AirLive Traveler 3G II
AirLive Traveler 3G II

PCMagazine, Брой 11
Категория: Хардуер
Етикети: маршрутизатор , Wi-Fi маршрутизатор , AirLive Traveler 3G II
PC MAGAZINE
16.11.2010

AirLive Traveler 3G II

Имате iPad, iPod Touch или някое друго устройство, което притежава Wi-Fi възможност за връзка с интернет, но не и вграден 3G модем за свързване към Мрежата чрез GSM мрежата? За радост вече съществуват решения, които почнаха да се появяват малко след старта на първите iPad таблети на Apple и имат възможност за връзка към интернет само чрез Wi-Fi. Това са мобилни 3G маршрутизатори, които разпръскват сигнал чрез Wi-Fi.

Този вид маршрутизатори станаха много популярни в САЩ, където наскоро беше съобщено в новините, че по време на презентация на продукт в залата е имало повече от 200 безжични точки за достъп. Това означава, че тези хора са носили със себе си безжична точка за достъп, чрез която да осъществяват достъп до интернет от мястото, на което се намират.

От фирмата производител на мрежово оборудване AirLive ни предоставиха за тест един такъв рутер, който носи името AirLive Traveler 3G II. Той е с размери, които позволяват носенето му в джоба и има вградена литиевойонна батерия, която му позволява да работи без нужда от свързане с електрическа мрежа. Зарядното също е с малки размери и ниско тегло, така че може да бъде носено в чантата или също в джоба. Рутерът работи с безжичните спецификации 802.11 b/g и n, под управлението на Linux операционна система и поддържа всички модерни автентификационни протоколи, както и протоколи за криптиране.

Безжичният маршрутизатор може да се свърже към различни видове WAN, като това би могло да бъде домашният Ethernet кабел от доставчика и да бъде ползван като точка за достъп вкъщи. Но главната му функция е да препредава 3G интернет, като за целта е предвиден USB порт, към който може да се включи 3G Dongle. Въпросният Dongle представлява малко устройство с размерите на USB Flash памет, в който може да се сложи SIM карта и когато бъде пъхнат в USB порт да се използва за достъп до интернет през UMTS мрежата на мобилния оператор.

Безжичната точка за достъп не се предоставя с такъв, затова специално за ревюто взехме USB стик от М-Тел, които ни предоставиха К3565 USB Stick, който е произведен от Huawei и върви в комплект със SIM карта Data Prima. Вариантът много ни допадна, тъй като е подходящ за хора, които желаят да сърфират в интернет, където и да се намират, без да е необходимо за целта да сключват специални договори и да им се начисляват допълнителни такси.

За да започнем работа с 3G маршрутизатора, беше достатъчно само да заредим батерията му с предвиденото за целта зарядно устройство, да пъхнем SIM картата във VMC устройството на М-Тел (като преди това сме я активирали чрез SMS) и след това да се вкара в слота на AirLive Traveler 3G II. През уебинтерфейса, който е достъпен при посещение на адрес 192.168.1.1, стана ясно, че устройството е разпознато успешно и се осъществи 3G връзка. Специална светлинна индикация на повърхността на маршрутизатора показва, че има връзка към интернет, както и активност от страна на потребители, свързани към точката за достъп. Тя също указва заряда на батерията, както и дали устройството е включено.

На батерия маршрутизаторът може да издържи до 4 часа работа, като това време може да бъде продължено благодарение на функцията за пестене на батерия, която автоматично намалява силата на сигнала и изключва 3G модула, в случай че няма потребление.

Уебинтерфейсът ви позволява да настроите вида на входящата интернет връзка – 3G, Ethernet и дори Wi-Fi. Последната опция позволява на теория да превърнете маршрутизатора в repeater, но аз не успях да осъществя такава връзка, в която входният интернет трафик да идва от друга Wi-Fi точка за достъп.

Важно е да се отбележи, че по подразбиране Wi-Fi сигналът не е криптиран и е добре да се постави парола, за да не се възползват други хора от вашата 3G връзка. В заключение може да се каже, че при тестовете останах много доволен от 3G маршрутизатора и че той позволи да ползвам интернет на устройства, с които преди това можех да работя пълноценно само когато се намирам в покритие на Wi-Fi hotspot.


Съдържание: