Първи стъпки сред DSLR апаратите? Nikon D3100
Първи стъпки сред DSLR апаратите? Nikon D3100

PCMagazine, Брой 6
Категория: Хардуер , Цифрови фотоапарати
Етикети: фотоапарат , Nikon , цифров фотоапарат , огледално-рефлексен фотоапарат , Никон , DSLR
Добрил Доков
14.6.2011

Първи стъпки сред DSLR апаратите? Nikon D3100

Преходът от така наречените „сапунер ки“ към DSLR фотоапарат е свързан с доста въпроси, обикновено покриващи не само характеристиките на новия фотоапарат, но и колко е лесно да се борави с него. Всички производители на DSLR модели са разширили достатъчно гамата си от модели за последните години и предлагат варианти в ниския клас, при които не само е налице ниска цена, но и всички необходими възможности за запознаване с характерните за DSLR сегмента особености. Такова е и положението с Nikon D3100, с тази разлика, че макар и да се числи към относително нисък паза- рен дял, този модел е буквално претъпкан с екстри, които съвсем не са за пренебрегване.

Ако сте стигнали до момента, в който се замисляте сериозно за DSLR фотоапарат, то вероятно вече сте наясно, че мегапикселите не само не са най-важни, но и дори спокойно могат да се наредят на едно от последните места по критерии за избор на модел. При все това Nikon D3100 осигурява достатъчно голям капацитет – при него Nikon използва 14,2-мегапикселов CMOS сензор, който има възможност за запис на FullHD видеопоток с резолюция 1920х1080. Вследствие на тази възможност налице е, разбира се, и опцията LiveView, благодарение на която можете да снимате под доста по-неудобни ъгли – макар и със значително по-бавен автофокус.

Като цяло възможностите, събрани в Nikon D3100, са доста обширни, така че ще се спрем само на по-важните от тях, обръщайки им внимание в детайли. Освен споменатия капацитет на сензора в мегапиксели и възможността за снимане на FullHD филми D3100 ще ви зарадва и с широк диапазон стойности на ISO – от 100 до 3200, като налице са две допълнителни нива – 6400 и 12800. Наистина при подобни високи нива на ISO шумът в матрицата става доста по-забележим, но трябва да се признае, че използваните от Nikon алгоритми за изчистване на изображението се справят доста добре. На прак- тика снимките при високо ISO са напълно използваеми до ниво ISO 1600-3200 с лека обработка, като при разширените нива 6400-12800 шумът започва да става прекалено забележим.

Що се отнася до точките на автофокус, при Nikon D3100 те са общо 11 и се използва същият модул за фокусиране, който намира приложение и при моделите D3000 и D5000 – Nikon Multi-CAM1000. Вариантите за избор на автофокус включват единична точка, Dynamic или Auto Area, както и 3D Tracking с 11-те точки. Естествено, тъй като Nikon D3100 принадлежи към ниския клас DSLR модели, той не разполага с вграден в тялото мотор, вследствие на което няма да може да фокусира автоматично с обективи, които на свой ред нямат вграден мотор. В тази група влизат някои доста „приятни“ обек тиви, така че ако смятате да използвате например 50 мм-вия твърд обектив с бленда 1.8, но не ви допада ръчният фокус, то може би е по-добре да се ориентирате към по-висок клас тяло на Nikon, като например D7000.

Скоростта на снимане в режим burst на D3100 е ограничена до 3 кадъра в секунда, което всъщност е напълно достатъчно за повечето области на приложение. Естествено, тук не се включват вариантите като снимане на спортни събития, където високата скорост на burst снимане понякога е от критично значение. Дисплеят на D3100 е с размер 3 инча и за разлика от по-високия клас модели разполага с 230 хиляди пиксела – както се вижда, в това отношение разликата с един от легендарните първи модели на Nikon в този клас – D40, е доста скромна.

За щастие почти същото може да се каже и за ергономията при работа и оперирането с менютата и настройките в сравнение с предишните модели на Nikon – при D3100 работата е повече от удобна, като изнесеният програмируем Fn бутон доста улеснява боравенето с апарата.

За да получим по-реалистична представа за D3100, е добре да обърнем малко внимание и на неговите недостатъци. Освен липсата на мотор в тялото и произтичащата от това невъзможност за автофокус с всички обективи на Nikon, сред по-се- риозните проблеми се нарежда и липсата на exposure bracketing. На пръв поглед това изглежда дреболия, но на практика означава, че с D3100 просто е невъзможно да се правят заготовки за HDR снимки. Макар в последните години софтуерът да се разви доста и да е възможно да се компенсира липсата на три реални снимки с различна експозиция, фактът е, че истинската HDR снимка все още се различава по качество от софтуерната емулация.

Ако липсата на тази функция (и липсата на мотор в тялото) не ви се струва чак такъв проблем, то едва ли има нужда да уточняваме, че Nikon D3100 е повече от подходящ фотоапарат за човек, правещ първите си стъпки сред DSLR моделите. – Добрил Доков


Съдържание: