Революционна технология на A4 при мишките. Първата мишка, която наистина не се нуждае от подложка
Революционна технология на A4 при мишките. Първата мишка, която наистина не се нуждае от подложка

PCMagazine, Брой 1
Категория: Аксесоари
Етикети: Вали Компютърс , мишка , V-Track
Saga Technology
19.1.2011

Революционна технология на A4 при мишките. Първата мишка, която наистина не се нуждае от подложка

Мишката е основен инструмент за взаимодействие на човек с компютъра и като такъв той премина през множество подобрения през последните години. Целта им беше да се улесни работата, да се осигури максимален комфорт и ергономичност, да се засили прецизността така важна за игрите и дизайнерите, както и да се намали зависимостта от наличието на подложка за мишка. От дизайна с топче, преминахме през оптика, лазер и син лазер, за да стигнем до новата технология на A4, наречена V-Track.

Революционното при нея е още по-голямата свобода, която дава тя, отразявайки нуждите в ежедневният стил на живот на все по-широка сфера от хора. Нито една от досегашните технологии не позволява мишката да се ползва напълно свободно, например в леглото. Дори лазерните мишки изискват да имат някаква що-годе гладка повърхност, за да отчитат движението чрез своя сензор. V-Track променя това изискване, като вече ще бъде възможно мишката да се ползва директно върху всякакви материи, като ще бъде възможно тя да работи и върху материя с ресни, каквато е козината на животно или дебел губер за легло.

 

Причината за това се крие в начина, по който се отчита светлината при оптичните и лазерни мишки и тези, които са снабдени с технологията Optic 2.0 V-Track. При другите мишки се ползва наклонена светлина, която се отразява от повърхността и се отчита от специален датчик, който следи за промени в силата и при преминаване през повърхност, която не е идеално гладка и успява да създаде светлосенки. При V-Track се разчита на вертикална инцидентна светлина, вместо стандартната наклонена. При технологията разработена от A4 LED илюминатора осветява силно повърхността, така че светлина да проникне дълбоко във всяка точка от нея. След това сензора винаги улавя чисти изображения, водещи то идеални финални векторни данни и перфектно позициониране на посоката на курсора и скоростта, с която се извършва то. По този начин се решават адаптивните проблеми на традиционните оптични мишки, които не могат да работят на много от повърхностите, които ползваме в ежедневието си.

 

V-Track позволява мишката да бъде прецизна върху всякакви повърности. С нея може да се излегнете по корем на леглото, докато разглеждате любимите си сайтове с лаптопа и да я движите върху завивката, възглавница, одеало и върху всичко, което се случи на пътя на ръката ви. Ако пък занесете лаптопа си на стъклена маса или дори огледална, няма да е нужно да търсите подложка или да правите импровизирана такава от лист хартия – мишката ще работи перфектно и на такава повърхност.

На българският пазар през месец март ще се появят първите модели от мишките, работещи с новата технология. Те ще могат да бъдат намерени при официалният дистрибутор на A4 Tech в България, фирма Вали Компютърс, както и всички нейни партньори. Очаква се това да бъдат моделите N-500F и G9-500F.


Съдържание: