Няколко идеи за стартиране на онлайн магазин
Няколко идеи за стартиране на онлайн магазин

PCMagazine, Брой 9
Категория: Интернет , Уебдизайн , уеб
Етикети: онлайн магазин , електронен магазин
PC MAGAZINE
14.9.2010


Eлектронните магазини най-общо могат да бъдат разделени на два вида: такива на търговски фирми от традиционен тип, които вече имат офлайн обекти, и съвсем нови онлайн магазини, замислени изцяло като интернет бизнес. именно броят на втория тип напоследък се увеличава с най-бързи темпове поради лекотата, с която се стартират такива проекти, и достъпната им цена. тази сфера на дейност напоследък привлече огромен брой млади предприемачи, които виждат в нея възможност за бър бизнесстарт. Затова и свободните ниши, в които все още никой не е започнал да продава онлайн, вече не са толкова много. в настоящата статия ще се спрем на няколко сфери, в които според нас все още няма достатъчно предлагане в интернет пространството. текстът е част от съвместната рубрика на сп. PC Magazine Bulgaria и фирма Mirchev Ideas – разработчик на софтуера за електронни магазини Summer Cart (http://www.summercart.com/).

Предимствата от стартирането на електронен бизнес са огромни – от ниските разходи за създаване на онлайн магазин през по-лесния и удобен достъп на потребителите до неограничения географски обхват на дейността. Възможности има, но и броят на магазините расте, а в някои сегменти, като например продажбата на компютри, мобилни телефони или дрехи, вече има десетки играчи. Въпросът е кои са онези браншове, в които все още няма сериозна конкуренция и същевременно е налице значителен потенциал за растеж. След известно проучване на пазара от нашия екип ето няколко идеи:

Аксесоари за бойни изкуства

В България има една доста голяма общност от хора, практикуващи различни бойни изкуства и бойни спортове – от популярните японски и китайски стилове, като карате, джудо, айкидо, кунг фу, през руското самбо, американския граплинг до някои доста по-екзотични системи, като филипинското ескрима или бразилското капоейра. Оказва се, че по брой трениращи бойните изкуства, взети заедно, са в десетката на най-популярните спортове у нас. Затова и един онлайн магазин, насочен към тази аудитория, изглежда потенциално успешен. Той може да продава както различни тренировъчни кимона, цветни колани, протектори и каски, така и дървени мечове и тояги за тренировка, макети на противници, боксови круши, книги, филми и разнообразни други материали. Освен това към тези стоки могат да бъдат прибавени и други, интересуващи до голяма степен същата аудитория – от артикули за популярни японски традиции, като икебана, чаена церемония и калиграфия, до различни средства за самозащита. Любопитно е, че все още нито традиционните търговци на такива стоки, нито нови играчи са заели тази пазарна ниша в интернет.

Магазин за всичко, което може да ни потрябва спешно

Представете си колко често имате нужда от съвсем тривиални инструменти или аксесоари, но те нито са на разположение у дома ви, нито имате време да отидете до магазина, за да си ги купите. Възможно е също да не можете, защото в два часа през нощта просто няма кой да ви продаде примерно отверtка или чук. Сега си представете, че можете просто да поръчате от едно място всичко, от което се нуждаете спешно – от инструменти през джобно фенерче, свещи за романтична вечеря, батерии за дистанционното управление, празни компакт дискове, водопроводен ключ или примерно бебешки пелени. Разбира се поддържането на склад на голям асортимент от подобни артикули, както и експресната доставка биха стрували малко повече, отколкото ако си закупите съответната стока от предвидения за нея магазин. Фактът, че тя може да бъде поръчана точно в момента, в който наистина ви трябва, и то без да се разкарвате, обаче е достатъчно добра причина да платите поголямата цена. Именно тази добавена стойност е и основният фокус на този бизнесмодел, който разчита на принципа, че най-успешните продажби са онези, които задоволяват някакви реални нужди.

Магазин за софтуер

Въпреки че традиционно софтуерът у нас рядко се купува (дори и платеният), можем да кажем, че обществените нагласи се променят, макар и бавно и днес все повече потребители осъзнават предимствата на това да имаш лицензирана компютърна програма вместо пиратска. Все още обаче не се е появил изявен онлайн магазин, който да се опита да спечели от тази тенденция, събирайки на едно място всички платени софтуерни продукти – от операционни системи през офисприложения, продукти за сигурност, за бизнес до игри и разнообразни развлекателни решения. Подобен проект би могъл да стане печеливш, ако успее да се маркетира успешно сред онези потребители, които са взели за себе си решението да плащат за използваните от тях програми. А те по правило са и по-платежоспособната част от аудиторията. В добавка подобен онлайн магазин би имал и едно сериозно предимство – той ще продава дигитални продукти, които могат да бъдат изпратени до клиента по електронен път. А това от своя страна спестява много усилия и средства, влагани от онлайн търговците в организацията на логистична мрежа, която да гарантира навременните доставки на продуктите.

Изградете онлайн бизнес около общност

У нас съществуват десетки затворени общности – от младежките, като скейтъри, геймъри, фенове на аниме субкултурата, хип хоп – танцьори, фрирънъри, до по-сериозните професионални общности, сред които артисти, дизайнери, писатели или маркетолози. Те често посещават едни и същи места, имат си тематични сайтове, блогове и форуми, комуникират помежду си чрез фейсбук или скайп. Тогава защо да не използвате този комуникационен импулс в полза на своя маркетинг? Изберете си някоя общност, научете малко повече за хората, които се числят към нея, разберете къде се събират и какво посещават онлайн. След това направете онлайн магазин със стоките, от които те се интересуват, и го популяризирайте сред тях. Ако наистина успеете да ги заинтригувате с някои от вашите продукти, ще се учудите колко бързо мълвата за вашия електронен магазин ще се разпространи, а оттам ще нарасне и броя на клиентите ви.

Сезонни стоки Да следваш сезонното търсене е може би най-добрият начин да си гарантираш, че ще има клиенти за това, което предлагаш. Затова една не лоша стратегия е да променяте облика на своя онлайн магазин през няколко месеца, предлагайки най-търсените стоки за съответния момент: ски, сноуборди и зимни дрехи през зимата; календари за новата година през декември; плажни артикули през лятото и т.н. Освен това можете да следвате и най-популярните празници и традиции, като осигурявате в своя електронен магазин също играчки за коледна елха, мартеници, боя за великденски яйца и др. Този бизнесмодел не само ви гарантира най-голямото възможно търсене от страна на потенциалните клиенти, но и ви дава редица предимства при договарянето с доставчиците, които често изчакват именно своя най-силен сезон, за да пуснат нови стоки и да подбият цените на конкуренцията. Възможности има много и най-предприемчивите със сигурност ще открият и други свободни ниши, в които да започнат бизнес. Това, което е от най-голямо значение след определянето на пазарния сегмент и откриването на подходящата платформа за онлайн търговия, обаче е просто да пристъпите към действие. Защото разликата между предприемачите и останалите хора е, че докато вторите могат с години да си казват колко би било добре да започнат бизнес и да променят живота си, първите просто го правят.


Съдържание: