Google Chrome 8: скромен дизайн, светкавична скорост
Google Chrome 8: скромен дизайн, светкавична скорост

PCMagazine, Брой 2
Категория: Е-мейл & браузъри
Етикети: браузър , уеб браузър , интернет браузъри , Google Chrome 8
PC MAGAZINE
15.2.2011


Със своя Chrome Google, без ничия подкрепа, предизвика революция сред браузърите, и то на няколко фронта. Невероятно високата скорост на Chrome направо помете конкурентите му като Firefox, Internet Explorer, Safari и Opera. Освен това той положи началото на тенденцията за минимални размери на прозореца за приложения, за да може уебстраницата да се вижда добре и нищо да не отвлича вниманието ви от нея.

В последното издание на Chrome тази тенденция е доведена до нов максимум, като в интерфейса няма нищо друго освен един-единствен бутон. Освен това Chrome е най-често актуализираният браузър – сега вече във версия 8, и то само 2 години откакто Chrome се появи на бял свят. В последното издание на Chrome има вграден четец за PDF файлове, отстранени са някои програмни грешки и е подобрена защитата му. Финият му, опростен дизайн, съвместимостта и особено скоростта му впечатлиха уебобщността до такава степен, че Chrome бе определен като „най-бързо развиващия се браузър“ – тъй като той вече има около 10 процента пазарен дял.

Chrome е единственият браузър, който се доставя с вграден Adobe Flash плейър, поради което не изисква отделна (и доста досадна) инсталация на същия. Освен това Chrome си има собствен PDF четец, така че няма нужда да се занимавате с инсталация на допълнителни модули на Adobe за преглед на специализирано съдържание от уеб. Можете да разпечатате PDF файла, който гледате в момента в Chrome – като обикновена уебстраница.

Google Chrome 8

Безплатен

Предимства: Свръхбърза производителност на базата на JavaScript. Лесна инсталация. Отлични страници за сърфиране. Теми. Разширения за персонализация. Синхронизация на маркировки и преференции. Изолация на процеса във всяка страница. Солидна поддръжка на HTML 5. Вграден Flash и четец за PDF файлове.

Недостатъци: Случва се да визуализира неправилно уеб-страници. Тези, които страдат от параноя на тема сигурност, едва ли ще дадат поредния шанс на Google да събира данни за тях.

Минимализмът в дизайна е отличителен белег на Chrome още от първата му бета-версия. Най-горе в него се намират етикетите на страниците за сърфиране (tabs). Ако искате, можете да изтеглите с мишката дадена страница извън прозореца на браузъра, в работното пространство, създавайки от нея отделен прозорец (като по-късно можете да я върнете обратно, пак чрез провлачване с мишката). Можете дори да разделяте страниците, създавайки техни копия в съседство. Единственият ред под този с етикетите на страниците съдържа комбинираната лента за уебадреса и за търсене. Сега вече има само един бутон за управление – този с изображение на гаечен ключ (Wrench).

Нашият експерт по компютърна сигурност Лари Зелцър счита Chrome за революционен по отношение на компютърната сигурност. Самата архитектура на програмата е вътрешно защитена в контейнер (sandbox), така че повечето уязвимости


Съдържание: