Серия за „екстремисти“ от ASRock – 890GX Extreme4 и P55 Extreme4
Серия за „екстремисти“ от ASRock – 890GX Extreme4 и P55 Extreme4

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Дънни платки
Етикети: дънна платка , ASRock
PC MAGAZINE , Добрил Доков
14.9.2010

Серия за „екстремисти“ от ASRock –  890GX Extreme4 и P55 Extreme4

Съвсем нормално всеки производител на дънни платки разпределя моделите си според пазарните класове за, които са предназначени. Естествено така стоят нещата и при ASRock, един от доста популярните производители на дънни платки, добре познат на родния пазар. Двата модела, които ще разгледаме в този материал, обаче принадлежат не към бюджетните ниши, в които ASRock има доста солидно присъствие, а към сегмента на ентусиастите – ниша, в която компанията има какво да предложи.

Избор на редактора:

ASRock 890GX Extreme4

Първият от двата модела, които ще разгледаме, е ASRock 890GX Extreme4, представляваща дънна платка, използваща Socket AM3 и чипсет AMD 890GX. Благодарение на това тя осигурява поддръжка на абсолютно всички модели процесори на AMD за Socket AM3, предлагани до момента. В този списък влизат и шестядрените модели AMD Phenom II X6, които, макар и да се появиха относително скоро на пазара, вече се радват на солидна поддръжка сред повечето производители на дънни платки.

ASRock 890GX Extreme4 предлага също така и поддръжка на разработената от ASRock технология за “отключване” на всички ядра в процесорите, стига те да са работоспособни. Става дума за т.нар. ASRock UCC (Unlock CPU Core) Engine, чрез която потребителите могат да превърнат своят двуили триядрен процесор в пълноценен четириядрен AMD Phenom II X4. Естествено доколко това ще ви се удаде, зависи и от късмета, който ще имате със съответния процесор, тъй като не винаги всички заключени ядра в чипа са работоспособни.

Паметта, с която работи дъното, е DDR3 с честота 1866 MHz (след овърклок) с максимален обем от 16 GB. Разширителните слотове, които са осигурени, са общо седем, от тях три пълноразмерни PCI-Express 2.0 x16 с поддръжка за CrossFireX (Quad/3-Way или Hybrid CrossFireX), един PCI-Express 2.0 x1 и три класически PCI слота. Освен тях налице е също така поддръжка на SATA III 6Gbps (5 конектора) и USB 3.0 (общо четири конектора). Благодарение на използвания чипсет дъното предлага също така и вградена графична карта Radeon HD 4290 с поддръжка на DirectX 10.1 ,Shader Model 4.1 и 128 МВ собствена памет.

Захранването на процесора е реализирано чрез разработената от ASRock схема V8+2, за чиято изработка са използвани висококачествени полимерни DuraCap елементи. Охлаждането на чипсета и MOSFET схемите е свързано чрез общ топлопровод, благодарение на което и двата радиатора могат да се възползват в максимална степен от въздушния поток на процесорния охладител. Сред другите екстри, предлагани от дъното, са вградена 7.1 канална звукова карта Realtek ALC892, гигабитова мрежа, eSATA 3 конектор и допълнителен бутон на задната планка за изчистване на промените в BIOS-а на системата (особено полезно при овърклок). Интересна особеност е наличието на планка за инсталация на лицевата страна на ком-пютърната кутия, на която се намират два USB 3.0 порта. Въпросната планка е включена безплатно в комплекта на дънната платка и използва специален конектор на дъното за свързване.

Като цяло моделът има какво да предложи на феновете на овърклока, тъй като е ориентиран основно към потребителите във високите пазарни сегменти. Благодарение на доста солидната си захранваща схема на процесора и осигурената поддръжка на шестядрените модели на AMD определено може да се каже, че закупувайки този модел сега, едва ли ще имате нужда от скорошен ъпгрейд на системата в близките години.

ASRock P55 Extreme4

Следващият екстремен модел на ASRock, който ще разгледаме, съвсем логично е ориентиран в „другата посока“ – Intel. Моделът ASRock P55 Extreme4 всъщност не принадлежи към съвсем върховата гама предложения на Intel (Socket LGA 1366), но това съвсем не означава, че той не е ориентиран именно към високия пазарен сегмент. Използваният чипсет Intel P55 и процесорното гнездо Socket LGA 1156 осигуряват пълна поддръжка на всички процесори на Intel за въпросния цокъл в момента и за в бъдеще.

Подобно на предишния модел, разгледан в материала, ASRock P55 Extreme4 също може да се похвали с осигурена поддръжка не само на SATA III 6Gbps но и на новия стандарт USB 3.0. За разлика от предложението с чипсет на AMD обаче, поддръжката на тези екстри тук става не нативно чрез чипсета, а чрез добавени допълнителни схеми. Това естествено става съвсем скрито от потребителя, така че не се налага той да се занимава и притеснява с тези въпроси по поддръжката на новите стандарти.

Дънната платка разполага с общо седем слота, от които три представляват PCI-Express 2.0 x1, два PCI-Express 2.0 x16 и два класически PCI слота. Двата пълноразмерни PCI-Express 2.0 x16 слота поддържат както CrossFireX/Quad CrossFireX за ATI, така и SLI/Quad SLI за Nvidia. Възможността за използване на SATA III 6Gbps е подсигурена с общо шест порта, а подобно на предишния модел имаме налице и четири конектора с поддръжка на USB 3.0. Паметта, с която работи моделът е DDR3 с работна честота от 1066 MHz до 2600 МHz (след овърклок) с максимален обем до 16 GB.

 

Захранващата схема на процесора при този модел на ASRock е реализирана с използването на полимерни DuraCap кондензатори, като самата схема отново използва дизайна V8+2. Охлаждането на южния мост и MOSFET елементите е реализирано чрез отделни радиатори, които не са свързани с общ топлопровод. За сметка на това радиаторите на силовите елементи са разположени по такъв начин, че да се възползват в максимална степен от въздушния поток на процесорния охладител.

Подобно на предишния модел на ASRock P55 Extreme4 също се доставя с включена в комплекта лицева планка за кутията с два USB 3.0 порта, свързващи се към специален хедър на дънната платка. Освен тях моделът предлага също гигабитова мрежа, общо шест USB 2.0 порта на задния панел, бутон за изчистване на промените в BIOS-а на системата, еSATA 3 конектор, 7.1-канална звукова карта и по един коаксиален и оптичен SPDIF.

За разлика от модела за платформата на AMD ASRock P55 Extreme4 осигурява съвместимост не с всички чипове на Intel, а само с вариантите за LGA 1156. Това, разбира се, е следствие на политиката на Intel, така че това, което може да се гарантира, е, че ако изберете това предложение на ASRock със сигурност не само ще останете доволни, но и че в комплект с мощен процесор ще си осигурите адекватна компютърна конфигурация за поне няколко години напред.


Съдържание: