Как да постигнем успешна експанзия с онлайн магазин?
Как да постигнем успешна експанзия с онлайн магазин?

PCMagazine, Брой 10
Категория: Интернет , уеб
Етикети: онлайн магазин
PC MAGAZINE
12.10.2010


Може би най-голямата разлика между търговските обекти от традиционен тип и продажбите онлайн е в това, че вторите ни дават възможност за неограничено разширяване на географската територия, в която продаваме. интернет е навсякъде и съответно вашият магазин може поне на теория да получи поръчка както от съседния квартал, така и например от папуа нова гвинея. това едва ли интересува онези от вас, които мислят за своя бизнес като за кварталното магазинче и се радват на продажби, гарантиращи им прилични доходи, без да се налага да работят за някого. ако сте от предприемачите, които се стремят да превърнат бизнеса си в глобално явление обаче, неограничените възможности за експанзия са може би най-интересната характеристика на онлайн магазините за вас. именно на тази тема ще се спрем в настоящата статия от съвместната поредица на сп. PC Magazine Bulgaria и фирма Mirchev Ideas – разработчик на софтуера за електронни магазини Summer Cart (http://www.summercart.com/).

Е добре, вие може би сте създали своя онлайн магазин и вече печелите от него. Но дали се възползвате от неговото най-голямо предимство – липсата на географски ограничения на продажбите? Истината е, че стартирайки сайт за продажби, вие сте започнали един практически глобален бизнес. Не вярвате ли? Помислете за сайтове, като eBay и Amazon, които днес са сред най-използваните в целия свят и на практика техните собственици притежават покритие, аналогично на това да разполагат с квартални магазинчета във всеки блок по света. Помислете си – дори и най-големите традиционни търговски вериги, като например Уол Март, не могат да постигнат подобно покритие на аудиторията, а вие сте го получили наготово още с решението да стартирате своя бизнес в интернет.

Все пак е важно да уточним, че всяка географска експанзия е свързана със сериозни усилия в определени насоки и е най-добре тя да се прави внимателно и поетапно. Да имате онлайн магазин означава, че пътят към международна експанзия е открит, но не и че не трябва сами да изминете този път стъпка по стъпка. В крайна сметка какво от това, че вашите стоки могат да бъдат закупени от потребители на другия край на планетата, ако вие нямате подходящите рекламни инструменти, за да ги накарате да научат за вас. Или пък ако нямате бърза и надеждна система за доставка на вашите продукти до дома им.

Първото, което със сигурност можете да направите по отношение на географското разширение, е да покриете всички български градове, създавайки един наистина национален онлайн търговски обект. Добре е да осъществите това още със старта на онлайн магазина, позволявайки на вашите клиенти да пазаруват както от вашия град, така и от всяко друго населено място в страната. За целта е достатъчно да намерите надежден партньор за доставка на вашите продукти и да използвате правилния микс от рекламни и ПР канали с национално покритие. Още щом направите тази стъпка, вие ще имате много по-голяма аудитория от стотиците малки или средни по големина офлайн търговски обекти, които функционират във вашия сегмент и най-често разчитат единствено на потока от потребители, преминаващи около тях.

Следващата стъпка – налагане на вашия онлайн магазин извън границите на България – е по-трудна, но сигурното е, че рано или късно ще трябва да я направите. Просто защото, ако вие не тръгнете по пътя на експанзията, това не значи, че чуждестранните онлайн предприемачи няма да го направят, вземайки вашия пазар. Също както през последните години големите ритейл вериги изместват малките български квартални магазинчета конкуренцията на големите международни онлайн търговци ще изяде в бъдеще голяма част от печалбата на по-малките подобни проекти. Най-добрият начин да се справите с тази тенденция е да не развивате „квартален“ онлайн магазин, а да мислите за пазара глобално. Достатъчно е да се сетим колко българи днес предпочитат да пазаруват от eBay или Amazon, за да разберем важността на тази стъпка.

Разбира се, вие може да имате специфични причини да изберете за старт на своята международна експанзия някой азиатски регион или пък САЩ. В общия случай обаче най-много ползи бихте имали, ако разширите дейността си първо в Европейския съюз, възползвайки се от опитите на неговата администрация да улесни презграничната онлайн търговия в неговите рамки.

Преди около три години тогавашният български еврокомисар Меглена Кунева поведе своеобразна война срещу прекалената фрагментация на европейския пазар в частта му за търговия на дребно. Според нейния екип именно електронната търговия е довела до така необходимата революция в сближаването на отделните национални пазари за продажба на дребно, в резултат на което потребителите печелят от по-добрите избор и цени. Според тогавашно проучване на Европейската комисия, 50% от потребителите в ЕС с достъп до интернет са пазарували онлайн през последната година, но едва 12% от тях са използвали магазин от друга държава. Въпреки че няма обективни причини (свободното движение на хора и стоки отдавна е неизменна част от регулацията в ЕС, а Директивата за договори, сключвани от разстояние и Директивата за електронната търговия допълнително улесняват този процес), днес този дял не се е променил осезаемо. Въпросът е как бихме могли да се възползваме от тази все още свободна ниша и да превърнем своя онлайн магазин в успешен международен бизнес. Ето няколко съвета на предприемачи, които вече развиват подобни проекти.

изберете правилните пазари

Ако вие сте собственик на средноголяма фирма, едва ли ще можете да покриете всички държави от ЕС със самия старт на вашата международна дейност. Затова най-добрата стратегия е да изберете национални пазари, които ще се превърнат в бърз източник на приходи за вас и ще ви позволят постепенно да разширявате своето присъствие. Населението в някои страни, като Обединеното кралство, Франция и Германия, както и скандинавските държави, например пазарува активно по интернет и е отворено към нови предложения в този сегмент. В други, като Италия и Испания пък, делът на онлайн бизнеса не е толкова голям, но обещанията за растеж са значителни. Затова помислете внимателно при избора на пазар за първоначалната си експанзия.

премахнете езиковите бариери

Ако си мислите, че е достатъчно да преведете своя сайт на английски език, за да можете спокойно да продавате в цяла Европа, помислете пак. В много от европейските страни жителите предпочитат да посещават сайтове със съдържание на родния им език (Германия е типичен пример за това) и вие трябва да се съобразите с този факт. Да, потребителите в тези държави биха разбрали вашето послание и на английски, но само ако бяха длъжни да го правят. Истината е, че те могат да намерят много други възможности за прекарване на свободното си време, вместо да пазаруват от вас, и вие трябва да сте перфектни във всяко отношение, за да спечелите битката за вниманието им. Затова е от огромно значение да създавате нова езикова версия при всяко стъпване на нов национален пазар, и то използвайки най-качествените преводачески услуги, които можете да си позволите.

създайте усещане за близост

Езикът е задължителен, но не и достатъчен фактор, за да убедите вашите чуждестранни клиенти, че трябва да ви имат доверие. Добре е да добавите в съответната езикова версия на сайта си местен телефонен номер (отдалеченото използване на национални номера отдавна е възможна и достъпна функция, предлагана от алтернативните оператори), както и да закупите местен национален домейн. Електронните адреси за контакт също е добре да са със съответното национално разширение. Накрая – дори и да нямате офис в съответната държава, проучете възможностите да наемете виртуален офис там и на този адрес да пристигат различни запитвания, рекламации и т.н.

рекламирайте, но правилно

Стартирането на бизнес в друга държава вече отдавна не означава, че трябва непременно да „изсипете един камион пари“ в местните телевизионни канали и централни ежедневници. Развитието на интернет технологиите през последните години създаде редица възможности за много добре фокусирана реклама на достъпна дори за малките български фирми цена. Рекламите чрез микроразплащания „на клик“ в Google, Facebook, YouTube и други подобни канали могат да ви позволят да разпространите успешно вашето послание до която и да е национална аудитория, без това да натовари осезаемо бюджета ви. В добавка изпращането на добре написани прессъобщения до местните издания, специализирани във вашия бранш, също ще ви донесе присъствие в публичното пространстов на достъпна цена. Разбира се, излишно е да споменаваме, че ще трябва да хвърлите сериозни усилия за оптимизация за търсачки (SEO – Search Engine Optimization) на съответния език и това е задължително условие за успеха на вашата международна маркетингова кампания.


Съдържание: