Casio Green Slim XJ-A145U проектор за данни, базиран на нова технология
Casio Green Slim XJ-A145U проектор за данни, базиран на нова технология

PCMagazine, Брой 10
Категория: Проектори
Етикети: проектор , Casio , проектор за данни
PC MAGAZINE
12.10.2010

Casio Green Slim XJ-A145U проектор за данни, базиран на  нова технология

 Casio Green Slim XJ-A145U

Цена 999.99 USD

предимства: Лек. Източник на светли-на без живак и със срок на експлоатация 20 000 часа (при 6000 часа гаранция). Чете файлове от USB памет.

недостатъци: Известни проблеми с качеството на изображението, особено при видеото (за разлика от данните и изображенията).

Не са много проекторите, които предлагат и номинална яркост от 2500 лумена, и източник на светлина със срок на експлоатация колкото на самия проектор. Всъщност Casio Green Slim XJ-A145U и малко на брой близки до него модели на Casio са първите лястовички от този вид. Тайната е иновативният хибриден източник на светлина на Casio – Green Slim. Той не само че издържа повече от традиционните лампи, но и има допълнително предимство да е без живак, което го прави екологично доста по-чист от останалите проектори.

В известно отношение XJ-A145U (размери 4 на 30 на 21 см) е типичен лек XGA (1024-на-768) DLP проектор. Но вместо да възпроизвежда червена, зелена и синя светлина с помощта на стандартна лампа и познатото цветово колело, той възпроизвежда червената светлина чрез светодиоди; синята с лазери; а зелената – чрез насочване на синия лазер към фосфор. Едно от ключовите предимства на хибридния източ- ник на светлина е очакваният срок на експлоатация от 20 000 часа – който е от 4 до 10 пъти по-дълъг от предполагаемата продължителност на живота на стандартните лампи. Допълнително предимство (наред с портативността) на този модел е възможността да чете JPG и AVI файлове от USB памет, така че можете да оставите лаптопа си вкъщи.

Аз измерих яркостта на XJ-A145U в най-яркия му режим от 1927 лумена, или при 77% от номиналната му яркост. Той се оказа достатъчно ярък, за да въз-произведе достатъчно голямо изображение дори и в добре осветена стая. На нашите тестове DisplayMate XJ-A145U се справи с повечето изображения без проблем. Обаче, както всички DLP проектори, той създаваше лек ефект на дъгата, като светлите участъци се разлагаха на малки червено-зелено-сини дъги, когато си преместите погледа или нещо мръдне на екрана. Освен това видях очевидна постеризация и зеленикав оттенък при цветовете на кожата във видеоклиповете. Така че, въпреки че този проектор не е перфектен за видео и ефектът на дъгата е малко разочароващ, той си остава един ярък портативен проектор, приятелски настроен към околната среда и към джоба ви. – М. Дейвид Стоун


Съдържание: