Три нови процесора от AMD
Три нови процесора от AMD

PCMagazine, Брой 10
Категория: Хардуер , Процесори , Чипсети и процесори
Етикети: процесор , AMD , чипсет
PC MAGAZINE , Добрил Доков
12.10.2010

Три нови процесора от AMD

Обикновено когато една компания предлагаща процесори започне производството на чипове по нов процес или архитектура основно се разграничават три фази. Първата фаза е на първоначалното предлагане на продуктите, по време на която процесорите се отличават с относително скромни възможности за овърклок в комбинация с доста лакома консумация на енергия. Причината за това се крие във фактът, че производственият процес все още не е "ошлайфан" за да се комбинира отлично с новата архитектура.

В допълнение към този проблем налице е също така и по-лош добив на чипове, обикновено концентриран в центъра на пластината. Разпределянето на успешният добив работещи процесори от една пластина е доста деликатна задача, като обикновено те се разпределят според покриването на различните изисквани нива на TDP при дадена честота. Обикновено чиповете разработени и произведени през тази фаза не могат да се похвалят с огромен овърклок или пък за постигането му е необходимо подаването на доста сериозно захранващо напрежение – а от там и съответната нужда от адекватно охлаждане.

С усъвършенстването на производствения процес и стиковането между него и архитектурата плавно се преминава към условната втора фаза. Тук компанията вече е разработила производственият си процес до съвършенство, като основните неща които я интересуват е да задоволи търсенето на пазара във всички целеви сегменти. Обикновено чиповете произвеждани през тази условна фаза се отличават с отличен или поне много добър овърклок (независимо от своето пазарно позициониране), скромна нужда от повишаване на захранващото напрежение и слабо топлоотделяне поради загуби.

Произвежданите през тази фаза продукти се радват на много голям процент успешен добив, като дори и моделите намиращи се относително далеч от центъра на пластината показват задоволителни качества. Характерно за тази фаза е постепенното увеличаване на фабричните честоти на предлаганите процесори, тъй като компанията все по-уверено може да предлага чипове с висока скорост без съмнения относно тяхната стабилност или деградация с течение на времето.

По-нататъшното овладяване на производственият процес и разработването му в комбинация със съответната архитектура водят до следващата и последна трета фаза, където за съжаление на потребителите връх взимат не техническите изисквания а икономическите. Казано по-просто, през третата фаза на разработка и производство на един процесор компанията вече е усъвършенствала процесите до такава степен, че вече е в състояние без проблеми да сегрегира и разпредели всеки един модел в неговият си пазарен клас. Само по себе си това всъщност не е лошо, проблемът пред потребителите и по-точно ентусиастите се явява когато стане ясно, че производственият процес е усъвършенстван до такава степен, че в по-ниските класове компанията всъщност предлага кристалите, неспособни да постигнат по-високо ниво на тактова честота при каквито и да е условия (или поне при съместяване с разумно ниво на TDP). На практика това е и моментът в който за ентусиастите вече престава да е изгодно закупуването на процесор с по-ниска честота с цел овърклок до изравняването с по-скъпите модели, просто защото това почти със сигурност ще идва на твърде висока цена от гледна точка на консумацията на енергия.

Ако се чудите защо отделяме толкова време за описанието на тези детайли, причината за това е съвсем проста – разбирането на тази ситуация ще ни помогне в задачата да открием какво можем да очакваме от новите процесори на AMD, обявени от компанията. Позиционирането им спрямо тези условни три фази ще ни покаже какво можем да постигнем от тях като овърклок или консумация на енергия. Що се отнася до производителността им, по този въпрос неясноти едва ли съществуват.

Ситуацията при AMD в момента?

Компанията представи три нови процесора, разпределени съответно в средният, средно-високият и високият сегмент на пазара. Това са моделите Phenom II X2 560, Phenom II X4 970 и Phenom II X6 1075T. Първият модел представлява двуядрен процесор с тактова честота 3,3 GHz. Този чип всъщност по нищо не се отличава от досегашните двуядрени чипове с тази разлика, че се предлага работещ при по-висока тактова честота и е с отключен множител, т.е. Black Edition. Нивото на TDP за този модел е 80 W.

Вторият нов представител на процесорите в гамата на AMD е четириядреният Phenom II X4 970. Неговата тактова честота е 3,5 GHz, като нивото на TDP се оценява на 125 W. Подобно на своят двуядрен събрат, този четириядрен чип всъщност представлява фабрично овърклокната версия на вече наличните на пазара процесори, като в комбинация с това е и Black Edition, т.е. потребителят може да променя неговият множител.

Третият и последен представител на фамилията Phenom на AMD който ще разгледаме в този материал е шестядреният процесор Phenom II X6 1075T. Той има работна честота 3,0 GHz, като използването на разработената от AMD технология TurboCore му позволява да повишава честотата на ядрата си до 3,5 GHz. Нивото на TDP за този процесор отново е 125 W.

Ако погледнем характеристиките на тези чипове в светлината на разглежданите по-горе три условни фази ще открием, че при моделите Phenom II X4 970 и Phenom II X2 560 компанията вече явно започва преход от първата към втората фаза. С развиването на производственият процес и архитектурата можем да очакваме все повече високоскоростни предложения от AMD, които не само ще се предлагат с висока фабрична честота, но и вероятно ще могат да гарантират постигането на внушителен овърклок – например честоти над 4-4,2 GHz при разумно захранващо напрежение.

И все пак остава въпросът, каква е ситуацията с конкретните три процесора в този момент?

Тестове и овърклок

Тестовата система се състоеше от дънна платка ASRock 890GX Extreme4, 4 GB DDR3-1333 MHz памет Silicon Power както и охладител Noctua NH-D14. За използването на който и да е от трите процесора не се налагаше ъпдейт или промени в BIOS-а на дънната платка – те бяха разпознати безпроблемно. Операционната система беше представена от 32 битова версия на Microsoft Windows 7 Ultimate Edition.

Първият от трите модела който ще разгледаме и тестваме е Phenom II X2 560 Black Edition. Макар и двуядрен този модел съвсем спокойно се "отключи" до пълноценен четириядрен процесор, работещ без никакви проблеми. По отношение на овърклокът процесорът беше стабилен при честота от 4,1 GHz като двуядрен. За стабилна работа при тази честота беше необходимо захранващо напрежение от 1,475 V.

Що се отнася до четириядреният вариант – Phenom II X4 970, oт своята фабрична честота той постигна овърклок до 4 GHz при захранващо напрежение на ядрото 1,525 V. Макар и малко прекалено високо въпросното захранващо напрежение всъщност беше повече от комфортно при условие, че се осигури охлаждане с адекватен въздушен охладител.

Шестядреният процесор Phenom II X6 1075T постигна стабилен овърклок до честота от 4 GHz, което на фона на фабричната му честота е едно наистина нелошо постижение. За целта му беше необходимо захранващо напрежение от 1,525 V, при което топлоотделянето на процесора беше в разумни граници благодарение на използваният охладител – Noctua NH-D14. Както може да се види скокът в производителността след овърклок и на трите процесори е повече от задоволителен, така че от тази гледна точка новите модели определено имат какво да предложат.

 

В светлината на разгледаните по-горе фази на производството и потенциалът за овърклок на представените процесори можем да направим няколко извода. На първо място това е сегашното технологично положение на компанията съобразно условните фази – съдейки от потенциалът на овърклок на новите чипове в комбинация с повишената им фабрична честота става ясно, че AMD е успяла да усъвършенства производственият си процес. Благодарение на това дори и при по-висока честота моделите 560 и 970 успяват да се вместят в целевото си ниво на TDP.

Можем да предположим, че вследствие на тези усъвършенствания компанията се намира в преход между първата и втора условни фази които разгледахме. Какво означава това? Означава, че от сега нататък предлаганите от AMD процесори ще се отличават с по-висок потенциал за овърклок без при това да е необходимо задаването на твърде високо захранващо напрежение. Означава, че за феновете на овърклока новите ревизии на чиповете ще бъдат за предпочитане, тъй като почти със сигурност ще достигат поне 3,9 до 4 GHz с въздушно охлаждане без особени проблеми.


Съдържание: