Как се прави бизнес с помощта на iPad!
Как се прави бизнес с помощта на iPad!

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер , Таблети
Етикети: таблет , Епъл , iPad
PC MAGAZINE
14.6.2011

Как се прави бизнес  с помощта на iPad! Apple възлага високи надежди на своя таблет в корпоративната сфера.

Лош инструмент за бизнес ли е таблетът iPad? По всичко личи, че Dell и HP смятат така. Двете компании наскоро разкритикуваха смелата стратегия на Apple, като я определиха като арогантна, незряла и обречена на провал. После компанията SmithBuckl in опроверга това, като стана първата компания, направила голяма корпоративна поръчка за таблети iPad 2. SmithBucklin е глобална компания за управление на дружества. Една от най-важните причини, поради които SmithBucklin избра iPad 2 вместо Samsung Galaxy Tab, Motorola Xoom или други таблети, бе да насърчи работниците си и да ги въвлече в социалните медии.

„Ние съветваме клиентите през цялото време да си правят блогове, да коментират, да обновяват Facebook страници и т.н. – заяви пред PCMag Майк Николич, началник отдел Маркетинг на компанията SmithBucklin. – В последно време ние гледаме на iPad 2 като на инструмент за производство. Много по-лесно е да носите таблет със себе си във влака или в трамвая, за да работите, докато пътувате. Освен това много хора вече ползват таблети по време на работни срещи.“

iPad измина огромен път – от времето, когато гледаха на него като на играчка, до днес, когато все повече е използван като инструмент за работа. Това до голяма степен се дължи на множеството нови приложения за работа, които се появиха през миналата есен - от медицински до календари.

През последните месеци Apple обръща все повече внимание на своите корпоративни продукти. Миналата седмица тя обнови своята операционна система iOS 4.3.1, като отстрани някои програмни грешки в корпоративните уебуслуги. В началото на март Apple предложи специален план за подкрепа на малкия бизнес, който се казва Joint Venture. През януари се заговори, че Apple е назначила нов директор по глобална сигурност – Дейвид Райс, чиято задача ще бъде да работи върху корпоративната сигурност на iPad и iPhone. А миналия октомври според слуховете Apple е сключила сделка с компанията Unisys, за да предлага нейните продукти на бизнеса и на правителствени клиенти. От миналата година компании от JP Morgan до Mercedes-Benz извършват тестове на работното мястото на първото поколение таблети iPad.

Конкурентите на Apple от света на бизнеса могат да сипят подигравки за опитите й да стъпи на доминирания от персонални компютри пазар на корпоративните ИТ продукти, но главният изпълнителен директор на Saleforce.com Марк Беньоф описа така ситуацията в едно свое изявление миналия месец: корпоративната ИТ стратегия е насочена към „потребителизация“ на ИТ сектора“ и към увеличаване броя на мобилните устройства, като iPad, в корпоративния свят. Дали iPad ще доминира корпоративния пазар за таблети, както този за обикновени потребители? Ще узнаем отговора през идните месеци, след като предназначените за бизнеса таблети, като BlackBerry, PlayBook и HP TouchPad, се включат в надпреварата.


Съдържание: