Награда избор на редактора: Chieftec Dragon – кутията която ще сложи край на всички колебания?
Награда избор на редактора: Chieftec Dragon – кутията която ще сложи край на всички колебания?

PCMagazine, Брой 10
Категория: Хардуер , Аксесоари
Етикети: Chieftec , компютърна кутия
PC MAGAZINE , Добрил Доков
12.10.2010

Награда избор на редактора:  Chieftec Dragon – кутията която ще сложи край на всички колебания?

Компанията Chieftec е на пазара като производител на компютърни кутии от повече от 15 години. Някои от основните параметри на които тя държи са качество, удобство при използване и не на последно място – изключително ефектен външен вид. Що се отнася до последната точка, още на пръв поглед при модела от серията Dragon CH-07B-R става ясно, че тази цел е постигната. Какво остава по оставащите критерии обаче? За да разберем нека разгледаме в детайли въпросното предложение от Chieftec, което ни беше предоставено от фирма Аргус Компютри ЕООД.

За всеки е ясно, че моделите от този клас компютърни кутии са предназначени почти изключително само за феновете на овърклока или тишината на системата при работа. Това естествено съвсем не означава, че подобни предложения не могат да се харесат и на обикновените потребители – те със сигурност ще открият изключително много особености на моделите които ще им допаднат.

Размерите на модела са 540 мм х 205 мм х 480 мм, като те са напълно достатъчни за инсталирането на Е-АТХ дънна платка както и за използването на процесорен охладител тип кула с големи размери. Нещо повече – въздушният поток през кутията е изключително добре оптимизиран, като тя фабрично пристига окомплектована с четири вентилатора плюс опционалната възможност за пети. Разположението им е както следва един на лицевия панел на кутията, чиито диаметър е 120 мм, два допълнителни вентилатора на връхният панел, отново с диаметър 120 мм плюс периферен вентилатор на левият капак с диаметър 220 мм. Всички вентилатори притежават LED подсветка, която в комбинация с мрежестото покритие от перфорирана ламарина осигурява споментият в началото на материала ефектен външен вид.


Инсталирането на всички дискови устройства може да стане без използването на каквито и да е инструменти, независимо дали става дума за DVD/CD или твърд диск. За инсталацията на самата дънна платка ще ви се наложи да използвате инструменти, тъй като прикрепването й към шасито на кутията става чрез стандартни болтове. Една от особеностите които следва да се имат предвид (особено при процесорни охладители с по-големи размери) е фактът, че страничният вентилатор с големи размери е монтиран от вътрешната страна на капака. Това намалява пространството в кутията с около 1,5-2 см и може да е проблем при използване на твърде обемист процесорен охладител.

Лицевият панел на Chieftec Dragon CH-07B-R осигурява повече от достатъчно пространство за четири 5,25 инчови устройства или три такива плюс 3,5 инчов вариант. В горната част на кутията са разположени бутоните за включване/изключване или рестартиране на системата, както и USB/eSATA конекторите и жаковете за свързване на слушалки и микрофон.

Цената на която може да се намери Chieftec Dragon CH-07B-R за България е около 220 до 240 лв. с включено ДДС но без захранващ блок, като моделът се предлага в две разцветки – червен и черен


Съдържание: