Стоте най-добри безплатни софтуерни приложения
Стоте най-добри безплатни софтуерни приложения

PCMagazine, Брой 9
Категория: Софтуер , Приложен софтуер
Етикети: софтуерни приложения , безплатен софтуер , софтуерни програми
PC MAGAZINE
14.9.2010

Стоте най-добри безплатни софтуерни приложения

 

Програмите, с които ще ви запознаем на следващите страници, няма да ви струват нито стотинка, но ще направят живота ви по-богат, докато портфейлът ви няма да изтънее. Ерик Грифит

Не че искаме да ви тревожим, но... давате ли все още пари за софтуер? Уау! Ще ви разкрием една тайна: в интернет има доста безплатни приложения, които могат да ви послужат. Някои от тях не отстъпват по възможности на софтуерните пакети, които се продават на солени цени в компютърните магазини. Под „безплатни“ имаме предвид, че не плащате нито стотинка, ако не се смятат вашите усилия за сваляне и инсталация на софтуера. В някои случаи дори не се налага да инсталирате нищо, тъй като днес има много отлични приложения, базирани на уеб.

Предвид всичко това всяка година PC Magazine прави преглед на най-добрия безплатен софтуер. Първо проверяваме безплатните програми от миналата година, за да се убедим, че все още са на същото ниво и най-важното – че са безплатни. След това проучваме новопоявилите се програми. Насочваме се към работни приложения и обслужващи програми за потребители с Windows, но си отбелязваме и дали дадена програма работи с Mac OS X или с дистрибуциите на Linux. Всеки продукт в този списък, класифициран като продукт за Windows, е съвместим с ХР и Windows 7, освен ако изрично не е упоменато друго.

 

Програми за защита от зловреден софтуер

Ad-Aware Free 8.2

www.lavasoft.com/products/ad_aware_free.php

ЗА WINDOWS Най-новата версия 8.2 на този достоен за уважение инструмент притежава нова технология, която търси образци на зловреден софтуер за кражба на самоличности. Ad-Aware Free 8.2 притежава един невероятно прост режим за автоматично решаване на проблеми, преди те да ви предизвикат главоболия. Ad-Aware Free 8.2 е безплатен за домашна употреба; естествено версиите Plus и Pro имат допълнителни възможности, но ще ви струват пари (съответно 26.95 и 39.95 USD).

AVG Anti-Virus Free Edition 9.0

free.avg.com/us-en/homepage

ЗА WINDOWS Ако се съди по резултатите от нашите тестове, това приложение е по-подходящо за защита и поддръжка на чисти системи, отколкото за откриване и отстраняване на проблеми. Но AVG Anti-Virus Free Edition 9.0 се справя отлично със задачите си дори когато работи на система с Windows в безопасен режим (Safe Mode).

Microsoft Security Essentials 1.0

www.microsoft.com/Security_Essentials/

ЗА WINDOWS Microsof t най-после осъзна отчайващата истина: Windows е уязвима за вируси! И вместо да се опита да премълчи този факт, тя постъпи правилно, като предложи свой собствен безплатен антивирусен инструмент на масите. Той не осигурява идеална защита, но е по-добър от нищо. Разбира се, Microsoft Security Essentials работи отлично с Windows в 74 страни на 25 езика.

Panda Cloud Antivirus Free Edition 1.0

http://www.cloudantivirus.com/en/

ЗА WINDOWS Тази програма заслужи нашата награда „Избор на редакторите“ за безплатен софтуер за защита от зловредни програми, и то с основание. При нея половината работа по откриване на вредния софтуер се извършва в интернет, така че няма да ви се налага да сваляте огромни файлове с дефиниции. Затова бутон за актуализация просто липсва. Освен това Panda Cloud Antivirus Free Edition 1.0 се справя отлично с откриването на зловреден софтуер. Нашият експерт по компютърна сигурност Нийл Рубънкинг я нарече „най-добрата безплатна антивирусна програма“.

Плейъри

Audacity 1.2

audacity.sourceforge.net

ЗА WINDOWS, MAC LINUX и джобни устройства

Този инструмент с открит изходен код вдига високо летвата по отношение на това, което можете да правите безплатно с вашите музикални файлове. Програмата може да записва всичко, което възпроизвеждате на вашия компютър, и да го редактира толкова незабележимо, че да усетите разликата едва при следващото възпроизвеждане. Ограниченията на Audacity, като липсата на системен експорт във формат MP3, се преодоляват чрез безплатни допълнителни модули. Ако искате да извършвате подкаст или да смесвате музика, без да се охарчвате, Audacity е за вас.

Foobar2000 1.0.1

www.foobar2000.org

ЗА WINDOWS Искате ли да възпроизвеждате в Windows всички видове аудиофайлове, които съществуват? Foobar2000 1.0.1 се справя отлично с тази задача. Нейният богат набор от допълнителни компоненти гарантира гладък процес при работа с компресирани файлове, при запис на компактдискове и дори при добавяне на поддръжка на съраунд озвучаване Dolby 5.1, когато слушате със слушалки.

MP3 Skype Recorder 1.9.0

voipcallrecording.com

ЗА WINDOWS Може би ще останете дълбоко учудени, като научите, че този софтуер записва разговори в Skype във формат MP3. Да, така е наистина – при това MP3 Skype Recorder се справя със задачата си невероятно добре. Той дори може да записва разговора като моноили стерео запис, с променлива побитова скорост (bit rate). Няма ограничения за времето или за размера на файла. Могат да се записват дори разговори от Skype с обикновени телефони и конферентни разговори с много хора.

Софтуер за архивиране/ синхронизация/съхранение на данни

 

DriveImage XML V2.13

www.runtime.org/driveimage-xml.htm

ЗА WINDOWS Безплатна за лична употреба, тази обслужваща програма прави пълни „текущи образи“ на вашите твърди дискове или дялове и ги записва като XML файлове. Така данните, съхранени в тях, си остават постоянно достъпни. DriveImage XML V2.13 работи с Windows версии ХР и 7, като на по-опитните потребители предлага известен брой параметри за команден ред.

DriverMax5.5

www.innovative-sol.com/drivermax

ЗА WINDOWS Драйверите за магическите инструменти, благодарение на които хардуерът на вашия компютър работи като пчеличка. Но когато се наложи да преминете от един персонален компютър на друг и искате да вземете със себе си периферните си устройства или просто да сте сигурни, че имате най-новите драйвери, какво правите? Много просто: използвате DriverMax. Тази обслужваща програма може да архивира и възстанови всички необходими драйвери или просто да изтегли най-новите им версии за вашата нова операционна система, току-що инсталирана на същия компютър. DriverMax работи с Windows ХР, Vista и 7, с 32и 64-битовите им версии.

MozyHome Online Backup

mozy.com/home

ЗА WINDOWS и MAC Имате много файлове, които имат нужда от защита, като някои от тях са огромни мултимедийни файлове? Качването им в интернет би отнело часове. Оставете на MozyHome да свърши тази работа във фонов режим. Тази програма ви осигурява 2 гигабайта безплатно място за съхранение на информация онлайн. (Ако искате повече, ще трябва да платите за абонамент.)

 

Syncplicity

www.syncplicity.com

ЗА WINDOWS, Джобни устройства и Уеб с помощта на Syncplicity можете да синхронизират езплатно до 10 000 файла (или 2 GB информа ия), съхранявани на два компютъра (за повеч и плащате). Ако придумате приятелите си да с бонират, получавате по 1 GB допълнително з секи нов потребител. Нещо повече – Syncplicity оже дори да работи съвместно с други услуги азирани на уеб, като Google Docs.

Windows Live SkyDrive

skydrive.live.com

ЗА WINDOWS Да поговорим сериозно за без латната онлайн памет за съхранение на данни гигабайта са предостатъчни за документи, но алеч не достигат за цялата информация, която ритежавате. В интернет може да не намерит остатъчно безплатна памет за съхранение на дан и, но Microsoft идва на помощ. Нейната онлайн слуга за съхранение на данни SkyDrive гарантир езплатни 25 гигабайта. Единственото й ограни ение е, че файловете не може да са по-големи т 50 мегабайта.блогове

Posterous

posterous.com в Уеб Това може би е най-лесният начин за всеки – новак или опитен потребител – да основе нов блог, подкаст или сайт за споделяне. Posterous хоства ваша уебстраница, на която можете да публикувате почти всичко – от най-съкровените си мисли до най-разнообразно цифрово съдържание (снимки, видео или музика). Най-интересното е, че вие (или другите от вашата група) можете да публикувате автоматично от електронни съобщения. Така ще можете за миг да публикувате в уеб.

Ustream.tv

www.ustream.tv в Уеб Ако имате уебкамера или някакъв друг съвместим софтуер, както и добра връзка с интернет, можете да изпращате видео чрез поточен пренос в Ustream.tv – носител на наградата „Избор на редакторите на PC Magazine“ за излъчване на видео на живо. Е, изображението не е точно с качеството на цифрова телевизия, но този начин е безценен за привличане на фенове.

Windows Live Writer 2009

download.live.com/writer

ЗА WINDOWS Искате и текстообработваща програма, предназначена специално за блогове, която може да автоматизира публикуването в най-разпространените платформи за блогове, като Movable Type, WordPress, Live Journal, TypePad и др.? Новата версия на Writer предлага подобрения за споделяне на изображения и дори за изрязване и обръщане на снимки без прекъсване на работния процес, както и за създаване на албуми. С нея можете дори да публикувате автоматично видеоклипове в сайтове като You Tube. Има допълнителни модули, които свързват Writer със сайтове като Digg, Flickr и Twitter.

Браузъри

Firefox 3.5

 

ЗА WINDOWS, MAC, LINUX, мобилни телефони и джобни устройства Какво повече може да се каже за водещия продукт на Mozilla? Всеки ден той се появява в нова, още по-иновативна версия. Той е типичен пример за усъвършенствана разширяема архитектура (т.е. с допълнителни модели). Firefox си остава носител на нашата награда „Избор на редакторите“ за браузър за настолни системи.

Maxthon

www.maxthon.com

ЗА WINDOWS Следващият в списъка на найпопулярните браузъри е Maxthon. Той допринесе много за реализацията на идеята за сърфиране в отделни страници (tabs) в браузъра. Сега вече той поддържа възможности за Windows 7, като мултитъч. Maxthon притежава вграден четец за RSS емисии и инструмент за блокиране на реклами, както и поддръжка на допълнителни модули и „кожи“ (skins).

Opera 10.5

www.opera.com

ЗА WINDOWS, MAC, LINUX и мобилни телефони Opera има претенциите да е „най-бързият браузър на земята“, благодарение на новата си система с JavaScript Carakan и новата си графична библиотека – Vega.

Prism

mozillalabs.com/prism

ЗА WINDOWS Вече има много приложения, базирани на уеб, и много от тях фигурират във вашия „къс списък“ на предпочитан софтуер. Но може да се наложи някои от тях да работят само на вашата настолна система, така че ако браузърът ви се срине, вашето уебприложение да не си отиде заедно с него. Тук на помощ идва Prism. Той всъщност е браузър, специфичен за всеки сайт. Задавате сайта, след което приложенията, като Gmail, Meebo или Mint.com, могат да работят на вашата настолна система, все едно са инсталиран софтуер.

Календари/мениджъри на лична информация (PIM)

 

30 Boxes

30boxes.com

За Уеб Този уебкалендар на външен вид изглежда досущ като традиционните календари. Няма да се объркате в 30 Boxes (30 полета за дните от месеца) дори когато месецът има 31 или 28 дни.

Google Calendar

www.google.com/calendar

За Уеб Calendar е едно от най-добрите онлайн приложения на Google. То може да визуализира вашия календарен график по различни начини, според вашите предпочитания. Разбира се, в него можете да търсите със средствата на Google. Има и един раздел на име Labs (лаборатории), в който са включени експериментални идеи на Google, които можете да внедрите по ваше желание.

Lightning

www.mozilla.org/projects/calendar/lightning

ЗА WINDOWS, MAC, LINUX и портаятивни устройства Lightning също е проект на Mozilla Labs и в техническо отношение представлява разширение на клиента за електронна поща Thunderbird. Всъщност той представлява допълнителен модул, който предлага поддръжка на календар със списък на задачите. Можете дори да синхронизирате Lightning с Google Calendar.

 

Remember The Milk

www.rememberthemilk.com

За Уеб и за мобилни телефони За да не забравите да купите мляко (защото името на тази програма означава „Да не забравиш за млякото!“) или за друга важна задача, този отличен, базиран на уеб мениджър на задачи улеснява управлението на вашата програма. Той е достъпен от най-различни смартфони (iPhone, Android, Blackberry), както и от уебуслуги, като Gmail.

Видеоконференции/VOIP

Dimdim 5.5

estore.dimdim.com/user/signup

ЗА Уеб Ако искате да проведете конференция онлайн с хора, които се намират в различни краища на света, и искате да направите това без пари, обърнете се към Dimdim. Тази услуга дава възможност да насрочвате онлайн срещи с до 20 души, без да е необходимо да инсталирате никакъв софтуер.

Skype 4.0

www.skype.com

ЗА WINDOWS, MAC, LINUX, мобилни телефони и портативни устройства Skype на практика е синоним на технологията VoIP и вече е най-популярният продукт за безплатни видеоконференции. Той предлага напълно безплатно най-важната си функция – комуникация между персонални компютри. Това важи и за разговорите между потребители на Skype и такива със смартфони. Skype се разрасна до такава степен, че бяха изградени цели телефонни системи, които използват неговата опорна мрежа (backbone). Плащате само ако искате екстри, като възможност за обаждане на стационарни телефонни номера или вградена гласова поща. Но дори и платени, тези услуги са толкова евтини, че са несравними с цените на традиционните доставчици на телефонни услуги.

TokBox

www.tokbox.com

ЗА Уеб С помощта на TokBox можете да провеждате видеочат с до 20 души едновременно чрез уебкамери. Тази базирана на видео телефонна услуга може да се свързва със съществуващи акаунти за моментален обмен на съобщения (IM), за намиране на други потребители (но не и със стационарни телефони). Ако предпочитате да не използвате уеб, има и приложение за инсталиране. Можете да изпробвате също и безплатната TokBox AIR.

Електронна поща

Affixa 2.2010.1.23

www.affixa.com

ЗА WINDOWS Навремето имаше две програми, наречени gAttach и yAttach, които интегрираха Gmail и Yahoo Mail с вашето работно пространство. Сега и двете са заместени от Affixa, която изпълнява и двете услуги. Тя дори управлява връзките „mail to“, които се срещат често онлайн – все едно са системни приложения за електронна поща. Но за поддръжка на повече от един акаунт имате нужда от версия Pro, която струва 3 USD.

Gmail

mail.google.com

ЗА Уеб Клиентът за онлайн електронна поща на Google вече се е наложил като фактически стандарт. Поради това, че е в интернет, той се обновява непрекъснато благодарение на експериментите, провеждани в Gmail Labs. Някои от техните резултати вече се превърнаха в стандартни възможности на Gmail. През изминалата година Google направи така, че всяка сесия с Gmail е защитена (което личи по съкращението https в уебадреса). Може би по-забележителното е, че Gmail вече не е в бета-версия. Ако заради това досега сте се въздържали от ползване на Gmail, вече нямате извинение.

VoxOx 2

www.voxox.com

ЗА WINDOWS и MAC Искате ли инструмент, който да може всичко? Може би VoxOx 2 е за вас. Той се интегрира с най-разнообразни услуги и софтуер. С него можете да провеждате гласови и видеоразговори, да общувате чрез кратки текстови съобщения (SMS), чрез моментални съобщения (instant messages, IM), да споделяте файлове, електронни съобщения и дори факсове. Хубавото е, че компанията – доставчик на услугата, е telco. Може да се наложи да платите за някои разговори, но сумите са смешно малки. VoxOx 2 дори притежава иновативен „личен помощник“ (personal assistant) и може да превежда текст без прекъсване на работа.

Пренос и споделяне на файлове

FileZilla 3.3.2.1

filezilla-project.org

ЗА WINDOWS, MAC, LINUX и портативни устройства Веднъж ние погрешно определихме FileZilla като проект на Mozilla заради наименованието му. Това не е вярно. Този безплатен клиентски софтуер за FTP започна съществуването си като научен компютърен проект през 2001 г. и се разви в невероятен продукт с открит изходен код.

 

RightLoad 1.9

rightload.org

ЗА WINDOWS Този мъничък FTP клиент прави едно-единствено нещо: изпраща файлове директно на предварително конфигурирани сървъри, като процесът се стартира с едно щракване на десния бутон на мишката. С него дори можете бързо да вмъквате снимки във Facebook и Flickr.

 

uTorrent 2.0

www.utorrent.com/downloads

ЗА WINDOWS, MAC и портативни устройства Нашият любим клиент на BitTorrent (носител на нашата награда „Избор на редакторите“) е предпочитан и от вас, тъй като половината от потребителите на протокола го предпочитат. И има защо: той е супермалък, супербърз и предлага всички необходими контроли за управление на пропускателния капацитет, който използва.

Програми за преглед и конвертиране на файлове

FoxIt Reader 3.2

www.foxitsoftware.com/pdf/reader

ЗА WINDOWS и портативни устрйства Няма нужда да имате Adobe Acrobat, за да четете PDF файлове. FoxIt Reader отколе е много популярен четец за документи в този формат. Известен е с това, че няма съпътстващ излишен софтуер. Той дава възможност да добавяте забележки към файл или да конвертирате целия текст от формат PDF директно в текстов (TXT) файл.

IrfanView 4.25

www.irfanview.com

ЗА WINDOWS Обслужващата програма IrfanView (произнася се „ирфанвю“) е истинска класика. Тя служи за преглед и конвертиране на графични файлове. Може да конвертира всеки графичен файлов формат, за който можете да се сетите. Тя дори има някои възможности за редактиране и добавяне на надписи към графичните изображения. Размерът на изтегления инсталационен файл е миниатюрен – 1.3 мегабайта.

xplorer2Lite 1.7.2.7

zabkat.com/x2lite.htm

ЗА WINDOWS Сигурно вече сте чули, че ако искате да смените Windows Explorer с друг инструмент, последният трябва да е с две табла и страници (tabs)? xplorer2 отговаря на тези изисквания, като в допълнение предлага възможности за сравнение и синхронизация на папки, за предварителен преглед на определени видове файлове (като TXT и RTF) и дори има свой собствен текстов редактор.

Програми за финанси

Billeo

www.billeo.com

ЗА WINDOWS, MAC и в Уеб Billeo представлява комбинация от електронно портмоне (electronicwallet), инструмент за попълване на форми, мениджър на пароли и др. Тази обслужваща програма ще ви улесни при извършването на финансови операции онлайн – независимо дали плащате сметка или правите покупка. Свалете и инсталирайте този допълнителен модул за Firefox и започвайте!

Outright

outright.com

За Уеб Затруднени сте при планирането на управлението на финансите на вашата малка фирма онлайн? Outright улеснява невероятно воденето на счетоводството на вашата фирма в уеб, като следи приходите и разходите, създава отчети въз основа на тези данни и ви предлага общ преглед на данъците, които трябва да платите. Програмата импортира данни от финансови институции (както Mint прави с индивидуалните акаунти) и от партньорски сайтове. И всичко безплатно!

За дома и за забавление

calibre 0.6.45

calibre-ebook.com

ЗА WINDOWS, MAC и LINUX Електронните кни-ги (e-books) стават все по-популярни, ето защо ви трябва средство, чрез което да ги следите. Calibre всеки месец се сдобива с хиляди потребители, като прави именно това. Тази програма сортира електронните книги по заглавие, автор, оценка и др., като дава възможност да им поставяте ваши етикети. Calibre конвертира различни формати на електронни книги (така че от MOBI или TXT файлове да можете да направите такива във формат EPUB или PDF или обратно). Тя дори се синхронизира с някои четци на електронни книги, в случай че не използвате вградения четец, за да четете на екрана на компютъра.

Kindle

w w w. ama z o n . c om/ k i n d l e s t o r e e b o o k s newspapersblogs/b/ref=topnav_storetab_kinc?ie=UT F8&node=133141011

ЗА WINDOWS, MAC и мобилни телефони Няма нужда да притежавате хардуер на Kindle, за да можете да четете електронни книги, базирани на Kindle. Amazon постъпи умно, като създаде софтуер, който ги прави четими на всички операционни системи и мобилни телефони, стига да имат приличен екран. Всичко това очевидно се отразява добре на продажбите на електронни книги. Най-хубавото е, че благодарение на технологията WhisperSync можете да започнете да четете на вашия настолен или преносим компютър и да продължите оттам, докъдето сте стигнали, на вашия iPhone или BlackBerry (или на автентичен хардуер на Kindle).

Penzu

penzu.com

ЗА Уеб Скъпа, досега нямах представа, че бих могъл да водя дневника си онлайн и да записвам мислите и чувствата си на скрито и сигурно място! Но ето че открих Penzu! Сега вече мога дори да вмъквам изображения от Flickr, да споделям мислите си (стига да искам) и да търся предишни записи. Мога да ползвам и други елегантни възможности (като персонализирани фонове и криптиране чрез AES) само като плащам по 19 USD на година за версия Pro.

 

Sweet Home 3D 2.3

www.sweethome3d.eu/index.jsp

ЗА WINDOWS, MAC, LINUX и Уеб Това приложение за вътрешна архитектура дава възможност да изградите двуизмерен изглед на разпределението на вашата къща, с двуизмерни детайли на обзавеждането. Освен това Sweet Home 3D ви предлага триизмерен изглед за предварителен преглед на вида на стаята ви след изпълнението на проекта. Така е по-добре, отколкото да викате приятел (в мое лице), който да ви помогне да разнасяте дивана тук или там в хола, докато му намерите най-доброто място.

Графични приложения

 

Aviary.com

aviary.com

ЗА Уеб Aviary не е единствено самостоятелен инструмент за компютърна графика. Той предлага огромен арсенал от инструменти за създаване иредактиране на изображения в уеб. Ако инсталирате едно разширение за Firefox, Aviary може дори да снема екрани на уебстраници, които след това можете да редактирате бързо. Много полезна новост в сайта е чудесният редактор за звукови файлове.

Blender

www.blender.org

ЗА WINDOWS, MAC, LINUX и портативни устройства Инструменти с открит изходен код за създаване на анимационни филми, които могат да съперничат на продукциите на Холивуд? Да, всичко това е възможно с помощта на Blender – и невероятно много труд и талант. Ако не притежавате последния, пак можете да ползвате отличните възможности на Blender за моделиране, оцветяване, светлосенки, анимиране и визуализация – дори когато се упражнявате върху една-единствена триизмерна фигура.

GIMP 2.6

www.gimp.org

ЗА WINDOWS, MAC, LINUX и портативни устройства GNU Image Manipulation Program е най-модерната алтернатива на Photoshop с открит изходен код. Всъщност тя може да се справи с почти всяка професионална задача, свързана с редактиране или създаване на изображения, и то на достъпна цена. Ако искате GIMP 2.6 за Mac OS X, за нея има отделен сайт за сваляне.

Picasa 3.6

picasa.google.com

ЗА WINDOWS и в Уеб Приложението Picasa на Google има двойна функция редактор на изображения и мениджър на видео. Picasa е невероятно лесна за употреба, макар че ви е познато. Тя работи директно с цифрови фотоапарати, изтегляйки изображения в главната колекция. Picasa дори поддържа изображения във формат RAW. А инструментът Web Albums на Picasa ви осигурява онлайн хранилище за споделяне на любимите ви снимки със света. Предишната версия бе носител на нашата награда „Избор на редакторите“ за потребителски софтуер за организация и редактиране на изображения. Очаквайте пълната й версия 3.6.

Picnik

www.picnik.com

ЗА Уеб Този редактор на изображения е базиран на интернет и е толкова добър, че дори Google го удостои с вниманието си – след което го купи. Засега Picnik си остава самостоятелно приложение за корекция на изображения, които можете да сваляте от сайтове като Flickr, Facebook, Yahoo, Webshots или Picasa. Очакваме в близко бъдеще Picnik да бъде интегриран с онлайн инструментите на Google.

Photoshop.com

www.photoshop.com

ЗА Уеб и мобилни телефони Ако ползвате онлайн версията на Photoshop на този адрес, няма да имате достъп до всичките възможности на това приложение, но поне ще получите приличен набор от инструменти, с който ще можете да работите върху една доста добра онлайн библиотека от снимки. Онлайн версията на Photoshop предлага стандартните възможности за редактиране и публикуване на снимки в сайтове за споделяне. А във версиите на този сайт за мобилни телефони – например за iPhone – има ограничени функции за изрязване, ротация и корекция на експозици ята на снимките, които можете да извършвате от вашия смартфон.

Моментален обмен на съобщения

AIM 7 (Beta 2)

products.aim.com

ЗА WINDOWS, MAC, Уеб и мобилни телефони Instant Messenger, както се наричаше някога AIM, все още притежава най-голямата мрежа за моментален обмен на съобщения и е най-лесно достъпният клиент от различни места и услуги. Неговата мрежа се използва от повечето инструменти, за които става дума в този раздел на статията. Но ако използвате оригинален софтуер на AIM, ще имате достъп до някои екстри, като възможност за лесно изпращане на моментално съобщение като SMS. При все това AIM е по-скоро предназначен за поддържане на връзка с прияте ли и роднини, независимо какъв компютър или джобно устройство (iPhone, Android, BlackBerry или Windows Mobile) използват. Новият инстру мент LifeStream осигурява връзка със социалните мрежи, в които участвате.


 

Digsby

www.digsby.com

ЗА WINDOWS, MAC и LINUX Този многопрото колен клиент за моментален обмен на съобщения (IM) навремето ни хареса много (за подробности вж. прегледа му в отделно каре). Ние все още го обичаме. Digsby заслужава специално внимание тъй като е един от първите IM клиенти, интегриращ тясно социалните мрежи с моменталния обмен на съобщения. Той осигурява достъп до актуализации от Facebook, Twitter, LinkedIn и MySpace. Digsby дори включва клиенти за електронна поща, като Gmail, Hotmail и Yahoo Mail, както и акаунти POP3 и IMAP. Външният вид на неговия интерфейс лесно се персонализира.

 

Meebo

www.meebo.com

ЗА Уеб и мобилни телефони „Царят“ сред клиентите за моментални съобщения Meebo ви предлага един общ акаунт, от който можете леснода се регистрирате във вашите индивидуални IM клиенти с AIM, Yahoo, Google, Windows Live и Facebook, и да използвате всичките от един общ интерфейс. Meebo запазва запис на разговорите ви за справки в бъдеще. Поради това, че е базиран на уеб, той е лек, а новите му възможности се появяват автоматично. Всъщност Meebo е преди всичко бърз метод за общуване с приятели и роднини чрез моментални съобщения, с помощта на най-популярните мрежи, без да е необходимо да инсталирате куп ненужни програми. А що се отнася до приложението за iPhone, то е безценно, въпреки че е безплатно.

Pidgin 2.6.6

www.pidgin.im

ЗА WINDOWS, LINUX и портативни устройства Клиентът Pidgin е с открит изходен код и ви осигурява достъп от един общ интерфейс до много протоколи за моментален обмен на съобщения както много популярни (като AIM, ICQ, Google Talk, MSN, Yahoo), така и по-неизвестни, като Gadu-Gadu. Pidgin притежава допълнителни модули за свързване с услугите на някои социални мрежи (като Facebook) и има усъвършенствана защита и коригиран интерфейс. Тъй като е с открит изходен код, Pidgin е достъпен на много повече езици, отколкото който и да било друг многопротоколен IM инструмент, като наскоро бе преведен и на български език. Неговият еквивалент за Mac носи името Adium.

Географски приложения

Google Earth 5.0

earth.google.com

ЗА WINDOWS, MAC и LINUX

 

Earth е нещо много повече от Google Maps, но реализиран като приложение за настолни системи. Google Earth е приложение за виртуално изследване, с което можете да проучвате и изследвате не само повърхността на нашата планета, но също така океанското дъно и небето. Google Earth дори може да ви отведе на кратко пътешествие до Марс или назад във времето с помощта на исторически спътникови снимки.

Мениджъри за мултимедия

Apple iTunes 9

www.apple.com/itunes

ЗА WINDOWS и MAC Това е най-известният клиент за организиране на колекции от музика и видео. iTunes вече притежава усъвършенствана синхронизация с медийните продукти на Apple и за пазаруване в онлайн магазина iTunes Store (където купуват музиката си повечето американци). iTunes си остава носител на наградата „Избор на редакторите“ на PC Magazine в тази категория.

Songbird

www.getsongbird.com

ЗА WINDOWS, MAC, LINUX и портативни устройства Искало ли ви се е някога да имате iTunes за вашия смартфон, който не е на Apple? Една от най-добрите възможности на Songbird е, че може да въвежда организация сред музикални файлове на подобни устройства. Той може да възпроизвежда почти всички музикални формати – дори музика, вградена в уебстраници. Освен това Songbird работи с DRM файлове от iTunes, като ги свързва към QuickTime. И той организира всичко в един нитерфейс като на iTunes, който е лесен за овладяване.

Windows Live Photo Gallery

download.live.com/photogallery

ЗА WINDOWS Приложенията за Windows Live най-често се доставят заедно с Windows, но поради различни причини липсват в Windows Vista и 7. Photo Gallery е подобен продукт: този организатор на снимки и видеоклипове има отлични възможности и може да публикува снимки във всички сайтове в уеб. На всичко отгоре в него можете да извършвате елементарни операции за редактиране на изображения и да маркирате хора в снимката с помощта на функциите му за разпознаване на лица.

Мрежи

LogMeIn Hamachi 2

secure.logmein.com/US/products/hamachi2/

ЗА WINDOWS Hamachi винаги е осигурявала връзка с виртуална частна мрежа „с нулева конфигурация“ (zero configuration – неизискваща никакви усилия за конфигуриране). Безплатната версия на Hamachi може да се свързва моментално с до 16 клиенти едновременно. Нямате нужда от специален софтуер. Hamachi създава защитен тунел между компютрите за извършване на бърз, сигурен и безопасен пренос на файлове.

WiFi Stumbler

meraki.com/tools/stumbler

ЗА Уеб Как мислите, съществува ли базиран на браузър продукт за отстраняване на проблемите с вашата безжична мрежа? Отговорът е Meraki. Неговият инструмент WiFi Stumbler не инсталира никакъв софтуер, а просто открива точките за достъп/маршрутизаторите във вашата мрежа и ви дава цялата необходима информация, за да я накарате да работи по-добре.

За офиса

 

 

Dia

dia-installer.de/index_en.html

ЗА WINDOWS, LINUX и портативни устройствa Искате да направите схема или диаграма, но не ви се ще да давате пари за Visio? Тук на помощ идва Dia. Той притежава чудесни за създаване на блок схеми. Свалете версията му за портативни устройства от PortableApps.com, за да можете да го ползвате от джобна USB памет.


 

Evernote

www.evernote.com

ЗА WINDOWS, MAC, Уеб и мобилни телефони Това ли е най-съвършеното приложение за водене на записки? Може би. Evernote дава възможност да съхранявате всичко, което видите онлайн, записките си от публичен и личен характер – всъщност всичко. Можете да извършвате синхронизация в рамките на Evernotes – между настолната му версия, онлайн приложението и версията му за мобилни телефони (iPhone, Android и Blackberry). А ако се абонирате, получавате малко повече възможности (например повече онлайн памет за качване в интернет). Но и безплатното издание на Evernote предлага много без пари.

Google Docs

docs.google.com

За Уеб и мобилни телефони Излязъл най-после от бета-версия, базираният на интернет офиспакет на Google (конкурент на Microsoft Office) непрекъснато се обновява. Приложенията за текстообработка, електронни таблици, презентации и онлайн форми от пакета Google Apps са по-лесни за овладяване, тъй като нямат толкова много екстри като Word, Excel и PowerPoint. Сега вече Google ви дава възможност да качвате в интернет всеки файл, който желаете, за да го съхранявате във вашия акаунт Docs. След като Google закупува все повече продукти като Picnik, кой знае какво може да се появи някой ден в пакета Docs?

Notepad++ 5.6.8

notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm

ЗА WINDOWS и портативни устройства

Тази класическа актуализация на иначе анемичния Notepad, който задължително се доставя в комплект с Windows, представлява текстов редактор, в който можете да обработвате много повече неща, а не само текст. Например програмистите могат да го използват за писане на програми, в които синтаксисът е маркиран в цветове, на езици от HTML до С. В Notepad++ 5.6.8 има и страници (tabs) за отваряне на много документи едновременно.

SlideRocket

www.sliderocket.com

ЗА Уеб SlideRocket е цялостна платформа за създаване на презентации, работеща изцяло онлайн. С него можете да качвате в уеб файлове от PowerPoint, за да имате достъп до тях, където и да се намирате. Можете и да създавате онлайн презентации в сътрудничество с ваши колеги. Безплатната версия предлага ограничена онлайн памет от 250 мегабайта, но ако искате, можете да плащате на месец или на година за ъпгрейд.

Springpad

springpadit.com

За Уеб и мобилни устройства Също като Evernote наскоро обновеният сайт Springpad е посветен изцяло на съхраняването на програмни отрязъци за многократно използване (snippets), събрани от интернет (както и на ваши собствени документи, изображения и др.) Данните се съхраняват в една ваша лична „тетрадка“, за да бъдат използвани в бъдеще. Различното този път е в това, че Springpad обогатява тази записана информация с екстри, които извлича от уеб. Приложението Springpad за iPhone позволява да носите събраните данни със себе си, когато сте на път.

Zoho

www.zoho.com

За Уеб Огромният пакет от програми за работа и сътрудничество на Zoho е уникален с това, че конкурира успешно водещия пакет от онлайн приложения (този на Google). Това не му пречи да работи с технологията на Google, и то като неин партньор. Повечето от приложенията на Zoho имат безплатен компонент, но при абонамент предлагат повече възможности.

Отпечатване

PrinterShare

www.printershare.com

ЗА WINDOWS, MAC и мобилни телефони Инсталирайте PrinterShare на персонален компютър, към който е свързан принтер. Накарайте всичките си приятели и роднини да направят същото. След това ще можете да отпечатвате на който и да било принтер, по всяко време (стига персоналният компютър да е свързан с интернет). Всички ваши приятели и роднини вече ще могат да отпечатват чрез вашия компютър. Единственото, от което вие (и те) имате нужда, е идентификационният номер PrinterShare ID на въпросния принтер, за да могат да му изпращат задачи. Дори телефони като iPhone и базираните на операционната система Android могат да отпечатват по този начин.

Програми за мониторинг на процеси

Autoruns 9.57

technet .microsoft .com/ en-us / s ys int e rna l s / bb963902.aspx

ЗА WINDOWS Едва ли има друга програма, която да знае толкова добре какво е автоматично изпълнение на програми при стартирането на Windows. В нейните 17 страници (tabs) са показани всички програми, чието първоначално стартиране по време на зареждането на Windows може да се отмени – дори по време, когато може би е по-добре да не ги закачате. Все пак е по-добре по-неопитните потребители да си останат с MSCONFIG. Но за тези, които са достатъчно смели и притежават достатъчно технически познания, Autoruns 9.57 може да се окаже най-добрият инструмент за настройки на програми, стартиращи се едновременно с Windows.


 

Process Monitor 2.8

technet .microsoft com/ en-us /sysinternals /bb896645.aspx

ЗА WINDOWS Process Monitor (безплатна благодарение на групата Windows Sysinternals на Microsoft) води регистър на всичко, което се случва в недрата на вашия персонален компютър. Трябва да се въоръжите с търпение, докато четете и анализирате данните, но то ще бъде богато възнаградено впоследствие – с изненадващи разкрития и мощната подкрепа на системата за отстраняване на проблеми в Windows. Разбира се, не е зле да имате известен експертен опит.

 

Process Explorer 11.33

technet.microsoft.com/en-us /sysinternals /bb896653.aspx

ЗА WINDOWS Windows Task Manager може само определени неща. Process Explorer обаче върши всичко, което може той, та дори и повече. Process Explorer разпознава работещите библиотеки с динамична връзка (DLLs) и може да ви каже кой процес е отворил даден файл. Ако желаете, можете да направите така, че да го извиквате с Ctrl-Alt-Del.

Дистанционен достъп

TeamViewer

www.teamviewer.com/index.aspx

ЗА WINDOWS, MAC, мобилни телефони и портативни устройства Най-отличителните качества на TeamViewer са невероятно опростените му възможности за дистанционна поддръжка, достъп или просто за среща. Пълната версия може да се свързва с други потребители или да изчаква контакти от тях. Има и версия, която не изисква права на администратор. TeamViewer може дори да работи на USB флаш памет, без инсталация. Новите му възможности, като VoIP, означават, че хостовете могат да общуват с клиентите по дистанционна връзка. Най-последното нововъведение е едно безплатно приложение за iPhone, което изобразява доста добре работното пространство на отдалечения персонален компютър.

TightVNC

www.tightvnc.com

ЗА WINDOWS, LINUX и портативни устройстваОписанието на този продукт, предложено от компанията, е красноречиво: „виждате работното пространство на отдалечената машина и го управлявате“. TightVNC е идеална обслужваща програма за хора, на които постоянно се налага да помагат на приятели и роднини при проблемите им с компютърната техника. Ако искате да използвате TightVNC с Windows Vista или 7, най-добре опитайте бета-изданието на версия 2.0.ЧетЦи НА RSS емисии

Google Reader

www.google.com/reader

За уеб и мобилни телефони Google Reader понастоящем е четец номер 1 за RSS емисии. С него можете невероятно лесно да се абонирате за емисии. При това Google Reader визуализира информацията в един лесен за преглед формат. Той дори улеснява споделянето на постингите във вашите любими блогове и сайтове чрез електронна поща или с помощта на вградения инструмент Share.

Защита/криптиране

KeePass Password Safe 2.10

keepass.info

ЗА WINDOWS и портативни устройства Вие имате много пароли. Повечето от тях сигурно са различни. А вашата памет прилича на доста едро сито, което не задържа много важни неща. KeePass е вашето спасение. Той използва алгоритми AES и Twofish, с които криптира паролите (и какво ли не още), съхранявайки ги за вас. Освен това KeePass е портативен, така че можете да го запишете на USB памет и да го носите със себе си навсякъде, без да държите нищо на компютъра. Ако ви е писнало да измисляте пароли, KeePass може вместо вас да създава солидни и неоткриваеми пароли, които вие да използвате. Той не се интегрира много с браузъра, но ако използвате Firefox, допълнителният модул KeeFox се грижи за това.

TrueCrypt

www.truecrypt.org

ЗА WINDOWS, MAC и LINUX Обслужващата програма с открит изходен код TrueCrypt създава виртуален диск за вашите най-важни данни и след това ги криптира. А ако искате, можете просто да криптирате цял твърд диск или дял – дори този, на който е инсталирана Windows. Силата на TrueCrypt е, че криптирането е AES-256 и се извършва напълно автоматично в реално време, при записа на файловете.

Социални мрежи

Fishbowl

www.fishbowlclient.com

ЗА WINDOWS За да покажат Silverlight в Windows 7, специалистите от Microsoft създадоха настолния клиент Fishbowl. Той показва Facebook по съвършено нов начин. Fishbowl интегрира популярната социална мрежа с работното пространство на вашия компютър и предлага уникални изгледи на снимките, на информацията от приятели и др. Fishbowl работи също с ХР и Vista.

Seesmic Look

seesmic.com/seesmic_desktop/look

ЗА WINDOWS Seesmic прави много за клиентите за достъп до Twitter, но нищо не променя въздействието на тази услуга както Look – инструмент, оптимизиран за Windows 7. Вместо обикновен списък с „туитове“ (tweets) виждате плаващи кутии, които се преместват, докато сърфирате сред туитовете.

 

TweetDeck

www.tweetdeck.com

ЗА WINDOWS, MAC, LINUX и мобилни телефони Тъй като използва Adobe Air, TweetDeck работи на повечето големи операционни системи. Той използва популярния интерфейс с много колони, за визуализация на актуализациите на Twitter (както и тези на Facebook, LinkedIn и MySpace). В TweetDeck имате дори достъп до множество акаунти на Twitter, като можете да следите „най-горещите“ теми и да управлявате вашите списъци от Twitter. Настройката на вашата колона в Twitter може да се синхронизира с много персонални компютри – дори с приложения на iPhone, за архивиране.

Системни обслужващи програми

CCleaner 2.29

www.piriform.com/ccleaner

ЗА WINDOWS Не се нервирайте от това, че Windows от време на време има нужда от прочистване. CCleaner ще се погрижи за това, като едновременно ще оптимизира вашия компютър. Той претърсва поотделно уеббраузърите и други външни приложения, както и регистъра на Windows, като търси „боклук“ (crap; оттук идва първата буква C в наименованието му), който забавя вашата операционна система.

EULAlyzer

www.javacoolsoftware.com/eulalyzer.html

ЗА WINDOWS Нервират ли ви лицензните споразумения с крайния потребител (end-user license agreements (EULAs))? Не сте единствени. За щастие съществува инструментът EULAlyzer, който прави преглед на тези „договори“ и ви показва скритите капани, които бихте могли да инсталирате; ограниченията на това, което можете да правите със софтуера; и дори какви политики за защита на личната информация прилагат уебсайтовете, в които се регистрирате. От вас зависи дали ще приемете съветите, които EULAlyzer ви дава.

PC Decrapifier 2.2.1

www.pcdecrapifier.com

ЗА WINDOWS Чисто новите персонални компютри са идеален пример за отлична производителност на операционните системи, нали? Да, ама не! Купете си персонален компютър от известна марка и е твърде вероятно да установите, че е претрупан с излишен софтуер и друг „боклук“ (crap), инсталиран от производителя срещу заплащане. Преди да започнете да работите на новата си машина, стартирайте PC Decrapifier. Той ще изтрие твърде много предварително инсталиран боклук, от който никога, ама никога няма да имате нужда.

Revo Uninstaller 2.1.5

www.revouninstaller.com

ЗА WINDOWS След като деинсталирате някоя програма в Windows, твърде рядко тя си отива напълно. Revo Uninstaller се грижи допълнително следите от деинсталирания софтуер да бъдат заличени напълно. Много от най-добрите му възможности сега са част от версия Pro (цена 39.25 USD), но и с безплатния Revo може да се прочисти много повече боклук, отколкото с вградената във всяка програма процедура за деинсталиране.

VirtualBox 3.1.4

www.virtualbox.org

ЗА WINDOWS, MAC и LINUX Разбира се, комерсиалните приложения за виртуализация като VMware или Parallels предлагат повече възможности, но не могат да се сравняват по цена с VirtualBox, която дава възможност да работите с която си искате операционна система вътре в друга операционна система. Всички операционни системи трябва да поддържат процесори х86. Има и споделени папки, съдържащи файлове, които можете да използвате както в операционната система хост, така и във виртуалната. Същото важи и за USB устройствата.

Видео

VLC media player 1.0.5

www.videolan.org

За WINDOWS, MAC, LINUX и портативни устройства Търсите не много сложен софтуер за възпроизвеждане на видео и аудио, който да работи на всяка операционна система, с всички медийни формати, които можете да си представите (дори с DVD, но не с Blu-ray)? Медийният плейър VLC media player отговаря напълно на тези изисквания. Той дори може да извършва поточен пренос на медии както на живо от микрофон или уебкамера, така и чрез използване на предварително записани файлове. Инструментът Wiki ще ви запознае с огромния набор от възможности на VideoLAN.

Windows Live Movie Maker

download.live.com/moviemaker

ЗА WINDOWS Преди време Windows Live Movie Maker се доставяше с Windows ХР, но сега е част от Windows Live Essentials, така че ще трябва да го изтеглите отделно за Vista или Windows 7. Това е напълно нова програма, интегрирана тясно с други компоненти на Live, като Live Photo Gallery. Друг знак за модерния външен вид на Windows Live Movie Maker е неговият интерфейс с ленти (ribbon), въведен за първи път в Microsoft Office 2007. Ако искате инструмент, с който да редактирате лесно видео в Windows, Windows Live Movie Maker е несравним.


Съдържание: