Забележка към мен самия: чиповете си отиват, идват приложенията




Забележка към мен самия: чиповете си отиват, идват приложенията

PCMagazine, Брой 11
Категория: Мнение , Технологии , Мобилни технологии , Електроника
Етикети: мобилни приложения , чип , ИТ технологии
PC MAGAZINE , Джон Дворак
16.11.2010


Ако сте журналист, който пише статии за високите технологии, като мен или пишете за всички нови технологии, които ежедневно и ежечасно заливат страната, по-добре си намерете друга професия. Както споменах наскоро в една моя статия, общественото съзнание постепенно преминава от състояние „глупав“ към „по-глупав“. След като в няколко поредни статии писах за новите инструкции в чипа х86, отбелязах нулев прираст на читатели. Днес на никого не му пука за чиповете. Всички се интересуват от приложенията.

Мобилната платформа завладя съзнанието на масовия потребител, така че ние, журналистите и издателите, трябва като лазери да се насочим към приложенията за нея и към телефоните, на които те работят. Това са предимно телефони iPhone, но също така и модели с операционна система Android на компании като Motorola. RIM също се опитва да се включи в действието, а Nokia отчаяно се опитва да се реализира на американския пазар.

Това статукво роди аномалията, наречена iPad. Самата идея за него бе достойна за порицание. И в миналото неведнъж са правени опити за създаване на таблети, но те не постигаха кой знае каква популярност. Всички се провалиха. Apple просто взе един бърз мобилен телефон, бракосъчета го с две по-нови идеи и така се роди iPad. Първо, Apple изхвърли на боклука предишните концепции по отношение на таблетния компютър. Няма писалка, няма разпознаване на ръкопис, няма качества на бележник за водене на бележки на ръка. Вместо това Apple взе iPhone, съчета го с Kindle, който си е чиста проба устройство за четене на електронни книги. И готово! Ето ти iPad!

Всъщност това е напълно нов модел джобно устройство, а не таблетен компютър. Той не може да се сравнява с предишните опити да се популяризира платформа с подобен физически стил и оформление. Платформата iPad дава много храна за журналисти и издатели. На практика тя е по-интересна от пълния с приложения iPhone, защото е странна. А феноменалните продажби доказват това, тъй като iPad се оказа най-бързо продаващото се устройство от потребителската електроника.

Като гледам как Apple продава милиони iPad-и още от датата на промоцията на това устройство, се сещам за времената, когато компютърът Macintosh бе революционно нов. През 1984 година мечтата на създателите му бе да продадат 100 000 броя от него за 90 дни. Apple едва-едва постигна тази бройка. Но времената наистина са се променили. Така че ако мобилните приложения и iPad се превърнат в тема на деня за около година, какво друго може да очаква пазарът на потребителската електроника?

Съществуват интернет и нейният бодигард – Google. Май че това е единствената компания, която работи в интернет и прави нещо, което е интересно и заслужава внимание (но едва ли най-доброто). Microsoft бе маргинализирана в интернет и се опитва да привлече вниманието върху Bing, въпреки че би трябвало да се погрижи да задържи по някакъв начин интереса на хората към компютърната обработка на настолни системи. Аз не зная как ще се постигне това, но Microsoft трябва да измисли начин. Но на софтуерния гигант не му пука, въпреки че именно по този начин той печели по-голямата част от парите си.

Да си кажем правичката, ако рано или късно не настъпи някаква промяна, не след дълго ще четете единствено статии на тема Apple, Google, компютърна обработка чрез iPad, телефони с приложения и нищо друго. Е, от време на време ще пишем по някоя статия за някой чип на AMD със смешно име или за това какво мисли IBM за компютърната обработка в интернет или за това как Лари Елисън от Oracle си е купил нова суперкола Lexus. Общата тематика на тези статии изглежда скучна и наистина е така. Но това положение си има предимства. Тъй като тематиката е ограничена, авторите на статии и аналитиците ще търсят нови области за изява, интересни за читателите. Така те попадат в мрежата на законите, наредбите и ефекта на високите технологии върху масовия потребител. Ще се водят дискусии за вредите от високите технологии, за защитата на личната информация, за обучението онлайн, за компютрите в училищата, за компютрите и тероризма, за внедряването на компютри в автомобилите, за проследяването, разузнаването и тъй нататък, и тъй нататък. Може да се ядосвате вътрешно заради оскъдицата на статии на високотехнологични теми, които не са за приложения за iPhone. Но този проблем вече е обект на дискусия и е пренесен „на голямата сцена“.

Аз забелязах, че този преход от силно специализирани статии за високите технологии към сериозен дебат на тема „високите технологии и обществото“ се извършва от няколко години. Макар че едно добро високотехнологично устройство винаги ще е обект на вниманието на публиката, един разговор на тема как можете да бъдете подведени от тенденциите в развитието на високите технологии май става все по-интересен за все по-широк и по-разнообразен кръг от читатели. Макар че специалистите по високи технологии като мен биха могли без усилия да заобиколят тези тенденции, като пишат например за кодовите названия на процесори, използвани от Intel, днес на никого не му пука за тях. Има ли полза от четците на ивични кодове, вградени в смартфоните с приложения – ето това трябва днес да е обект на дискусии! Но много по-интересно ще е да пишеш как високите технологии позволяват на хората да проучват вашите навици за гледане на телевизия.

Може би днес е времето на практичните; на нас вече ни писна от разговори на високо ниво между спецове. Здравей, iPad, дай да позацапаме малко с пръсти твоя сензорен екран! Шпионираш ли ме, iPad? Хммммм... интересно!


Съдържание: