Три дъна на Gigabyte от Vali Computers
Три дъна на Gigabyte от Vali Computers

PCMagazine, Брой 4
Категория: Хардуер
Етикети: дънна платка , Gigabyte , Vali Computers
PC MAGAZINE
18.4.2011

Три дъна на Gigabyte от Vali Computers

Платформата Socket LGA 775 се радва на голяма популярност и на пазара може да се намери голямо разнообразие от дънни платки осигуряващи висока производителност с поддръжка на всички процесори за Socket LGA 775. Конкретният модел за който става въпрос е Gigabyte GA-G41MT-S2P, използващ чипсет Intel G41 Express в комбинация с ICH7. По този начин дъното ни осигурява поддръжка на всички модели процесори от серията Intel Core 2 Extreme, Core 2 Quad, Core 2 Duo и дори вариантите Intel Pentium или Intel Celeron. Моделът е произведен според разработената от Gigabyte технология Ultra Durable 2 с използване на Low RDS (on) MOSFET елементи за по-ниска температура при работа, както и по-голям брой захранващи фази за процесора с което се гарантира неговата стабилна работа дори и при овърклок.

Естествено ако предпочитате да преминете към изцяло нова платформа, то в такъв случай подходящите предложения ще са вариантите използващи Socket LGA 1155. В този случай Intel и Gigabyte имат две особено интересни предложения от които можете да се възползвате. Това са моделите Gigabyte GA-H61M-D2-B3 и Gigabyte GA-H67M-D2-B3 с осигурена пълна поддръжка на всички модели процесори за Socket LGA 1155. При GA-H67M-D2-B3 се използва чипсет Intel H67 Express и както е съвсем логично да допуснем при GA-H61M-D2-B3 се разчита на чипсет Intel H61 Express.

Моделът GA-H67M-D2-B3 представлява дънна платка използваща Socket LGA 1155; процесори при които разполагаме с вградена в корпуса на чипа видеокарта. Дънната платка използва редица доста любопитни нововъведения на Gigabyte, на които ще обърнем внимание. Освен споменатата възможност за използване на вградена в процесора графична карта тези интересни опции включват разработената от Gigabyte On/Off Charge технология, позволяваща зареждането на устройства през USB порта на системата дори и когато компютърът е изключен. Като своеобразен допълнителен бонус имаме и трикратно увеличен капацитет за отдаване на енергия през USB портовете, достигащ до трикратно по-висока стойност в сравнение със стандартните USB конектори.

Самата система разполага с два слота за памет поддържащи максимален обем до 16 GB, два пълноразмерни PCI-Express x16 слота работещи съответно в режими х16 и х4 както и общо 6 SATA конектора разпределени съответно като 2 x SATA 3 и 4 х SATA 2.

Доста подобна е и ситуацията с модела Gigabyte GA-H61M-D2-B3, при който отново имаме налице USB 3.0 SuperSpeed в комбинация със споменатата по-горе технология USB On/Off Charge. За разлика от предходният модел обаче при GA-H61M-D2-B3 PCI-Express слотовете за разширение са разпределени по друг начин. Тук имаме един пълноразмерен PCI-Express слот работещ в режим х16 плюс допълнителни три PCI-Express x1. Слотовете за инсталация на памет отново са два броя, като общият обем памет който можем да инсталираме е 16 GB.

Дънните платки на Gigabyte може да намерите при техните дистрибутори Вали Компютърс и нейните партньори.


Съдържание: