Silicon Power XPower DDR3
Silicon Power XPower DDR3

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер
Етикети: външни дискове , Silicon Power XPower DDR3
PC MAGAZINE , Добрил Доков
14.9.2010

Silicon Power XPower DDR3

Компанията Silicon Power не е много известна на родния пазар, което обаче съвсем не означава, че тя няма какво да предложи на потребителите, търсещи висока производителност. Освен производството на външни дискове Silicon Power има в продуктовия си портфейл и нещо доста интересно – комплекти DDR3 памет с разнообразна скорост и обем. Конкретният модел, който ще разгледаме, е XPower DDR3-2000, но освен него компанията предлага също така варианти със скорост от 1600 и 1800 MHz за любителите на по-скромния овърклок.

Обемите, в които можете да намерите DDR3 паметите от серията XPower на Silicon Power, са 2 GB (комплект от 2х1 GB), 4 GB (комплект от 2х2 GB) и триканалната версия с обем 6 GB (3x2 GB), предназначена за използване в системи, базирани на Socket 1366 на Intel. Интересното при тази памет е не само нейната сертифицирана скорост на работа след овърклок, но и разработената от Silicon Power собствена система за охлаждане, състояща се от плътно прилепващ радиатор, чиято горна половина има по-особен профил и подпомага отвеждането на топлия въздух.

За разлика от повечето памети, при които охлаждащите пластини се придържат от щипки, при тази серия на Silicon Power радиаторът всъщност се състои от две половини, като по средата му се намира платката с чиповете памет. Свързването и стягането на двете половини на охлаждането става чрез два болта, като по този начин се осигурява по-силно притискане, позволяващо по-ефективно пренасяне на топлината.

Дву-и триканалните комплекти от серията XPower се предлагат работещи не само на честота от 2 GHz, но и в разновидности със скорост 1600 или 1800 MHz, или най-високия клас с тактова честота 2.133 GHz, подходящи за търсачите на максимално висока производителност. Работното захранващо напрежение на модулите стандартно е 1.65 V, което естествено не пречи на потребителите да го повишават в рамките на разумното при търсене на още по-висока работна честота. Според спецификацията на моделите от Silicon Power паметите предлагат ниво на CAS 8 за модела с работна честота 1.6 GHz и 9 за всички останали варианти с по-висока честота.

Като потенциален недостатък на модулите може да се спомене системата за охлаждане, използвана от Silicon Power, при която ребрата на радиатора са изнесени над платките с памет. В комбинация с по-масивен въздушен охладител за процесора това би могло да се превърне в проблем, тъй като ще опират в него или охлаждащия го вентилатор. Това обаче е присъщо на повечето модули памет от висок клас, където се използват разнообразни варианти на подобни системи за охлаждане на чиповете, така че не е нещо ново или рядко срещано.

Като цяло серията XPower DDR3 на Silicon Power предлага отличен баланс между висока производителност и цена. За повече информация на различните варианти за продуктите от овърклокърската серия XPower DDR3 посетете сайта на компанията на www. silicon-power.com. – Добрил Доков


Съдържание: