От таблоиди към таблети
От таблоиди към таблети

PCMagazine, Брой 4
Категория: Компютърни системи , Таблети
Етикети: таблет , iPad
PC MAGAZINE
18.4.2011

От таблоиди към таблети

News Corp. започва да издава дългоочаквания вестник  за iPad - The Daily

След дългоочакван и шумен старт електронният вестник The Daily на News Corp. сам по себе си се превърна в хит, както защото е първото абонаментно издание за iPad, така и заради това, че е бавен и страда от програмни грешки.

Всъщност този цифров вестник пращеше от бъгове до такава степен, че се наложи News Corp. да издаде ново и (както те се надяваха) подобрено издание на приложението – само седмица след датата на промоцията. Но и тази версия си навлече много News Corp. започва да издава дългоочаквания вестник за iPad The Daily оплаквания от абонати. Най-често цитирани бяха проблемите с твърде дългото време за изтегляне и с честите сривове.

След старта на изданието главният изпълнителен директор на News Corp. Рупърт Мърдок увери, че The Daily няма да остане завинаги изключително издание за Apple. „Докато на пазара се установяват други марки таблети, ние ще разработим технология за преминаване към тях – каза Мърдок. – Нашият вестник ще може да се чете на таблетите от всички известни марки.''

Мърдок добави, че това може да не се случи през тази година. Но от един добре информиран източник научихме, че The Daily може да се появи и на други таблети „през идните няколко месеца“.

The Daily е разработен в партньорство на Apple и News Corp. Рупърт Мърдок каза, че главният изпълнителен директор на Apple Стийв Джобс още от самото начало е поддържал идеята за „вестник без хартия“. Той добави, че „Стийв Джобс до ден днешен стои зад The Daily“.

За капак на всичко присъствието на Apple на промоцията бе демонстрация на поддръжка за приложението, което засега е във версия само за iPad. Първоначално на събитието, което се състоя в Музея на модерното изкуство в Сан Франциско в началото на януари, се очакваше Стийв Джобс да се появи на сцената заедно с Мърдок, за да открие The Daily. Но промоцията бе отложена – според слуховете заради проблеми при сключването на сделката за абонаментната платформа, а и самият Джобс понастоящем е в отпуск по болест. Вместо него Apple изпрати Еди Кю, ръководител на отдела за интернет услуги.

Впрочем на какво устройство предстои да се появи The Daily? Като се има предвид увеличаващият се брой таблети, работещи на Android, най-вероятно следващото издание на The Daily ще е за операционна система на Google. Един говорител на Google каза, че неговата компания „не коментира приложения на външни доставчици“. News Corp. също би направила коментар на тази тема. – Лесли Хорн


Съдържание: