Google направи кола, която се управлява сама
Google направи кола, която се управлява сама

PCMagazine, Брой 12
Категория: IT наука , Технологии , Автомобили , Електроника
Етикети: Google , любопитно , самоуправляващ се автомобил
PC MAGAZINE
8.12.2010

Google направи кола,  която се управлява сама

Компанията гигант в областта на високите технологии се надява да намали наполовина броя на автомобилните катастрофи.

Google разработва технология за построяване на автомобил, който се управлява сам. Нещо повече – компанията гигант дори е изработила прототип, който е в процес на изпитания.

В публикация на Google в един блог дори се казва, че инженерите на компанията са изпитали няколко такива леки коли по улиците на Сан Франциско, изминавайки общо 225 308,16 км. Колите „просто изминаха разстоянието от градчето на Google в Маунтийн Вю до офиса на компанията в Санта Моника“ и по-нататък, по булевард „Холивуд“, заяви в блога Себастиан Трун, изтъкнат софтуерен инженер от Google.

„Колите преминаха по ул. „Ломбард Стрийт“, минаха по моста „Голдън Гейт“, после по „Пасифик Коуст Хайуей“ и дори обиколиха изцяло езерото „Тахоу“.

Google заяви, че тази технология е в „експериментален стадий“, но има надежда тя да бъде използвана в бъдеще за създаване на самоуправляваща се кола. Така ще може да се намали наполовина броят на смъртните случаи при катастрофи, които са 1.2 милиона на година, по данни на Световната здравна организация.

Тези коли усъвършенстват технология, чиято разработка се спонсорира от Агенцията за напредничави научни изследвания (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA). Тази агенция от доста време спонсорира конкурентни научни изследвания за разработване на автономно управляваща се кола, която да може да се движи по градските улици и извън тях. През 2006 г. агенцията проведе изпитания по улиците на града, а през 2007 устрои за тази цел цял „град“ в една изоставена военновъздушна база. Google заяви, че е наела няколко членове на екипите, които са провеждали тези изпитания, сред които: Крис Урмсън, технолог от екипа на университета Carnegie Melon University, който през 2007 спечели наградата Urban Challenge; Майк Монтемерло, софтуерен специалист от екипа на Станфордския университет, който през 2005 година спечели наградата Grand Challenge, и Антъни Левандовски, построил първия Компанията гигант в областта на високите технологии се надява да намали наполовина броя на автомобилните катастрофи.в света мотоциклет с автономно управление, взел участие в състезанието DARPA Grand Challenge.

За да успокои шофьорите от Сан Франциско, които биха могли да се обезпокоят от това, че карат по улицата редом със самоуправляващи се коли, Google казава, че в колите винаги ще има шофьори, които могат във всеки един момент да поемат управлението. Компанията не даде информация колко пъти се е случило това.

„Ние винаги имаме обучен шофьор зад кормилото, който винаги може да включи ръчното управление и да изключи автоматичното, казва Трун. Освен това на седалката за пътника имаме обучен софтуерен оператор, който следи софтуера. Всеки тест започва с изпращане на шофьор с кола с конвенционално управление, който проследява и нанася на карта маршрута и пътните условия. Запаметявайки особености, като пътни знаци и хоризонтална пътна маркировка, софтуерът в колата се запознава предварително със средата и нейните характеристики“. Марк Хечман


Съдържание: