Chieftec CH-09B – Повече за по-малко?
Chieftec CH-09B – Повече за по-малко?

PCMagazine, Брой 10
Категория: Хардуер
Етикети: Chieftec , компютърни кутии , Chieftec CH-09B
Наско Атанасов
12.10.2010

Chieftec CH-09B – Повече за по-малко?

Избор на редактора Още от момента на създаването си компаниятa Chieftec следва своята философия "More for less" или казано по друг начин – да предоставя повече възможности и екстри на потребителите срещу по-малко пари. Предлаганите от компанията компютърни кутии от средния и нисък клас следват именно тази философия, осигурявайки на купувачите неща като гнезда за 120 мм вентилатори, инсталация и работа без нужда от инструменти, изводи за водно охлаждане и т.н. Конкретният модел който ще разгледаме – Chieftec CH-09B-B-OP продължава да следва тази линия, осигурявайки ни широка гама от възможности.

Размерите на Chieftec CH-09B-B-OP са както следва дължина 540 мм, широчина 205 мм и височина 442 мм. С използването на вградените "крака" на кутията, изнасящи се встрани нейната широчина се увеличава с 10 мм. Кутията използва семпъл дизайн, като на лицевия панел разполагаме с общо четири слота за 5,25 инчови устройства и един за 3,5 инчови. Инсталирането на всяко от тях е напълно безпроблемно и не изисква използването на каквито и да е инструменти. Същото важи и за слотовете за поставяне на твърдите дискове, които са общо пет на брой.

Разглежданият вариант на Chieftec CH-09B-B-OP идва без предварително инсталиран захранващ блок, което позволява на купувачите да подберат подходящото решение според своите нужди. По отношение на охлаждането кутията е екипирана с един вентилатор с диаметър 120 мм (захранван чрез Molex конектор), инсталирана на лицевият панел по такъв начин, че да охлажда областта в която се монтират твърдите дискове. В допълнение към него разполагаме с допълнителни места за монтаж на вентилатори на задния панел на кутията (120 мм) и на страничният панел (2 х 80 мм).

От гледна точка на окомплектовката с която се предлага кутията, тя включва резервни болтчета, поставки за инсталация на дънната платка към шасито и ключове за заключване на страничния капак. Освен тази възможност за подсигуряване кутията включва също така и Kensington lock, чрез който може да бъде фиксирана към определено място. На задният панел налице са също така и два фабрични отвора през които да преминават тръбите на водно охлаждане, стига такова да е налично.

Като цяло работата с Chieftec CH-09B-B-OP е изключително удобна, като единственото нещо за което ще ви потрябва инструмент е за фиксирането на дънната платка към шасито – което за жалост не може да бъде извадено от кутията за улесняване на задачата по асемблиране на системата. Освен изброените по-горе слотове за устройства лицевият панел предлага също така и два USB 2.0 порта и жакове за микрофон и слушалки. Цената на която можете да закупите този модел на Chieftec оборудван с един 120 мм вентилатор под лицевият панел и без захранващ блок е около 140 лв. с включено в цената ДДС.


Съдържание: