Какво ново в Wi-Fi: 802.11ac
Какво ново в Wi-Fi: 802.11ac

PCMagazine, Брой 5
Категория: Телекомуникации
Етикети: WiFi , wifi мрежа , безжична мрежа , безхартиени технологии
PC MAGAZINE
17.5.2011

Какво ново в Wi-Fi: 802.11ac

Индустрията на безжичните мрежи вече прави планове и разработва продукти за наследника на 802.11N – един стандарт, разработен съвместно от Международна асоциация на специалисти в областта на електротехниката и електрониката (IEEE) и Wi-Fi Alliance, наречен 802.11ac. През миналата седмица присъствах на една среща на представители на най-големите доставчици на мрежов хардуер. На нея бяха направени намеци, че компаниите вече се насочват към разработка на продукти за тази безжична мрежова технология от ново поколение.

Все още няма много подробна информация за стандарта 802.11ac, поради което аз исках да се добера до най-новото, и то от извора – хората, които разработват този стандарт – Wi-Fi Alliance. Кели Дейвис-Фелнър, директор по маркетинг на групата, разкри някои подробности около ратификацията на 802.11ac. 802.11ac работи само в 5-гигахерцовия спектър, който е по-чист, с по-малко смущения. Той се нарича и VHT (Very High Throughput, много висока пропускателна способност). 802.11ac е идеален за домашни цифрови приложения, като пренос на видео, и може да прехвърля 1 Gbps некомпресирани данни. Сравнете това с възможностите на най-мощната днешна технология 802.11n: мрежовите устройства с нея могат да постигнат максимум 600 Mbps. Г-жа Дейвис-Фелнър каза, че при подобна пропускателна способност, ще можем да „прехвърляме триизмерни видеоклипове с висока разделителна способност за същото време“. Тя добави, че в Wi-Fi Alliance има работна група за определяне пазарните изисквания за 802.11ac.

Wi-Fi Alliance е институция, отговорна за сертифициране на мрежови продукти и за това те да са съвместими с определен стандарт за безжични мрежи. Нейното име често се чете по опаковките на повечето мрежови продукти. Г-жа Дейвис-Фелнър заяви, че процедурата на сертификация трябва да бъде стартирана към средата на годината или малко по-късно. Тя каза, че един от най-често задаваните въпроси за този стандарт е ще отнеме ли ратификацията и сертифицирането на 802.11ac толкова дълго време, колкото при 802.11n. Според нея членовете на Wi-Fi Alliance казват: „Има твърде много неща от гледна точка на напредъка, които гарантират, че той няма да отнеме много дълго време“ и че „Wi-Fi Alliance се съобразява с изискванията на пазара, а не на IEEE“. Това означава, че можем да очакваме на пазара продукти, изработени според стандарта 802.11ac, още преди IEEE да ратифицира стандарта. Спомняте ли си пробните маршрутизатори (draft routers), изработени според стандарта 802.11n, преди още той да бъде ратифициран през септември 2009 г.?

Според Wi-Fi Alliance устройствата, изработени според стандарта 802.11ac, трябва да поддържат 20-, 40и 80-мегахерцовите канали. Използването на 106-мегахерцовите канали не е задължително, но се поддържа. 802.11ac развива още повече обединяването на канали (channel bonding) в сравнение с 802.11n. Обединяването на канали е технология, въведена от стандарта 802.11n, при която пропускателният капацитет се подобрява чрез комбиниране на канали. Но има известни проблеми с каналите и 802.11ac, в по-голямата си част свързани с географското местоположение. Каналите с честота над 40 MHz в Европа и Япония все още не са получили законово одобрение. VHT 5G устройствата, ограничени до 20-и 40-мегахерцови канали, биха били по-близки до устройствата, подчинени на стандарта 802.11n, отколкото до очакваното позициониране на VHT 5G устройствата. Освен това в Китай има ограничени достъпни честоти, което означава, че няма 160-мегахерцови канали.

Аз запитах г-жа Дейвис-Фелнър и за WiGig – стандарт за безжични технологии, който е способен да осигури пропускателен капацитет от 7 Gbps, седем пъти по-висок от този на Gigabit Ethernet. Макар че WiGig не е заместител на 802.11n и 802.11ac, той може да допълни тези два стандарта. Г-жа Дейвис-Фелнър обясни, че стандартите 802.11n и 802.11ac могат да осигурят покритие на цялата къща и че потребителите могат да си направят „остров“ с WiGig връзка, който ще е в 60-гигахерцовия диапазон. Този остров ще бъде посветен на поточен пренос на висококачествено видео и аудио или за пренос на безжични данни с висока скорост. – Самара Лин


Съдържание: