Учените разработват самовъзстановяваща се пластмаса
Учените разработват самовъзстановяваща се пластмаса

PCMagazine, Брой 2
Категория: Любопитно , IT наука
Етикети: наука , ИТ наука
PC MAGAZINE
15.2.2011

Учените разработват  самовъзстановяваща се  пластмаса

Ефектите от анимационния филм Transformers вече са с една стъпка по-близко до реалността. Учените-изследователи от Университета на щата Аризона (Arizona State University) намериха начин за създаване на пластмаса, която се самовъзстановява.

Материалът се нарича „полимер с памет за формата” (shape memory polymer). По данни на австралийската агенция IT News, тази пластмаса съдържа влакнестооптична „нервна система”, която може да открива и запълва пукнатини, появили се след време.

Лабораторните тестове са показали, че пластмасата може да възстанови 96 процента от първоначалната якост на обекта, направен от нея.

Учените твърдят, че тази пластмаса може да се използва в сложни конструкции, недостъпни за човека при нормални условия – като всъдеходите „Ровър” на Марс или компонентите на изкуствените спътници на Земята и вятърните турбини.

Ето как работи пластмасата: влакнесто-оптичната мрежа в нея пренася инфрачервена светлина, чийто източник е лазер с мощност един ват; на мястото на всяка пукнатина се получава утечка на светлина. След това пластмасата, окръжаваща пукнатината, абсорбира изтичащата светлина, пластмасата се нагрява локално и става 11 пъти по-твърда. От друга страна, това втвърдяване пречи на пукнатината да се разшири и разпространи.

Тази разработка се финансира от фондацията U.S.National Science Foundation. Резултатите бяха публикувани през миналия месец от списание „Списание за приложна физика” (Journal of Applied Physics). До две години може да започне производството на продукти от новата пластмаса.

Microsoft също работи върху полимерен монитор с памет за формата, който е сензорен и при всяко докосване реагира по интелигентен начин. Той може да стане основа за появата на сензорни екрани от ново поколение. Патентът на Microsoft покрива конструкция на сензорен екран, съдържащ слой „с памет за формата”. Когато бъде активиран от определена честота на ултравиолетовата светлина, отделни пиксели могат да бъдат издигнати или спуснати, придавайки на възпроизвежданото изображение известна физическа текстура. Представете си екранна клавиатура с изпъ- кнали „клавиши”, които, след като бъдат натиснати, потъват надолу и след това се връщат в изходно положение. – Джейми Лендино


Съдържание: