MSI X620 ултратънък и все пак достатъчно мощен?
MSI X620 ултратънък и все пак достатъчно мощен?

PCMagazine, Брой 10
Категория: Компютърни системи , Преносими компютри
Етикети: преносими компютри , MSI X620
PC MAGAZINE , Добрил Доков
12.10.2010

MSI X620 ултратънък и все пак  достатъчно мощен?

Традиционно категорията от ултратънки или леки преносими компютри винаги е съчетана със съответните процесори, консумиращи изключително малко енергия, и дисплеи със скромни характеристики – отново поради по-ниското ниво на консумирана енергия. Всичко това произхожда от невъзможността на производителите да разработят и вградят батерия с миниатюрни размери, запазваща висок капацитет. Единият от начините за заобикаляне на тази особеност е разработката на тънки, но големи като площ портативни компютри. Това позволява използването на по-голяма батерия, осигуряваща така необходимата енергия за по-дълго време за работа, по-мощен процесор или дисплей с по-добри качества. Именно такава е и ситуацията с модел X620 на MSI, представен съвсем наскоро от компанията и явяващ се едно от нейните най-нови предложения в Ultra-Slim гамата от компютри.

Едно от първите неща, които ще ви направят впечатление в този модел на MSI, е използваният дисплей с диагонал от 15.6 инча. Неговата резолюция е малко нестандартна – 1366 х 768 пиксела, но това съвсем не означава, че не предлага отлична видимост. Дисплеят се предлага с лъскаво покритие тип Glare, което макар и леко да увеличава отблясъците при работа на дневна светлина, допринася за значително по-доброто качество на възпроизвеждане на цветовете. По-интересна е графичната карта, с която се предлага окомплектован този модел – вариантите включват два модела, GMA X4500MHD на Intel и Mobility Radeon HD5430 с 1 GB собствена DDR3 памет. Докато първият вариант едва ли ще предизвика блясък в очите на хардуерните ентусиасти, определено може да се каже, че ултратънък лаптоп в комбинация с дискретна графична карта е нещо, което не се среща твърде често. Производителността на Mobility Radeon HD 5430 е достатъчна за абсолютно всички ежедневни задачи, като благодарение на поддръжката на DirectX11 системата може да се възползва от графичния хардуер в някои насоки, касаещи само операционната система.

 

Процесорът, с който се окомплектова MSI X620, може да е както Intel Pentium Dual Core SU4100, така и Intel core 2 Duo SU7300, като и в двата случая тактовата честота е 1.3 GHz. Конкретният модел, който ще разгледаме, е вариантът с процесор Core 2 Duo SU7300, представляващ ULV процесор, който позволява удължено време за работа на батерия поради ниското ниво на консумирана енергия. Паметта, използвана от системата, е тип DDR3 и е с обем до 4 GB, разпределена в два слота по 2 GB, работеща в двуканален режим. Твърдият диск има обем 500 GB, като една от изненадващите особености на X620 като за ултратънък компютър е наличието на оптично устройство. Въпросното устройство представлява DVD-Multi модел, поддържащ както четене, така и запис на CD и DVD дискове.

Благодарение на големия размер на шасито MSI X620 предлага почти пълноразмерна клавиатура, като между отделните клавиши е предвидено необходимото разстояние за комфортна работа. Самите клавиши са от така модерните напоследък „chiclet type“, като макар и да се изисква известно свикване с тях, при по-дълга работа човек започва да оценява комфорта на този тип клавиатура. Като цяло благодарение на голямото отстояние между отделните клавиши работата с клавиатурата е доста удобна, особено като вземем предвид и факта, че шасито на лаптопа е широко и позволява удобно разполагане на ръцете. Моделът осигурява наличие на три USB порта, HDMI и аналогов D-Sub конектор, както и стандартни жакове за микрофон и слушалки. Стандартно батерията, с която се предлага, е осемклетъчна литиевойонна, осигуряваща максимално време на автономна работа до 11 часа. Всъщност последното се дължи не само на доста добре подбрания хардуер, но и на интелигентното управление на компонентните от операционната система, която е Microsof Windows 7 Home Premium Edition.

За да проверим колко време за работа на батерия осигурява MSI X620, използвахме следната постановка – видеоклип, възпроизвеждан на цял екран при яркост на дисплея на достатъчно ниво, че да има нормална видимост при дневна светлина. При тези условия компютърът успя да осигури достатъчно енергия за работа в продължение на 5 часа и 28 минути. Макар на пръв поглед това да изглежда относително малко, все пак нека не забравяме, че MSI X620 разполага с доста голям дисплей, мощна видеокарта и не на последно място – натоварването при възпроизвеждане на видеофайл е значително по-голямо, отколкото при четене на документ например.

В крайна сметка MSI X620 представлява един наистина добър избор за потребителите, търсещи решение с дълъг живот на батерията, без при това да се налага да жертват удобството на големия дисплей и клавиатура. Естествено тук това е постигнато чрез използването на ULV процесор с по-ниска производителност и съпътстващите го особености, но ако трябва да сме честни, при ежедневна работа едва ли това ще направи впечатление някому. – Добрил Доков


Съдържание: