Как да накараме Google да работи
Как да накараме Google да работи

PCMagazine, Брой 11
Категория: Събития
Етикети: търсачки , Google , търсачка
PC MAGAZINE
16.11.2010

Как да накараме Google да работи

Ако сте ходили в Ню Йорк през празниците около Деня на труда и сте се разхождали по площад „Таймз скуеър“, може да сте виждали 15-секунден, анимиран видеоклип, който атакува главния изпълнителен директор на Google Ерик Шмид и политиките на неговата компания по отношение на защитата на личната информация. Видеоклипът, който върви на огромен джъмботрон (jumbotron – търговска марка големи телевизори за площади и други публични места, произвеждани от Sony) с площ 50 кв.м, е част от кампанията „Не ме следи!“, подета от организацията Consumer Watchdog. Целта й е да упражни натиск над Конгреса да прокара закони, благодарение на които да бъде създаден списък на потребители, които не искат интернет компаниите да следят дейността им онлайн.

„Ние осмиваме Шмид на площада с най-претогрупа от потребители атакува политиките за защита на личната информация, които прилага услугата мастодонт. варен трафик в САЩ, за да насочим вниманието на обществеността към това колко немарливи са Шмид и Google по отношение на правата за защита на личната информация“, казва в едно свое изявление Джейми Корт, президент на организацията Consumer Watchdog.

Организацията посочи базата от некриптирани данни, събрани неправомерно от Google и разпространявани чрез Wi-Fi мрежи, нейната услуга за социална мрежа Buzz и последните предложения за политики от страна на Google и Verizon по отношение на неутралността на Мрежата като доказателства, че „Google е тръгнала по лош път“.

Рекламата на „Таймз скуеър“ показва Шмид като злокобен „сладоледен“ човек, а до него мига съобщението „Той събира ВАШАТА лична информация“. След това рекламата подканва потребителите „да кажат на Google да спре да следи всяко тяхно движение“, като изпратят текст „EVIL“ (ЗЛО) на телефонен номер 69866. Не е много ясно какъв ще е ефектът от този текст (и дали изобщо информацията, изпратена от вашия клетъчен телефон, ще бъде събирана и вземана предвид от някого).

„Ние обичаме сладолед не по-малко от останалите хора, но защитата на личната информация ни е по-мила – казва един говорител на Google в свое изявление. – Именно затова предлагаме на потребителите инструменти, с които могат да защитават личната си информация онлайн – като Google Dashboard, Ads Preference Manager, режима „incognito“ в Chrome“ и чата чрез Gmail в режим „off the record“.

Една по-дълга версия на този видеоклип, продължаваща 1 минута и 34 секунди, показва как Шмид предлага на децата безплатен сладолед. „Вече знам какъв вид сладолед обича всяко дете“, казва многозначително Шмид във видеоклипа. Той свършва с покана към зрителите да поискат от Конгреса да състави списък „не ме следи“.

„Според нас трябва да се изнамери друг начин за защита на личната информация на потребителите онлайн: един списък „Не ме следи“, който не дава право на Google или на други интернет компании да следят всяко ваше движение онлайн“, казва Джон Симпсън, ръководител на проекта Inside Google Project в тази група. – Клой Олбънизиъс


Съдържание: