цена, то определено едва ли ще намерите по-добро предложение от ценова гледна точка, макар и да има относително малък обем.

Избор за най-добра покупка:

Samsung HD103SJ Samsung HDD HD105SI 1 TB/5400 rpm и Samsung HDD HD103SJ 1 TB 7200 rpm

Въпросните два класически твърди диска ни бяха предоставени за тестовете от фирма Solytron и на практика са едни от най-типичните представители на този тип технология. Двата диска са с еднакъв обем, но са с различни скорости на въртене на плочите. Докато моделът HD103SJ предлага скорост на въртене от 7200 оборота в минута, HD105SI може да се похвали с „едва“ 5400 об/мин.

 

Макар и да използват „остаряла“ технология, въпросните два модела на Samsung всъщност предлагат производителност не просто съизмерима, а на доста места изпреварваща осигуряваното от SSD устройствата. Причината за това е съвсем проста – използваните технологии в тези модели ги държат все така на „гребена на вълната“ по отношение на производителността. Още по-добрата им черта е изключително ниската цена за гигабайт – докато едва ли можем да кажем същото за SSD дисковете.

Естествено този тип устройства си имат и своBEST BUYите недостатъци – на първо място това е доста сериозната им чувствителност към по-високи температури и механични въздействия, както и относително големите физически размери. Независимо от това, ако избирате твърд диск за домашен десктоп компютър, определено към момента все пак е по-добре да се придържате към класическите твърди дискове – ще получите не само задоволителна скорост (поне при моделите от висок клас), но и предостатъчен обем за всичките си данни.

Именно по тази причина те са и носителите на наградата „Избор за най-добра покупка“, тъй като, макар и използващи относително остаряла технология, все още предлагат най-добро съотношение обем/производителност/цена. – Добрил Доков


Съдържание: